3 ok, amiért ne fordulj coachoz és 5, amiért kellene!

2018. július 13. 07:30 - Life Advisor

para-3462521_640.jpgA coaching viszonylag új dolog az emberek számára, nem sokan ismerik, vagy legalábbis nem tudják, hogy miért is hasznos egy coach, mit csinál egyáltalán, eszik vagy isszák. Sokan összekeverik a pszichológussal, kineziológussal pedig nem igazán egyeztethetők össze. Talán te is gondoltál már arra, hogy felkeress egy coachot. Mutatok 3 okot, hogy miért ne tedd, illetve 5 okot, hogy miért kellene megtenned.

A megfelelő coach megtalálása nagyon fontos dolog, de ugyanilyen jelentőséggel bír a te személyiséged és jelenléted. Kissé furcsának tűnhet, hogy coachként azzal fogom kezdeni, hogy miért ne fordulj coachoz, azonban érdemes tisztán látni a dolgokat.

1. Másvalakit akarsz megváltoztatni!

A coaching folyamat segít egy újfajta tudatosságot szerezni az élethelyzetedről, megfogalmazni a következő lépéseket, és támogatni fogja a cselekedeteidet. Alapvetően a gondolataid, a terveid és a cselekedeteidet fogja megváltoztatni. Az egész rólad szól, a te életedről. Ha az a célod, hogy mást változtass meg, akkor inkább az érintett személynek javasold a coachingot.

2. Kész megoldásokat szeretnél!

Ha szakértőt keresel, aki megoldásokat kínál, akkor keress fel egy tanácsadót. A coachok arra törekednek, hogy felhatalmazzanak téged testre szabott megoldások létrehozására úgy, hogy végig te legyél a vezető a folyamat (a saját életed megváltoztatása) során.

3. Arra vágysz, hogy valaki más megcsinálja helyetted!

A coachok nem vállalkoznak arra, hogy helyetted cselekedjenek. Segítünk kitalálni a stratégiát, a következő lépéseket, de nem végzik el helyetted a dolgod.

Ha a fentiek közül bármelyik igaz rád, akkor máshol kell segítséget keresned, a coach ugyanis nem a legjobb választás.

Nézzük viszont, hogy mikor érdemes coachoz fordulnod :

1. Elakadtál!

Sokszor akadtam el én is az életben. Ilyenkor általában a gondolataim megváltoztatásával kezdtem el új irányt adni az életemnek. Amikor megváltoztattam a gondolataim, hogy valójában mennyi minden lehetséges, minden megváltozott. Vagy éppen, amikor teljesen világosan megtudtam fogalmazni, hogy mit szeretnék, új utak nyíltak meg előttem. Képes lettem volna ezt egyedül megcsinálni? Biztosan, de nem minden helyzetben, ezért én is coachoz fordultam.

2. Készen állsz arra, hogy új szintre lépj!

Annyira messzire mennél, amennyire csak lehet. Megtennél bármi és szeretnél jelentős változásokat, mert okos és motivált személyiség vagy. Sok ügyfelem tőlem is azt várja, hogy segítsek, hogy többet tudjon megtenni. Ehelyett abban segítek, hogy máshogy csinálják. Gondolkodjanak új utakon, más perspektívából, ez vezethet ugyanis életed új szintjére.

3. Bizalmas személyt szeretnél az életedben!

Sok ember egyedül érzi magát, még akkor is ha egyébként óriás társaság veszi körül. Viszont nem oszthatsz meg mindent ezekkel az emberekkel. A coachoknak viszont olyan körülményeket teremtenek, hogy nyugodtan átgondolhatsz és megbeszélhetsz velük mindent olyan bizalmi szinten, amely túlmutat a barátságon.

4. Te magad vagy a probléma!

Ez lehet, hogy elsőre erősnek hangzik, de bizony előfordul, hogy a saját korlátaid és hitrendszered miatt, nem vagy képes például egy vállalkozást sikerre vinni, hiszen folyamatosan akadályozod magad és a sikereidet. Félre kell állnod a saját utadból. A coach segít, hogy mindent átrendezz, támogatni fog és kihívásokat ad számodra, amelyeknek köszönhetően a siker sem marad el.

5. Változásokat szeretnél!

Akár magánéletben, akár munkahelyen, a változások tele vannak kérdésekkel és ismeretlen helyzetekkel nem beszélve a kockázatokról. A hibákból való tanulás hasznos lehet, de a probléma feltárása és kezelése mielőtt hiba lesz belőle sokkal eredményesebb. A coach pedig mindezekben kiváló segítségedre lehet.

A coachng tehát számodra is sokat segíthet, amennyiben valójában szükséged van rá. Megoldhatod a problémáid, elérheted a céljaid és rendbe teheted az életed összes területét. A végén pedig büszke lehetsz magadra, hogy mindezt te magad érted el. A coaching ugyanis nem csodaszer, nem varázslat, de igenis működik és minden esetben garantált sikert hoz. Ha pedig mindezt te is szeretnéd megtapasztalni, vedd fel velem a kapcsolatot a lifeadvisorhungary@gmail.com címen vagy akár a Facebookon keresztül.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon!

komment
süti beállítások módosítása