5 hiba, amit akkor követsz el, ha nem tudod mit akarsz

2018. november 26. 07:30 - Life Advisor

william-iven-19843-unsplash.jpgNem tudom megmondani, hogy összesen hány embere beszéltem már komoly karrier válságok idején. Nem tudod, milyen munkát akarsz. Nem tudod, mi a szenvedélyed. Elvesztél. Ha valaha is kimondtad már, hogy visszamész a suliba és/vagy elkezdek egy ilyen-olyan tanfolyamot, akkor ismerős lehet neked a fenti helyzet. Ha nem vagy biztos abban, hogy mit akarsz tenni, akkor bizony csak hánykolódni fogsz a hajóddal a nyílt vízen. Gondolkodás, szándék és tervek nélkül mindez azonban fájdalmas és költséges út lehet.

Ha még mindig nem vagy tisztában azzal, hogy mit is szeretnél csinálni, akkor íme 9 kérdés, amely segíthet. Mindeközben viszont próbáld meg elkerülni az alábbi 5 hibát :

1. Alkalmi munka

Az alkalmi munka, legyen szó bármiről is, csak a rövid távú igényeidet képes kiszolgálni. Elfoglal téged egy napra, segít, hogy fizetni tud a számlákat, de valószínűleg az összes energiád és időd is elveszi, hogy megtaláld az álommelód. Ezenkívül továbbra is a komfortzónádon belül tart téged, így nem fogod megragadni a kínálkozó lehetőségeket sem.

Hacsak nem kétségbeejtően rossz a fizetésed, vagy épp nem szarrágó a főnököd, akkor ne menekülj az alkalmi munkák világába, miközben az álommunkád keresed,teremted. :)

2. Visszatérés az egyetemre

Amikor valaki azt meséli nekem, hogy fogalma sincs mit kellene tennie, így arra jutott, hogy inkább visszamenni az egyetemre, komolyan minden egyes alkalommal összeszedem magam, hogy ne üljön ki az arcomra, amit erről gondolok.  Ugyanis, ha az egyetemre való visszatérés magába foglalja az adósságot ( ami legtöbbször meg is történik a remek diákhitellel együtt) és azt, hogy nincs konkrét célja a választott képzésnek, akkor bizony határozottan ellene vagyok ennek az ötletnek. Túl sok embert ismerek, akik még mindig diákhitelt fizetnek és fogalmuk sincs, hogy mihez kezdjenek a diplomájukkal.

Ha csak nem vagy biztos abban, hogy ez a képzés 100%-ban hozzájárul a karriercéljaidhoz és az álommelódhoz, akkor te ne kövesd el ezt a gyakori és költséges hibát.

3. Előléptetés egy olyan pozícióra, amit nem szeretsz

Még akkor is, ha nem szereted a munkát, amit most csinálsz, úgy érezheted, hogy ez egy jó lehetőség. Úgy gondolhatod,hogy miért ne vállalnád el? Lehet,hogy boldogabb leszel tőle. Azonban ha ezt egy olyan karrierben csinálod, amit alapjáraton nem szeretsz, akkor valószínűleg azt jelenti, hogy nem fogsz tudni hosszú távon ebben dolgozni, hiszen nem összeegyeztethető a karrier céljaiddal.

4. Ott dolgoznod, ahol most vagy, azért mert nem tudod mit akarsz

Ha hosszabb ideig dolgozol egy munkahelyen azért, mert nem tudod mit akarsz igazán, akkor a hosszútávú karrier céljaid ellen játszol. A leendő munkáltatók számára ugyanis a túlzott egy munkakörben maradás negatív tulajdonságként tűnhet fel, ráadásul nem biztos, hogy ambiciózusnak látnak téged.

Bár úgy tűnhet, hogy ez egy nagyon kényelmes módszer, valójában hátrányod származhat belőle.

5. Beugrósként dolgozol

Elfogadsz egy munkát, azért mert nem tudod, hogy mi mást csinálhatnál. Nem meglepő, ha egyszer eléred azt a pontot, amikor már nem akarod ezt csinálni többé. Ha úgy érzed, hogy neked ez a helyzet nem megfelelő, akkor bizony el kell kezdened tervezni az álommelódat.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása