4 tipp, hogy jobb legyen a kapcsolatod a nehéz emberekkel!

2019. május 06. 14:55 - Life Advisor

angry_people.pngA kollégád felhív, hogy panaszkodjon az eladási ráta miatt. A tinédzser lányod nem akarja kitakarítani a szobáját. A főnököd szintén panaszkodik, mert a csapatod átlagon alul teljesített. A szomszédod szerint a te kertedben lévő fa túlságosan átnyúlik az ő kertjébe. Mindannyiunknak az életében vannak nehézkes emberek, akikkel nem könnyű dűlőre jutni. A nehézkes itt azt jelenti, hogy az adott illetővel nem könnyű kijönni és egyetértésre jutni. De hogyan tudsz te mégis nyerni az ilyen emberekkel szemben?

Nehézkes embereknek az is gyakran problémája, hogy nem képesek veled együttműködően kommunikálni és ha ilyen helyzetben találod magad, kényelmetlenül érzed magad. Másképp reagálnak, gondolkoznak és cselekednek, mint te.

Az, ha nem figyelsz rájuk, hülyének nézed őket vagy megpróbálod őket jobb belátásra bírni egyszerűen nem működik. Mi az, ami viszont igen?

1. Megértés

Bár hihetetlennek hangzik, de ezek az emberek is jól szeretnének cselekedni. Amikor ilyen emberrel kerülsz szembe érdemes megvizsgálnod a helyzetet az ő nézőpontjukon keresztül. Próbáld meg megérteni az ő helyzetüket is ezáltal hamarabb fogtok megoldást találni a problémára.

2. Hallgasd meg

Ítélet, elfogultság, feltételezés és elutasítás nélkül. Mindez együttműködést teremt kettőtök között, ahelyett, hogy olajat öntenétek a tűzre.

Ha az illető érzékeli rajtad, hogy megérted, együttérzel vele, akkor ő is másképpen fog viszonyulni az adott helyzethez és igényelni fogja a kölcsönös megértést és együttműködést.

3. Tegyél fel visszacsatoló kérdéseket

A nehéz emberekkel való együttműködés egyik remek eszköze, ha visszacsatoló kérdéseket teszel fel jelezve, hogy tényleg érdekedben áll megoldást találni a helyzetre és részedről mindent meg fogsz tenni, hogy ezt a helyzetet minél előbb megoldjátok úgy, hogy mindkettőtök számára megfelelő végkifejlet szülessen.

A kérdésekkel ráadásul őt is segítheted egy újabb szintre emelkedni, más perspektívából nézni a helyzetet és talán azt is sikerül elérned, hogy lehiggadjon és a megoldásra törekedjen.

4. Egyezz meg vele

A nehéz emberek remek tanítói lehetnek az életünknek. Sokat tanulhatunk általuk önmagunkról is, ha hajlandóak vagyunk figyelni és gondolkodni.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket :

  • Mi a közös bennünk?
  • Mi a szándékunk?
  • Mit csinál az illető jól/rosszul?
  • Hogyan tudtok együttműködni?

Az, hogy hogyan birkózol meg az életedben felbukkanó nehézkes emberkékkel meghatározza a sikereidet is. Homokba dughatod a fejed, csinálhatsz úgy, mintha téged ez az egész nem érdekelne, de akkor az áldozat szerepe jut csak neked. Másrészt azonban lehetsz okosabb, megadhatod a lehetőséget önmagadnak a fejlődésre, tanulásra és a megoldás mielőbbi megtalálására.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása