5 lépés a pénzügyi tudatosság felé!

2019. március 24. 11:16 - Life Advisor

financial_mindfulness.pngA pénzügyi tudatosság homályos és elérhetetlen területnek tűnhet, pedig nagyon egyszerű. Ha nem csak a kiadási szokásaidat változtatod meg, de a gondolataidat is ahogy a pénzről gondolkodsz, akkor jelentős változásokra számíthatsz. A pénzügyi tudatosság elérése nem egyirányú. Mind a gyakorlati, mind az érzelmi területen változtatni kell a siker érdekében. Lényegében ugyanis azzal, hogy vállalod a cselekedeteidet és a gondolataidat, valós pénzügyi tudatosságot érhetsz el.

1. Vizsgáld meg objektíven a jövedelmed!

Gyakran ellenségként tekintünk a fizetésünkre, legalábbis a mennyiség szempontjából. Szeretnénk ha több maradna a zsebünkben, lehet,hogy Állam bácsit átkozzuk, amiért sokat elvesz tőlünk. Amikor azonban pénzügyi tudatosságról beszélünk, nem engedheted meg magadnak ezeket a gondolatokat. Ha nem aggódsz, ha nem átkozol és hibáztatsz másokat, akkor sokkal stabilabb anyagi helyzetet építhetsz ki magadnak.

2. Nézd meg, amit próbálsz elkerülni

Legyen szó hitelkártyaszámláról, diákhitelről vagy az üres megtakarítási számládról. Nézd meg és garantálom, hogy nem leszel miatta annyira stresszben. Hogy lehet ez? Nos, mindegy, hogy a pároddal való vitáról vagy a pénzügyeidről van szó, a problémák nagyobbnak tűnnek, ha elkerüljük a fellépést. Tehát amikor pénzügyi tudatosságra törekszel, merj szembenézni a dolgokkal.

Például talán féltél megnézni a számládat, mert elfelejtettél egy-két befizetést és biztos vagy benne, hogy az egyenleged már-már 0 Ft felé közelít. Ma már szinten minden bank kínál online bank lehetőséget, ahol minden pénzügyeddel kapcsolatos információhoz hozzáférhetsz.

3. Építsd fel pénzügyi önbecsülést

A pénzügyi célok meghatározása olyan, mint az újévi fogadalmak. Ha túl nagyok, soha sem fognak megvalósulni. Tehát, ha megtakarítást a cél, akkor kezd el azzal, hogy minden hónapban 5%-al többet félre teszel. Bár ez kis összegnek tűnhet, a hangsúly itt egy új szokás kialakításán van. Ha ez sikerül, kitűzhetsz nagyobb célokat is.

4. Takarítsd ki a házad

És ezt szó szerint értem. Legyen rend a lakásban, szekrényekben, tárolóban, garázsban egyszerűen mindenhol, hogy feltudd mérni a vagyonod. Amikor képbe kerülsz azzal, hogy mid is van valójában, könnyebben figyelhetsz arra, hogy mire is van még ténylegesen szükséged és így elkerülheted a felesleges kiadásokat.

5. Gondolkodj mielőtt fizetsz

Sok szakember azt állítja, hogy inkább készpénz használjunk, mert az segít csökkenteni a kiadásokat. Ez a mai "PayPass" világban azonban egyre inkább haszontalan tanács. Amit azonban megtehetsz, hogy gondolkodsz vásárlás közben és mielőtt csippan a PayPass.

Tegyük fel, hogy mindennap veszel egy 400Ft-os cappuccinót a munkába menet amikor találkozol egy munkatársaddal. Egy-két alkalommal ez még természetesen nem gond, viszont amikor tudatosan figyelsz a pénzügyeidre rájössz, hogy ez a pénz mehetne jobb helyre is. Ezzel persze nem a kávézás ellen beszélek, csak a mindennapi kiadások ellen, amelyek akár megtakarításaidban is landolhatnának vagy olyan dolgokat vennél belőle, amelyek jobban kifizetődőek, mint egy kávé.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása