5 valódi ok, ami miatt teljes a csend az állásinterjúd után

2019. február 06. 07:30 - Life Advisor

job_interview.pngAmi az interjú utáni folyamatokat illeti háromféle kimenetel létezik : az első, amikor megkapod a megpályázott pozíciót, a második, amikor nem, a harmadik pedig amikor eszméletlen sok időt töltesz el azzal, hogy vajon fogsz-e egyáltalán bármilyen visszajelzést kapni. Sajnos a legtöbb ember számára ez az utolsó forgatókönyv a legismertebb, ami miatt csak stresszesebbek és frusztráltabbak leszünk. Habár sokan azt mondják, hogy a kiszemelt cég ígéretet tesz, hogy körülbelül 2-4 héten belül visszajeleznek, a legtöbb esetben ez sokkal több időt vesz igénybe.

Ahogy telik az idő egyre idegesebb és feszült lehetsz, főleg ha úgy érzed, hogy jól sikerült az interjú. De vajon mi lehet az oka annak, hogy az állásinterjút ilyen nagy és hosszú csend követi. HR-s ismerőseimet kértem meg arra, hogy világosítsanak fel arról, hogy mi folyik a színfalak mögött.

1. Más jelölteket interjúztatnak

Lehet, hogy számodra nehéz realizálni, de nem csak te egyedül jelentkeztél a meghirdetett pozícióra. Minden meghirdetett pozícióra átlagosan 200-250 jelentkező jut. Ezekből nagyjából 4-6 jelöltet hívnak be interjúra, akiknek viszont akár 2-3 körös interjúztatáson is részt kell venniük. Ha itt bekerülsz a legjobbak közé az azt jelenti, hogy meg kell várnod, amíg az összes interjú lezajlik. 

2. Visszajelzéseket gyűjtenek mindenki számára

Egy kritikus pont, hogy minden jelentkezőről visszajelzéseket kérjenek be a végső döntés meghozatala előtt. Össze kell ugyanis hasonlítani az interjúalanyokat és az interjún nyújtott teljesítményeket. A legtöbb cégnél erre előre meghatározott szempontok állnak rendelkezésre. 

Ennek ellenére bizony mindez időbe telik, ráadásul nem csak ezzel az egy pozícióra kiválasztással foglalkoznak a HR-esek. 

3. Dolgoznak

Ez a pont kicsit kapcsolódik az előzőhöz. Annak ellenére, hogy a HR-s foglalkozik az interjúval, bizony a napi feladataival és munkájával is haladnia kell. Bár nyilvánvaló, hogy a döntés a kiválasztásról szintén ott van a teendők listáján, de amennyiben ez nem eget rengető kérdés, akkor előfordulhat egy kis csúszás.

4. Ténylegesen nem született még döntés

Amikor olyan visszajelzést kapsz, hogy még nem született meg a végső döntés, azt nem kell azonnal sértésnek venni. Egy vállalaton belüli pozíció meghirdetése sem egyszerű, nem beszélve arról, hogy jelentős döntést hoznak minden egyes új ember felvételével. Senkinek nem célja ugyanis, hogy olyan embert vegyenek fel, aki fél éven belül lelép vagy ami még rosszabb, hogy a cégnek kell elküldeni az illetőt később, mert olyan változások történtek, amelyek nem teszik lehetővé a pozíció további fenntartását.

5. Nem neked ajánlották a munkát

Néha - és ez bizony elég szerencsétlen - az interjú utáni hatalmas csönd azt jelenti, hogy nem te lettél a kiválasztott az adott pozícióra. Bár ez igazságtalan - különösen, ha több lépcsős kiválasztáson is keresztül mentél már - de sokszor megesik. Ha tényleg ez történt, akkor szánj időt arra, hogy megvizsgáld saját magad számára, hogy min kellene a legközelebbi interjúd előtt változtatni. Életrajzot frissíteni, motivációs levelet átfogalmazni?

Tudom, hogy sokszor úgy érezheted mintha évek teltek volna el, amíg a visszajelzésre vágysz, de ahelyett, hogy folyamatosan a frissítés gombot nyomogatnád a Gmailen (vagy más levelezőprogramon belül) szánj időt arra, hogy megértsd a háttérben zajló folyamatokat és hogy vajon mi okozhatja ezt a fajta késést.

Ezzel kapcsolatban egy jó tanács : ne hagyd abba addig az álláskeresést, amíg nem kaptál hivatalos ajánlatot valamelyik cégtől. Általánosságban, ha 2-3 héten belül nem kapsz semmilyen visszajelzést, akkor jogosan feltételezheted, hogy bizony most tovább kell lépned.

Nem rossz dolog nyomon követni az eseményeket és esetlegesen rákérdezni, hogy mikorra várható bármilyen visszajelzés, de vigyázz, hogy ne ess túlzásokba és pláne ne bosszankodj, hogy ennyit kellett várnod. Miután elismerted, hogy ez most nem jött össze, itt az ideje, hogy tovább állj.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása