Így tárgyalnak a sikeres emberek. 5 mindennapi helyzet,amiből te is tanulhatsz.

2018. december 24. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-711102-unsplash.jpgA munkahelyünkön sok mindent meglehet tárgyalni : fizetés, a pozíciónk, a beosztást, szabadságot, végkielégítést stb. A tárgyalási képességeid fejlesztése nemcsak a munkádban, de az életed többi területén is pozitív változásokat hozhat számodra. Ezen készségek javítására mindennap lehetőséged van. Használd is ki okosan ezeket a lehetőségeket, így gyakorolhatsz azokra a helyzetekre, amelyeket mondjuk majd a munkahelyeden kell alkalmaznod. De mit tudsz csinálni a mindennapok során, amivel fejlődhetsz? Íme 5 tipp, ami neked is csak a javadra válik.

1. Érdeklődj a kedvezményekről

Az igazán sikeres tárgyalók bizony mindenféle szívbaj nélkül érdeklődnek a lehetséges kedvezményekről. Sokan kényelmetlenül érzik magukat ettől, de akkor bizony nem is fognak sikeresen tárgyalni. Ne feledd, hogy te vagy az ügyfél, a vásárló stb. A te pénzedről van szó. Ha nem mondod meg, hogy mit akarsz, akkor nem is kaphatod meg azt.

Kérdezd meg az internetszolgáltatód, hogy van-e lehetőséged kedvezményre ha ebben a hónapban lassú volt az internet. Kérdezd meg az étteremvezetőt, hogy lehetőséged van-e kedvezményre, ha kétszer is rossz ételt hoztak ki neked. Persze nem kell negatív dolognak történni, hogy kedvezményt kérj. Érdeklődj a törzsvásárlói kedvezményekről.

Ezzel a módszerrel megtanulod, hogy hogyan kell jól kérni, amely tényleg az életed többi területén is segítségedre lehet.

2. Beszélj a managerrel

A tárgyalás nagymesterei örömmel folytatnak beszélgetést vezető beosztású emberekkel. Függetlenül attól, hogy dicsérni akarnak, kritikát fogalmaznak meg szeretnek beszélni a managerrel. Elmondják, hogy mi a probléma vagy éppen pozitív visszajelzést fogalmaznak meg. Minél komfortosabban érzed magad ilyen jellegű beszélgetésekben, segíthet abban, hogy sikeresebben tárgyalj például a saját főnököddel is.

3. Mondj nemet

A sikeres tárgyalásokat folytató emberek ismerik a prioritásaikat. Néha nemet kell mondanod a felmérésekre, közvélemény kutatásokra, remek telefonos ajánlatokra stb, főleg ha már programod van a barátoddal, családoddal, szeretteiddel. Minél gyakrabban mondasz nemet a munkán kívül, annál könnyebben fog menni a munkahelyeden is. Jessica Chastain színésznő azt mondja, hogy a "nem"-nek óriási szerepe van. A "nem" hatalma ugyanis azt mutatja az embereknek, hogy képes vagy tanítani őket, hogyan kezeljenek téged.

4. Sportolj

Amikor bármilyen csapatsportot játszol, akkor mindig kell, hogy legyen egy B terved, amivel elérheted a célod. Ezt tudják a sikeres tárgyalók nagyon jól alkalmazni a saját életükben is. Tegyük fel, hogy kosárlabdázol és a fejedben van egy bizonyos játék, amikor egy védő az utadba lép. Ekkor az eltervezett játékod hatástalan lesz. Ahhoz, hogy kosarat dobj és pontot szerezz, gyorsan fel kell ismerned az adott helyzetet és alkalmaznod kell a B tervet. Képezned kell magad arra, hogy az alternatívákra is gondolj, gyorsan talpra tudj állni és gyorsan tudj alkalmazkodni az új helyzetekhez.

5. Utazz

A sikeres tárgyalók jól érzik magukat ismeretlen helyeken. Te is, amikor utazol, pláne külföldre, akkor teljesen ismeretlen területen találod magad. Ilyenkor mindenképpen szerezz tapasztalatot a helyi lakosokkal, közlekedéssel, kultúrával kapcsolatban. Így a kompromisszum készséged, a probléma megoldó képességed is javulni fog, ráadásul könnyen fogsz tudni alkalmazkodni új környezethez, emberekhez. 

A munkahelyünkön sikeresen tárgyalni bizony rendkívül pozitív képesség. Ez jelentős különbséget biztosít számodra és garantáltan beindítja a karriered. Használd ki te is a fenti tippeket és fejleszd a tárgyalási képességeid. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása