Így ellenőrizd a gondolataid a mai technológiai világban!

2019. május 12. 17:52 - Life Advisor

socail_media_approch.pngÉrtesítések a közösségi médiából, push üzenetek, email értesítések, egyéb applikációkból érkező üzenetek. Mind-mind az okos telefonjainkról érkeznek és egy soha véget nem érő körforgásba szippantanak minket. Ha úgy tűnik, hogy a végére értünk, a legtöbbször így is több, mint 20-30 percet pazaroltunk el az időnkből, ahelyett, hogy produktívak lettünk volna. Nem csoda, hogy sok cég ragaszkodik ahhoz, hogy a munkavállalók egy külön szekrényben helyezzék el a telefonjaikat és ne az íróasztalon tárolják a kütyüket.

A technológia annyira elbűvöl minket, hogy észre sem vesszük micsoda végtelen hurokba keveredünk, amikor folyamatosan válaszolunk a barátainknak, rokonunknak a közösségi médiában, vagy éppen az üzeneteinket, emailjeinket ellenőrizzük. Ha a nap végén összeadnánk az ezen tevékenységekkel töltött időt, megfigyelhetnénk, hogy közel 4-5 órát töltünk a közösségi médiában, aminek vagy 0 vagy épp negatív hatása van az életünkre.

Az okos telefonok repülő üzemmódban tartása, vagy "Ne zavarj" módba kapcsolása esetlegesen a tőlünk távol tartása az első lépés, amely segít abban, hogy a gondolataidat egyensúlyban tartsd, de vannak további tippek is, amelyet megpróbálhatsz az életedben.

1. Legyen határozott terved a napodhoz!

Ez azt jelenti, hogy mielőtt elkezdenéd a napod, felelősséget kell vállalnod érte. Ahelyett, hogy majd a nap irányítson téged, neked kell irányítanod a napot.Az egész napod és ha lehetséges az órák megtervezése fontos szerepet játszhat az életben. Ragaszkodnod kell ahhoz, hogy ezek a folyamatos pittyegések és zavaró tényezők nem húzzák keresztül a számításaid.

Hogyan tervezz okosan? Itt már elárultam a titkot >>>

Ahelyett, hogy abban hiszel, hogy ezek a zavaró tényezők így is, úgy is elterelik a figyelmed, arra kell felkészülnöd, hogy te ezeket nem fogod hagyni, hanem helyesen fogod kezelni őket.

Meg kell találnod és fent kell tartanod a fókuszt és koncentrációt az egész nap folyamán : 

  • Tervezed meg hogyan töltöd a napod, milyen feladatokat végzel el és adj mellé határidőt is.
  • Emlékeztesd magad, mi lesz, ha hagyod hogy a figyelmed eltereljék. (Nem leszel kész a munkaidő végére, a főnököd bosszankodni fog stb.)
  • Nézd meg, hogy mivel tudod inkább az idődet eltölteni. Több idő a családoddal,barátaiddal, önmagaddal?
  • Írd fel az elmúlt egy óra termelékenységét. Hány feladatot teljesítettél az elmúlt 1 órában?

 

2. Fejleszd a koncentrációt képességed

Ami ott tartja a fejedet, ameddig be nem fejezel valamit, az a koncentráció. Ha a koncentrációs képességed erős, nem fognak a zavaró tényezők negatívan befolyásolni. A meditációs remek lehetőséget nyújt arra, hogy fejleszd ezt a képességed. Csendben fogja tartani az elméd és hatalmat ad a kezedbe, amivel ellenállhatsz a zavaró tényezőknek.

Itt egyébként egy 5 lépéses meditációs technikát találsz, ami egyáltalán nem egy időrabló tevékenység >>>

Ha egyenlőre még nem tudod beépíteni a meditációt a mindennapjaidba, akkor érdemes óránként egy perces meditációt végezni vagy minden alkalommal, amikor épp a közösségi média fogságában találod magad. Ez segít felhívni a figyelmed arra, hogy mit kellene tenned ahelyett, amit most csinálsz. 

Hogyan javíthatod még a koncentrációs képességed? Tarts szüneteket!

Ha folyamatosan, órákon át csak dolgozol teljesen kimerültnek érzed majd magad. Tarts rendszeresen szüneteket. Természetesen ellenőrizned kell a telefonod, hogy tudatában legyél a fontos üzeneteknek és hívásoknak, de ne abból álljon a szünet, hogy a hírfolyamot görgeted. Olvass motivációs idézeteket, nézz meg egy inspirációt videót, sétálj egyet, igyál egy kávét, beszélgess a munkatársaiddal, szívj friss levegőt stb. 

Sőt, ha magasabb szintre szeretnél lépni, kipróbálhatod a Pomodoro technikát is, amelyről itt írtam >>>

3. Rendezett gondolkodásmód

Az életed minden területén rendelkezz egy rendezett gondolkodásmóddal. Töröld ki az irreleváns leveleket, adj hozzá szükségtelen e-mailcímeket a SPAM szűrőhöz, tárolj minden fontos dokumentumot egy helyen, így lehetőséged lesz arra, hogy fegyelmezetten töltsd az időd. 

Még ha csak az online világban való böngészésről is van szó, próbáld meg, hogy az interneten lévő szörfölés csak bizonyos témákra korlátozódjon. Írd össze, hogy melyek azok a témák, amelyeknek mindenképpen utána akarsz nézni, ahelyett, hogy össze-vissza böngésznél a vakvilágba. 

Szánj erre napi 30-60 percet,ha pedig úgy érzed, hogy egy hosszú cikket el akarsz olvasni, akkor mentsd el az oldalt a könyvjelzők közé, ahelyett, hogy a tervezett időt meghosszabbítanád. 

 

Tény, hogy a technológia jelentős részét megragadta az életünknek, de mégis tévedés lenne azt hinni, hogy mindez rossz számunkra. Ha helyesen használjuk, akkor segíthet egy fegyelmezett élet eléréséhez. A technológia egy áldás, de ha hagyjuk, hogy uralkodjon felettünk, akkor könnyedén elveszíthetjük a produktivitásunkat. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása