5 tipp munkahelyi viszony esetére!

2018. december 21. 07:30 - Life Advisor

tyler-nix-525389-unsplash.jpgA szerelem tényleg bármikor és bárhol ránk találhat, ha készen állunk rá és mi már megterveztük, hogy mire is vágyunk valójában. Mégis egy pikáns téma és élethelyzet, ha a szerelem például a munkahelyünkön talál ránk. Rengeteg kérdés felmerül bennünk, ha egy munkahelyi kapcsolatról van szó, ráadásul sokan tartják, hogy házinyúlra nem lövünk. De vajon tényleg olyan gáz, ha a munkahelyünkön talált ránk a szerelem? Mire figyeljünk ilyen esetben?

 

 

"Hallottad, hogy a gyakornokcsaj összejött a főnökkel?" Valahogy így kezdődik egy pletyka a munkahelyünkön, ha valaki munkahelyi románcáról van szó. 

Fontos azonban tudnunk, hogy a legtöbb esetben ezeket az embereket nem igazán csak a munka, hanem a közös sikerek, a túlórák, az örömök, bosszúságok, gondok, kihívások kötik össze. Így bizony előfordulhat, hogy egy csapatépítő vagy egy céges buli szorosabbra fűzi a szálakat. 

A munkahelyi kapcsolatoknak éppúgy vannak előnyei, mint ahogyan bizony hátrányai is. 

Mindenképpen előny, hogy ha már egymásba szerettek, akkor sokszor félszavakból is megértik egymást, mindketten ismerik a munkahelyi szabályokat, környezetet, megértik egymás gondjait, így akár munkahelyi kérdésekben is támogatni tudják egymást. Nincs meg az a különbség, mint amikor más cégnél dolgozik a pár egyik tagja, mivel ilyen esetben valakit mindig zavarni fog, ha a partnere haza hozza a munkát és az ottani problémákat. 

A legkellemetlenebb hátránya pedig kétségkívül az, ha a kapcsolatnak egy idő után vége szakad, ennek ellenére mindketten találkoznak minden egyes nap a másikkal. Erre még rátetézhet az az élethelyzet, ha a következő partnerünk szintén a munkahelyünkről kerül ki. 

Ha pedig alá-fölé rendeltségi viszonyban alakult ki a szerelem, akkor szintén kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, pláne, ha emiatt kapunk meg egy előléptetést, vagy több ajándékot és/vagy más - általában pozitívabb - bánásmódot. 

Nézzük meg, mi az az 5 dolog, amire figyeljünk, ha munkahelyi szerelem alakult ki egy kollégával : 

1. Kezeljük diszkréten a kapcsolatunkat. A munkahelyen továbbra is kollégák vagyunk, viselkedjünk tehát továbbra is ehhez mérten. Ne enyelegjünk a konyhába, ne csókolózzunk a meeting teremben stb.

2. Természetesen lehet egyszerre szabadságra menni és közösen nyaralni stb, viszont a munkahelyünkön ezt se verjük nagy dobra.

3. A magánéletben kialakult vitáinkat hagyjuk az irodán kívül. Amint belépünk az irodába, akkor a munkahelyünkön vagyunk így az otthoni dolgaink nem tartoznak a kollégákra.

4. Találjuk meg közösen a munka-magánélet egyensúlyát. Ne hagyjuk, hogy egy idő után a munkánk fontosabbá váljon a kapcsolatunknál, vagy fordítva.

5. A felettesünket ajánlott tájékoztatni a kialakult kapcsolatról, ugyanis vannak esetek, amikor magunkat védjük azzal, ha nem a főnök jön rá a bimbózó románcra. Érdemes tehát elkerülni a támadási felületet, a rossz nyelveket és négyszemközt röviden, tömören tájékoztatni a főnökünket.

Kiegészítés : 

Az utolsó tippel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy kötelesek vagyunk-e tájékoztatni a felettesünket, ha munkahelyi szerelem van az életünkbe. 

A munka törvénykönyve nem tiltja a magánéleti kapcsolatot a kollégák vagy a főnök-beosztott között, ennek ellenére vannak olyan multi cégek, ahol a cég etikai kódexe tiltja mindezt. Az, hogy ez mennyire jogszerű és mennyire nem, arról megoszlanak a vélemények.

Ami azonban egyértelműen tilos, az a visszaélés a kapcsolattal. Ide tartozik a már fentebb is említett enyelgés, kétértelmű célzások, olyan tevékenységek, amelyek másokat zavarnak. Ezeket ugyanis egyik munkáltató sem köteles eltűrni, hiszen ez már a munka törvénykönyvében megfogalmazott általános magatartási követelményeknek sem felel meg.

Ugyanez érvényes akkor is, ha felmerül, hogy üzleti titkok szivárognak ki a kapcsolat miatt a szerelemes kollégától, ekkor ugyanis gazdasági érdekek kerülnek veszélybe. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása