Hogyan lehetsz jobb előadó a mindennapokban?

2018. augusztus 07. 07:30 - Life Advisor

conference-2705706_640.jpgA professzionális és híres előadók folyamatosan tanulmányozzák és tanulják a retorika csínját-bínját, hogy megtartsák a közönségüket. A szónoklattan az egyik leghatékonyabb eszköz, amellyel egy előadó megtudja mozgatni a közönségét. Habár a retorika beépítése növeli a beszéd értékét, hatékony használata sokak számára kihívás lehet. A szónoki készségek bizonyos helyzetekben elengedhetetlenek, gondoljunk csak esküvőkre vagy különböző politikai eseményekre. Nézzük mit tehetsz annak érdekében, hogy jobb előadóvá válj a mindennapokban.

Higgy abban, amit mondasz!

Esetenként nagyon nehéz hinni önmagunkban. Azok a személyek, akik negatív érzésekkel mennek ki a színpadra vagy állnak ki közönség elé, rettentően nehezen boldogulnak és nem is tudják átadni azt a beszédükkel, ami eredetileg a céljuk lett volna. Fontos, hogy higgy magadban és önbizalommal telve lépj ki a közönség elé. Gondolj csak bele, hogy mi lett volna, ha Rómeó szerepét egy önbizalom hiányos színész játssza el. Valószínűleg a darab élvezhetetlenné vált volna.

Az önbizalom és az önfejlesztés rendkívül fontos. Ezenkívül szintén fontos, hogy elhidd, amit mondasz, hiszen ha süt rólad, hogy csak kényszerből lettél ide kiállítva, hogy beszélj valamiről, akkor azt a közönség az első pillanatban felismeri és elveszítesz minden hallgatóságot. Ha nem hiszel abban, amit mondasz, akkor a beszéded, akár egy rossz költeménnyé is válhat, hiszen a gondolataid és az egész beszéd alap irányvonala is elkalandozhat és elmehet egy teljesen rossz irányba.

Személy szerint, amikor előadást vagy motivációs estéket tartok, fontosnak tartom, hogy már a megjelenésemmel is önbizalmat sugározzak, hiszen ha már kiviszem magamat és a személyiségemet valaki elé, akkor meg kell őket tisztelnem azzal, hogy nem egy szakadt farmerben kiálló, púpos testtartású, halkan beszélő előadóként állok a közönségem elé.

 

Hogyan tudod elérni, hogy higgy magadban és abban, amit mondasz?


1. Készíts egy listát a múltbéli eredményeidről!

A múltbéli eredmények listázása saját magad számára is egy képet ad arról, hogy mennyi nagyszerű beszédet tartottál már. Ezen események ismételt felelevenítése és áttekintése pedig lehetőséget biztosít arra, hogy elhidd, hogy ha már ennyi remek előadást megcsináltál, most is minden rendben lesz, képes vagy rá, nagyszerű leszel.

2. Olyan témát keress, ami érdekel!

Lifecoachként elég furcsán venné ki magát, ha mondjuk a jelenlegi politikai helyzetről, a bevándorlásról vagy éppen a cafeteria rendszerről beszélnék. Egyszerűen nem az én asztalom és emiatt nem is tudnék hiteles lenni benne. Nem beszélve arról, hogy nem is lennék képes összeszedni egy beszédnyi anyagot egyik témáról sem. :)

Fontos, hogy olyan témát és projektet válasz, ami közel áll a szívedhez, amiben szívesen elmélyülsz, ami téged is érdekel. Ezáltal képes leszel szenvedéllyel és hitelességgel beszédet és előadást tartani. Én pont ezért választom a motiváció,inspiráció,boldogság, élet, teremtés, álom megvalósítás stb.stb. témaköreit. Ezekben teljes mértékben otthon vagyok, személyes tapasztalatok alapján. Igen, számomra ez a másik fontos dolog, hogy kizárólag olyan dolgokról beszélek és olyan tanácsokat adok át, amiket én már kipróbáltam és megtapasztaltam. Találd tehát meg te is azt a témát, ami érdekel és amibe a szívedet és lelkedet is beletudod adni.

3. Légy kitartó!

Teljesen természetes, hogy a sikerért az első pillanatokban küzdeni kell, ez azonban nem szabad, hogy feladásra kényszerítsen. Kitartás és elkötelezettség. Ez a két dolog elengedhetetlen, ha nagyszerű előadó szeretnél lenni. Képzeljétek el az én első előadásomat, amelyet összesen 4 embernek tartottam. Mi lett volna a jobb? Feladni, mert életem első előadásán csak 4-en voltak? Nem, tovább menni, képezni magam és elérni a nagy közönséget.

4. Állíts fel elérhető célokat!

Igen, az előadóknak is fontos, hogy felállítsák a céljaikat, amelyeket folyamatosan figyelemmel tudnak követni, hogy jó úton haladnak-e és sikerül-e elérniük, netán változtatni kell valamin időközben? A releváns és valós célok kitűzése szintén növeli a beszélő önbizalmát és magabiztosságát.

5. Gyakorolj a tükör előtt!

Nagyon viccesnek tűnhet a gyakorlat és valószínűleg ugyanolyan hülyeségnek tartod, mint annak idején én, de hidd el, az egyik leghatásosabb módszer.

A tükör ideális és hűséges barátunk és megmutatja a valóságot és a legkisebb változásokat is. A tükör megtaníthat, hogy kell mosolyogni, megmutatja az összes mimikád és teljesen objektív képet ad arról, mit lát belőled a közönség egy beszéd megtartása alatt.

Ezenkívül segít megteremteni a szemkontaktust és megkapod azt az érzést, amelyet a közönséged tapasztal, kapcsolatod lesz a beszélővel, azaz önmagaddal.

6. Gyakorold a gondolataid kifejezését!

A nyilvánosság előtti beszéd, egyikünk számára sem veleszületett képesség, hiszen nem mindannyiunkból lesz előadó, nem mindannyiunknak kell nyilvános, közönség előtti beszédet tartani. Ezért tapasztalhatjuk sokszor, hogy az előadó, remeg, izgul, izzad, remegnek a lábai, teljesen zavart állapotban van.

Rettenetes érzés, amely abból fakad, hogy az embereknek nehézségeik vannak a gondolataik kifejezésében. Tanuld meg felépíteni strukturáltan a beszéded és gyakorolj a gondolataid kifejezését.

7. Ne kerüld el a szemkontaktust!

A jó előadó folyamatosan képes tartani a szemkontaktust a közönségével. A szemkontaktus ugyanis egyfajta érettséget is közvetít a hallgatók számára. Nagyon fontos, hogy például egy prezentáció bemutatása közben is figyeljünk a szemkontaktus fenntartására, hiszen etikátlan belebújni a bemutatónkba, mellőzve a közönséget. Ez ugyanis kizárólag a felkészületlenségünket mutatja.

8. Figyelj a testtartásodra!

A testtartás egy előadó számára kiemelten fontos jelentőséggel bír. A jó előadó ápolt, jól öltözött, kerüli a felháborító frizurát és sminket és arcszőrzetet. A jó testtartás lehetővé teszi a megfelelő szemkontaktus kialakítását is, ezért tehát nem szabad (bármennyire is izgulunk) lomhán és zsebre tett kézzel kiállni a közönségünk elé.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

Kövess az Instagramon is! >>>

komment
süti beállítások módosítása