6 szó, amelyet ki kell törölnöd a szótáradból, ha fontos számodra a profizmus!

2019. január 10. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-665389-unsplash.jpgMindenki szeretne választékosan beszélni, professzionálisan, hogy intelligensnek és hitelesnek tűnjön. Legyen szó e-mailekről, telefonhívásokról, találkozókról vagy interjúkról mindennap tehetünk azért, hogy fejlesszük a beszédkészségünket. Annak érdekében, hogy tényleg profi beszélgető partnernek és kompetens személynek tűnj, ezt a 6 szót, mindenképpen töröld ki a szótáradból.

Őszintén

Ezt a szót nagyon sokan használják, az egyik leggyakoribb eset erre pedig az állásinterjúk, amikor az interjúztató kérdésére a válaszunk mindig így kezdődik, hogy őszintén. Ez azt a benyomást kelti, hogy az eddigi válaszaink nem igazán voltak igazak.

Éppen

Ez a látszólag egyszerű hatást keltő szót gyakran használjuk, de csak ritkán van rá szükség. A magabiztosságod és a hitelességed rontod csak vele. Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy éppen most akartam megcsinálni ezt meg azt, mond azt,hogy csinálod ezt meg azt. A különbség nyelvtanilag kicsi, de óriási a személyiséged megítélésében.

Dolgok

Személy szerint is frászt kapok a kérdéstől : "Na és hogy mennek a dolgaid?"  A "dolog" szót sokkal több és specifikusabb szóval is lehetne helyettesíteni. Ahelyett tehát,hogy "Hogy haladnak a dolgok a projekttel kapcsolatban?" fogalmazz világosan és egyértelműen, így biztos lehet benne, hogy a szükséges választ fogod megkapni. Egy másik példa, szintén állásinterjú : "Miért te/Ön a legalkalmasabb erre a pozícióra?" Lehetőleg ne az legyen a válaszod,hogy "Több dolog miatt is úgy gondolom, hogy....." Itt is tartsd be az előzőekben említett szabályt.

Sajnálom

Milyen ismerősen cseng, nemde? "Jaj, bocs, sajnálom, de most nem érek rá." A nők egy kicsit többször használják, de mindenkinek le kell mondania erről a szóról, ha nem szívből jön. Lehetőleg próbálj meg megoldást találni az adott helyzetre : "Szerdán sajnos nem érek rá. Ráérnél péntek este?"

Remélem

A munkahelyen ne remélj, teljesíts! Ne mondj olyat, hogy "Remélhetőleg hétfőn többet fogunk tudni". Mondd azt, hogy "Hétfő reggelre szeretnék választ kapni, ha nem, akkor újra rá fogok kérdezni."

Ízé, ööö, uhm, aham, tudod az a valami stb.

Igen, már túl is szárnyaltuk a 6 szót, de itt az utolsó pontnál ezeket az apró kis beszélgetést elhomályosító szavakat szeretném,ha elfelejtenéd. Ezek a szavak általában a csend elkerülésére használatosak, de teljesen megölhetik a beszélgetést. Személyes tippem, hogy egyszer rögzíts egy beszélgetést és figyeld meg, hányszor mondod ki, hogy "izé" vagy hányszor "ööööööö"-zöl egy-egy mondatban.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása