10 jel, hogy a főnököd menedzser, de nem vezető

2019. január 12. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-762105-unsplash.jpgEgyszerű a módja annak, hogy megválaszoljuk a kérdést, mi is a valódi különbség a menedzser és a vezető között? Az emberek menedzselése azt jelenti, hogy megbizonyosodsz róla, hogy pontosan azt csinálják, amit csinálniuk kell. A hagyományos menedzsment fogalma azon a félelmen alapul, hogy a dolgozók folyamatosan hibáznak vagy tévednek, hacsak valaki nem felügyeli őket, megbizonyosodva arról, hogy ez nem így lesz.

Egy menedzser tehát visszafelé halad és sólyomhoz hasonlóan figyeli a csapatait és próbálja kiszűrni, ha valaki hibázik. Az igazi vezetők azonban előrelépnek, magabiztosan menetelnek tovább feltételezve, hogy a csapatuk követi őket, mert bíznak bennük és önmagukban is.

A vezetők tehát eléggé magabiztosak ahhoz, hogy felvegyenek embereket, akikben megbíznak, hogy a lehető legjobb módon fogják elvégezni a feladataikat mindenféle ellenőrzés nélkül.

A menedzserek nem tudnak ebben a bizalomban lazítani. Előítéletesek, önfejűek és nem merik elengedni a gyeplőt, mivel biztosan tudják, hogy ennek szörnyű következményei lesznek.

A menedzserek félelme egy olyan elhallgatott topik a munkahelyeken, amely gátolja az előrelépést, a víziót, a terveket, kreativitást és az együttműködés lehetőségét.

Nagyon nehéz megmagyarázni egy félelmekkel teli menedzsernek, hogy próbálja meg alkalmazni az igazi vezetői gondolkodásmódot a mindennapjai során. Ez pedig azért van, mert olyan szintű önismeretre van szükség, amelyet első körben nem értenek.

A menedzserek a félelmükben azt feltételezik, hogy mindenkit ugyanolyan erős ellenőrzés és folyamatos kontroll alatt kell tartani, mint ahogyan őket is ez a nyomás befolyásolja. Nem képesek bizalmat adni más embereknek, mivel azt gondolják, hogy állandó ellenőrzés nélkül a csapatuk darabokra esik. Annyira jól képzettek tehát a félelem alapú menedzselésben, hogy fel sem ismerik, hogy talán lenne más lehetőség is a vezetésre.

Vezethetjük az embereket ugyanis úgy is, hogy bevonjuk őket a döntéshozatalba, inspiráljuk őket és biztatjuk őket, hogy működjenek egy csapatként. Emberi vágy ugyanis, hogy együttműködjünk másokkal, kivéve ha mindezt megakadályozzuk különböző hierarchiákkal valamint a felesleges heti,havi mérőszámokkal. 

Íme 10 dolog, amiből felismerheted, ha a te főnököd nem vezető, hanem menedzser : 

  1. Nem kérik ki a csapattagok véleményét egy-egy döntéshozatal előtt. Nem merik megosztani a hatalmukat másokkal.Úgy gondolják, hogyha kikérik mások véleményét, akkor azzal a saját személyiségük és pozíciójukon esik csorba.

  2. Nem ismerik el a munkatársaik eredményeit és erőfeszítéseit. Azért cselekednek így, mert ha köszönetet mondanának, akkor a vállalati hierarchia megdőlne, azt pedig nem szeretnék, hiszen ők mégis csak menedzserek,vagy mi.

  3. Tévedhetetlenek.Még akkor is, ha mindenki tudja, hogy a menedzser a hibás, senki nem fogja ezt a szemére hányni, hiszen ő a menedzser. Emiatt pedig joggal hiszi azt, hogy tényleg sosem téved.

  4. Nem tudnak kezelni olyan vitát, ahol a vélemények nem egyeznek.

  5. Csak az beosztottjaiktól tud tanácsot kérni, ha szüksége van rá.

  6. Nem engedik meg, hogy az alkalmazottak magasabb szinten lévő menedzserrel lépjenek kapcsolatba, mert félnek, hogy ez az ember többet ad az alkalmazott mondandójára, mint az övére.

  7. Nem állnak ki a csapatuk tagjaiért, sőt önmagukon kívül senkiért.

  8. Nem segítik a csapattagok láthatóságát, fejlődését még akkor sem, ha ez a saját maguk és a vállalat érdekeit is szolgálná. 

  9. Minden olyan információt és visszajelzést elutasítanak, amely fenyegeti a munkahelyi helyzetüket.

  10. Sokkal jobban aggódnak a felhalmozott státuszok, presztízs vagy szervezeti hatalom fenntartásáért, mint azért, hogy a legjobbat hozzák ki önmagukból a vállalat érdekében.

 

Hogyan tudják megtartani az ilyen menedzserek a munkájukat? Ennek oka, hogy képesek egyfajta üzleti eredményt - számszerű eredményt - szállítani rövid időn belül. 

Idővel azonban a félelem alapú menedzser sikertelen lesz, mert nem hitelesek többé. Senki sem bízik már bennük. A félelem rövidtávon jó motiváló erő, de hosszútávon sikertelen, hiszen egy idő után az emberek rájönnek, hogy a menedzser kezében valójában nincs semmilyen eszköz.

Az élet hosszú, de mégis túl rövid ahhoz, hogy az időd és a tehetséged olyan embernek pazarold, aki nem érdemli meg. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása