Miért vásárolunk teljesen felesleges dolgokat?

2018. november 29. 07:30 - Life Advisor

freestocks-org-187367-unsplash.jpgMegdöbbentő az a mennyiség, amit az életünkben magunknak tulajdonítunk. 2015 óta például csaknem 2,5 szeresére nőtt az újonnan épített lakások száma. A statisztikából az is kiderül, hogy az átlag magyar 85 négyzetméteren lakik. A kutatások kimutatták, hogy manapság kétszer annyi terméket vásárolunk, mint 50 évvel ezelőtt. Ma például nem sok ember ugrik le csak egy kenyérért a boltba vagy megy be csak egy boltba a hétvégén vásárolgatni. Kijelenthetjük tehát, hogy az emberek hajlamosak több dolgot vásárolni, mint amennyire valójában szükségük van. De vajon miért vásárolunk több dolgot, mint amennyire szükségünk van? Íme a válaszok!

Amikor a fenti kérdésre szolgáló válaszon töprengsz felmerülhet egy másik kérdés is. Milyen gondolkodás késztet arra valaki, hogy olyan dolgokra költse el a pénzt, amelyre valójában semmi szüksége?

Egyesek a vállalatokat, a marketingeseket, a reklámokat, a kapitalizmust okolják, de szerintem valójában ez csak a válasz egyik fele. Nincs ugyanis olyan marketinges például, aki lehúzza a bankkártyánkat vagy éppen, aki helyettünk kattint a megveszem gombra egy webáruházban. A végső döntés mindig a miénk.

De akkor miért van ez így?

Ha sikeresen tudnánk válaszolni erre, akkor könnyebben tudnánk az életünkkel és az erőforrásainkkal az anyagi javaknál fontosabb dolgokra koncentrálni. Ez a kérdés azonban különösen nehéz, hiszen arra kényszerít minket, hogy elismerjük a gyengeségeinket és bizonytalanságainkat. De önmagunk megismerése mindig megéri az erőfeszítéseket.

Ebből az oknál fogva nézd meg te is az alábbi okokat és vedd őket fontolóra. Ezért vásárolunk többet, mint kellene.

1. Azt hisszük, hogy a vagyonunk biztonságot nyújt számunkra.

Az emberi logika úgy működik, hogyha valami anyagi tulajdon biztonságot nyújt nekünk (lakás, ruházat stb.), akkor a felesleges dolgok csak növelik ezt a biztonság érzetet. Azonban a fizikai vagyontól származó tényleges biztonság gyorsabban elillan, mint gondolnád. A dolgok elromlanak, tönkre mennek , elkopnak, elhalványulnak.

2. Úgy gondoljuk, boldoggá tesznek minket.

Senki sem meri bevallani, hogy igenis az anyagi javakban keresi a boldogságot. Ennek érdekében nagyobb házat, autót, divatosabb ruhákat vásárolunk annak érdekében, hogy boldogabbak legyünk. Sajnos az ilyen jellegű boldogságnak nagyon hamar vége szakad.

3. Fogékonyabbak vagyunk a hirdetésekre, mint hisszük

Egyes tanulmányok szerint naponta több, mint 3-5000 hirdetéssel találkozunk. Minden hirdetés ugyanazt mondja, azaz, hogy az életed jobb lesz, ha megveszed azt, amit eladnak. Ezt az üzenetet annyiszor és annyi különböző helyről halljuk, hogy előbb-utóbb kezdünk hinni nekik.

4. Reménykedünk, hogy lenyűgözhetünk másokat

Egy társadalomban az irigység gyors hajtóerővé válhat a gazdaság számára. Ugyanis, ha már minden alap szükségletünk kielégült, akkor a gazdaságnak alkalmazkodni kell az újabb igényekhez és a fogyasztókhoz, akik a többre fognak törekedni, már csak azért is, hogy másokat lenyűgözhessenek.

5. Féltékenyek vagyunk azokra, akiknek több van

A másokhoz való hasonlítgatás valahogy alaptulajdonságunknak tűnhet. Megtudjuk, hogy mások mit vásároltak, mit viselnek vagy vezetnek. Aztán hirtelen, beindul az összehasonlítás és túl gyakran lyukadunk ki oda, hogy megvettünk egy tök felesleges dolgot csak azért, mert a barátaink is megvették. Azonban, ha például drága és szép dolgokra van szükséged ahhoz, hogy lenyűgözd a barátaid, akkor valószínűleg rossz barátaid vannak.

6. Megpróbáljuk kompenzálni a hiányosságainkat

Tévesen ugyan, de bizalmat keresünk a ruháinkban vagy az autónkban, ami vezetünk. Felesleges dolgok megvásárlásával a veszteség és a magány érzésétől próbálunk megszabadulni és megpróbáljuk kielégíteni elégedetlenségünket különböző anyagi dolgokkal. Ez a cselekvés azonban soha nem fogja tudni teljes mértékben kielégíteni a hiányosságainkat, csak arra szolgáltat okot, hogy még egy ideig a szőnyeg alá söpörjük azt, amivel sürgősen foglalkozni kellene az életünkben.

7. Önzőbbek vagyunk, mint amennyire azt bemerjük vallani

Nehéz beismerni, de az ember az önzőség és a kapzsiság irányába kezd el haladni. Hasonlóan, mint ahogy azt történelem órán tanultuk : törekszünk a személyes királyságuk növelésére azzal, hogy több dolgot szerzünk be magunknak. A történelem során mindezt erőszakkal, kényszerrel, becstelenséggel tudták teljesíteni. Sajnálatos módon viszont az önzőség a mai világunkban is jelen van.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása