11 karriergyilkos mondat, amit azonnal felejts el!

2018. november 15. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-682403-unsplash.jpgVan néhány olyan dolog, amit soha nem szabadna kimondani a munkahelyeden. Ezek a szavaknak ugyanis különleges hatalmuk van, mert akkor is rossznak tűnhetnek, ha valójában igazak. A legrosszabb, ha nem is vonjuk vissza, ha már véletlen kicsúsztak a szánkon. Nem az elszólásokról, a rossz viccekről vagy politikai bullshitekről van szó, ezek ugyanis nem az egyetlen módjai annak, hogy rossz fényben tüntesd fel magad. Gyakran a kifejezéseink miatt inkompetensnek tűnhetünk. De térjünk is rá arra a 11 dologra, amit intelligens ember nem mond a munkahelyén.

Mielőtt azonban belevágnánk még egy-két gondolat. Nem számít mennyire vagy tehetséges, mi mindent értél már el, igenis léteznek olyan kifejezések, amelyek azonnal megváltoztatják azt a képet, amelyet az emberek alkottak rólad. Olyan mértékben vannak negatív következményeik, hogy rövid időn belül alááshatják a karriered.

1. "Ez nem igazságos."

Mindenki tudja, hogy az élet nem igazságos. Ha azt mondod valamiről, hogy ez nem igazságos vagy nem tisztességes, azt sugallod, hogy ez részedről elvárás, amitől viszont naivnak tűnhetsz.

Ha nem akarsz rossz képben megjelenni, akkor ragaszkodnod kell a tényekhez, építkezned kell belőlük és abba kell hagynod a mély értelmezést. Például mondhatod azt, hogy "Feltűnt, hogy XY kapta meg azt a projektet, amiben én is reménykedtem. Elmondanád, hogy mi alapján hoztad meg ezt a döntést? Szeretném tudni, hogy mi az, amiben fejlődnöm kellene."

2. "Ezt mindig is így csináltuk."

Az életünk, a technológia és úgy am blokk minden eszméletlen gyorsan változik, így akár egy 6 hónapos folyamat is elavulhat. Ha azt mondod, hogy ez mindig is így volt, akkor nemcsak lustának fogsz tűnni, de vaskalaposnak is, aki egyáltalán nem nyitott a változásra.

3. "Semmi gond."

Ha valaki megkér arra, hogy csinálj meg egy dolgot vagy köszönetet mond, hogy megcsináltál valamit és azt mondod, hogy semmi gond, akkor úgy tűnik mintha maga a kérés problémát jelentett volna. Olyan érzés lehet, mintha rád kényszerítették volna a feladatot.

Ehelyett inkább mondhatod, hogy örömmel tetted, vagy örülsz, hogy segíthettél. Enyhe különbség szavakban, de óriási jelentésben.

4. "Azt hiszem... / Ez lehet, hogy rossz ötlet.... / Lehet, hogy hülyeséget kérdezek....."

Ezek a túlságosan negatív kifejezések azonnal elrontják a hitelességed. Még akkor is, ha nagyszerű ötletek követik ezeket a mondatokat, azt sugallják, hogy nincs önbizalmad és a beszélgető partneredben sem hiszel.

Ne legyen kritika a hangsúlyodban. Ha nem vagy abban biztos, amit mondasz, akkor senki más sem lesz az. Ha pedig tényleg nem tudsz valamit, akkor mond meg ezt: "Jelenleg nem rendelkezem információval erről, de utána nézek és visszatérünk rá."

5. " Ez csak 1 percembe telik."

Ha azt mondod, hogy valami csak 1 percbe telik, aláássa a készségeid és azt a benyomást kelti, hogy minden feladaton csak átrohansz.  Hacsak nem fejezed be tényleg 60 másodpercen belül azt, amiről beszéltek. Nyugodtan mond meg, ha hamarabb betudod fejezni, de ezt nem kell fennhangon és nagyképűen kihangsúlyozni.

6. "Megpróbálom."

Egyértelmű nem: egyáltalán nem bízol magadban és abban, hogy elegendő potenciállal rendelkezel a feladat végrehajtásához. Ha olyan feladatot kapsz, ami meghaladja a képességeid, akkor ajánlj fel alternatív lehetőséget, de ne mond, hogy megpróbálod, mert az olyan, mintha nem adnál bele 10000%-ot.

7. "XY inkompetens, lusta, hülye."

Nem vagy olyan helyzetben, hogy ilyeneket mondj egy kollégádról. Ha a megjegyzésed igaz, akkor azt már mindenki tudja és nem szükséges ráerősítened. Ha pedig nem igaz, amit állítasz a végén te fogsz bunkónak tűnni.

Inkompetens és alkalmatlan emberek mindig és minden munkahelyen lesznek és mindenki tudni is fog róluk. A kollégádról rosszat mondani viszont éppen úgy tüntet fel téged, mintha szándékosan nagyobbnak akarnál mutatkozni. Ez pedig előbb-utóbb visszaüt.

8. "Ez nincs benne a munkaköri leírásomban."

Ez a mondat úgy hangzik, mintha csak és kizárólag arra lennél hajlandó, ami szerepel benne. Azaz, teljesíted azt a minimális elvárást, amiért a fizetésed kapod, de ez minden. Ha a felettesedtől olyan feladatot kapsz, ami szerinted nem a te dolgod lenne, akkor a legjobb, ha ez alkalommal megcsinálod, amit kér, majd pedig rögtön kérsz egy négyszemközti beszélgetést, ahol átbeszélitek a vállalatnál betöltött szereped és azt, hogy esetlegesen a munkaköri leírás frissítésre szorul-e?

9. "Nem az én hibám."

Soha nem kifizetődő hárítani, ha valamit elszúrtunk, még ha csak egy hangyányi szerepünk is volt benne. Ragaszkodj a tényekhez és hagyd, hogy a felettesed saját következtetéseket vonjon le arról, hogy ki hibázott valójában.

Abban a pillanatban, amikor ujjal kezdesz mutogatni, azonnal olyan embernek fogsz tűnni, mint aki nem képes vállalni a felelősséget a cselekedeteiért. Ez pedig idegesíti az embereket.

10. "Nem tudom."

A nem tudom, a nem az én hibám kishúga. Az emberek nem szeretik azt hallani, hogy nem tudom, mert azt jelenti, hogy nem is fogod, azaz nem állsz készen a fejlődésre. Nem vagy tehát hajlandó megtenni azt, ami a munkádhoz szükséges. Ha tényleg nem tudsz valamit, mert valóban hiányoznak a szükséges készségek, akkor alternatív megoldást kell kínálnod. Ahelyett, hogy azt mondanád: "Nem tudok ma estig bent maradni." mond azt, hogy "Holnap korán reggel betudok jönni, megoldható így?".

11. "Gyűlölöm ezt a munkát."

Az utolsó dolog, amit valaki hallani akar a munkahelyén, hogy mennyire utálja valaki a munkáját. Ha ezt csinálod, akkor negatív személyként tűnsz majd fel és bomlasztod a munkamorált. Az igazi vezetők gyorsan kiszúrják ezeket az embereket és tudják, hogy találnak helyettük jobbakat és pozitív személyeket.

Ha kiiktatod ezeket a kifejezéseket a szókincsedből, akkor hatalmas nyereséget könyvelhetsz el magadnak. Az elején ez nehezen fog összejönni, de szilárdítsd meg azt a szokásod, hogy ezeket többé nem mondod.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása