Íme a sikeres és tartós párkapcsolatok 6 típusa!

2018. július 29. 07:30 - Life Advisor

couple-260899_640.jpgHonnan tudod hogy ez a párkapcsolatod az utolsó? Honnan tudod, hogy mit jelent a jelenlegi kapcsolatod? Honnan tudod, hogy a jelenlegi kapcsolatod, A KAPCSOLAT? Milyen szép is lenne, ha előre megtudnánk mondani, hogy milyen erős és boldog lesz a párkapcsolatunk. Sokan rendkívül bizonytalanok és cinikusak a szerelemmel kapcsolatban és ezért nem hibáztatható senki. Íme a sikeres és tartós párkapcsolatok 6 típusa.

1. A megbocsájtáson alapuló párkapcsolat

Hogyan viszonyultok egymáshoz egy konfliktus alatt? A félreértések nem a kapcsolat problémájából fakadnak, az viszont, hogy hogyan kezeljük őket, már igen.

Egy erős párkapcsolatban nem a konfliktusok csökkentésére törekszünk, hiszen mindig lesz néhány. Egy partner kiválasztása valójában egy sor probléma kiválasztása. Nincs olyan partner, akivel ne harcolnánk, bosszankodnánk, panaszkodnánk. Sőt a harc valójában jó. A kutatások is azt mutatják, hogy azok a párok, akik nem kezelnek konfliktusokat a házasság első 3 évében, sokkal nehezebb párkapcsolatban élnek, feltéve persze, hogy nem rögtön a váláshoz fordulnak.

És itt térünk át a következő pontra, ugyanis egy stabil,egészséges kapcsolatban a vitatkozás nem azt jelenti, hogy mindennek vége. A sikeres párok figyelme a problémák megoldására összpontosul, ahelyett, hogy a másikat támadnák. Egy kapcsolat erejének valódi méretét is az mutatja meg, hogy egy konfliktus után, milyen gyorsan vagytok képesek kibékülni úgy, hogy tisztáztátok a dolgokat.

Mit tehetsz, ha rosszul kezelitek a konfliktusokat?

Fel kell ismernetek,hogy ez bizony az egészségtelen párkapcsolat jellemzője. A te és partnered közötti érzelmi kapcsolat helyrehozásának vágya erősebb kell, hogy legyen annál, hogy még plusz egy-két-három napig felhúzva hord az orrod.

2. A kalandokon alapuló párkapcsolat

Az unalom hatalmas akadályt jelent a tartós kapcsolat kialakításában. A házasság után azonban könnyebb beleesni az unalomba, hiszen minden ismétlődik, kiszámítható, érdektelen és unalmas.

A karrier, a gyerekek és az összes többi dolog miatt, nehéz lehet kapcsolatban maradni a partnerünkkel.

A sikeres párok azonban folyamatosan kalandokat keresnek, amelyek a közös életüket változtathatják meg pozitív irányba.

Mit tehetsz, ha unatkozol a kapcsolatodban?

Tanulmányok is kimutatták, hogy a párok, a közös élmények és kalandok után sokkal boldogabbak. Ilyenkor az agyban ugyanazok a hormonok szabadulnak fel, mint a szerelem első szakaszában, tehát ha izgalmas dolgokat csinálsz, visszahozod azt a tüzet, amit az első napokban éreztél.

3. Az intimitáson alapuló párkapcsolat

Házassági terapeuták is megerősítik, hogy azok a párok, akik nem boldogok a szexuális életükkel, rövidesen a kapcsolatok végével is számolhatnak. A szex ugyanis elengedhetetlen egy virágzó párkapcsolat kialakításához.

Valamint felmerül egy érdekesség is : minél többet szexelsz, annál többet akarsz és az ellenkezője is igaz, minél kevesebbet szexelsz, annál kevesebbet akarsz, és annál kevésbé érzed magad közel a párodhoz. A szex egyébként oxitocin nevű hormont szabadít fel, amelyet kötő hormonnak is nevezünk. Tanulmányok szerint a nagyon boldog párok évente 74 alkalommal is szexelnek.

Mit tehetsz, ha nem sok a szex a kapcsolatodban?

Ha nincs elég szex a kapcsolatodban, akkor jobb,ha tudod, hogy az intimitás nem csak a szexről szól. Az oxitocin akkor is felszabadul, ha megérinted a párod kezét, ha megsimogatod, ha megcsókolod, ha mélyen a szemébe nézel stb.

4. A bizalmon alapuló párkapcsolat

A bizalom a hosszútávú kapcsolat sikerének legfontosabb összetevője. A kapcsolat ugyanis nem lesz erős, ha nincs meg a bizalom a két fél között. Az erős párok között nincsenek titkok.

Mi van,ha van egy kis titok a kapcsolatban?

Ne légy paranoid, és ne a kis dolgokra fókuszálj. A nagy dolgokra összpontosíts : lehet, hogy az elején azt mondta, hogy szeretne gyerekeket, aztán később ragaszkodik ahhoz, hogy mégsem?

Ha nincs bizalmad a partneredben, akkor soha nem tudsz maradéktalanul hinni benne.

5. A közös jövőn alapuló párkapcsolat

A tartós és egészséges kapcsolat érdekében, minél több bennünk a hasonlóság, annál jobb. Meg kell győződnünk arról, hogy a céljaink, értékeink megegyeznek.

A filmekben azt láthatod, hogy az ellentétek vonzzák egymást, a való életben azonban a hasonló emberek vonzzák egymást. Bizonyára tudod, hogy a plusz(+) és mínusz (-) a végén mindig mínusz (-) marad.

Mi van, ha nem vagy biztos a céljaidban?

A közös célokért együtt kell dolgoznotok. Mik a céljaid a pároddal? Szeretnél családot? Házat vennél? Hány gyereket szeretnél? Eme közös célok meghatározása segíthet a kapcsolat sikerességében.

Ha pedig valaha is észreveszed, hogy nem akarod, hogy a párod részt vegyen a terveid megvalósításában, vagy éppen ő jelenti ezt ki, akkor bizony ideje továbblépni.

6.  A közös sérülékenységen alapuló párkapcsolat

Miért találják sokan olyan ijesztőnek a szerelmet? Miért félnek az emberek az elkötelezettségtől?  Nos, valójában a sebezhetőségtől való félelem az ok.

Nagyon sok ember szeretne párkapcsolatot, de félnek megnyílni, mert félnek a sérülésektől.Például az elutasítástól, amit annyira túl tudunk reagálni, hogy azt is kijelentjük, hogy ha nem vagyunk ilyenek vagy olyanok, akkor soha nem fognak minket szeretni. Ezt minél tovább csináljuk, előbb-utóbb igazunk lesz.

Sérülések nélkül azonban nem lehet sikeres kapcsolatot építeni. A legnagyszerűbb dolog megtapasztalni és tudni, hogy valaki úgy szeret téged, ahogy vagy és minden helyzetben melletted áll.

Hogyan derítheted ki, hogy a te kapcsolatodban tudjátok-e kezelni a sebezhetőséget?

Válaszolj az alábbi kérdésekre :

  • Félsz attól, hogy a személyiséged olyan részeit kell megmutatnod, amelyről úgy gondolod, hogy a partnered számára elfogadhatatlan?
  • Távolságtartó vagy a partnereddel szemben, csak azért, hogy biztonságban érezd magad?
  • Zavarban vagy,ha felfedezed az érzéseid, amikor nehéz témákról beszélsz?
  • Van olyan félelmed, miszerint a partnered elárul vagy elhagy?

A sérülékenység a gyengeség jelének tűnhet, de valójában erő. Hatalmas erőt ad valójában.

Egy sikeres párkapcsolat kialakításához elengedhetetlen, hogy mindketten lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy javítsuk a kapcsolatainkat és ehhez meglegyen a szándékunk is hozzá. Rajtunk múlik, hogy milyen kapcsolatot alakítunk ki.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása