Okosabb vagy, mint a főnököd? Így kezeld a kialakult helyzetet.

2018. június 25. 07:30 - Life Advisor

laptop-2561221_640.jpgSokan beszélnek arról, hogy az igazán jó vezető olyan ember, akitől tanulhatsz, fejlődhetsz és mindezekre lehetőséget is teremt, remélve, hogy az egész cég számára profitot fog termelni, ha szakképzett emberekkel dolgozik együtt. Azonban mi van akkor, ha olyan helyzetben találod magad, amikor úgy tűnik, hogy okosabb vagy, emiatt pedig sokkal alkalmasabb egy adott pozícióra, mint ő.

Amikor a rossz vezetői tulajdonságokról beszélünk olyanok jutnak eszünkbe, mint például a vezetői képességek hiánya, elfogultság, rosszindulat, érzéketlen stílus. Azonban vannak olyan felettesek is, akik inkompetens és alulképzett az adott pozícióban.

Szóval te mit csinálsz, amikor azt érzed, hogy jobb vagy, mint a főnököd? Íme 6 lehetőség :

1. Fókuszálj a munkádra!

Többször nyilvánvalóvá vállt, hogy okosabb vagy a főnöködnél. Ha ez igaz, akkor az első lépés, hogy elhárítsd ezt a gondlatot a fejedből, hiszen minden egyes alkalommal feszültséget fog hozni, amikor a főnököddel együtt vagy.  Ahelyett, hogy ezen agyalsz, fókuszálj a távolabbi céljaidra, arra, hogy most olyan munkát végezz és olyan tapasztalatokat szerezz, amivel saját magad fejlesztheted és ami jól mutat majd az önéletrajzodban.

2. Az együttműködés fontossága!

Nem számít, hogy mennyire utálod, a főnököd és te egy csapatot alkottok. Bár frusztráló lehet, ha valaki téged használ ki azért, mert nincsenek meg a megfelelő képességei, de ne feledd, hogy a csapatmunkában csak a munkahelyi etika és professzionalizmus számít. A megbeszéléseken óvakodj attól, hogy kijavítsd a főnököd.

Miközben egy csapatként kell dolgoznod, mindez nem jelenti azt, hogy mindent le kellene nyelned. Ha úgy érzed, hogy heves vitáid vannak és a főnököd jogtalan módszerekhez folyamodik, akkor kérheted a HR segítségét is.

Ha együtt haladunk előre, akkor a siker is gondoskodik magáról!

3. Nézd a pozitív oldalát!

Mindig tanulunk valamit az emberi kapcsolatainkból. Igen, a főnököd nem biztos, hogy a leginspirálóbb személyiség, de minden bizonnyal rendelkezik valami olyan tulajdonsággal, ami miatt ő a főnök. Gondold át, hogy mit tanulhatsz tőle.

Keresd meg azokat a tulajdonságait, amelyeket szívesen elsajátítanál tőle, ezzel azt is elérheted, hogy kicsit más szemmel nézel majd rá.

4. Ne légy túl magabiztos!

Sokszor hajlamosak vagyunk túlgondolni, hogy kizárólag mi vagyunk a legtökéletesebbek és mindenki más, beleértve a főnökünket is, kevesebb nálunk. Mindez pedig előbb-utóbb a testbeszédedben is meglátszik majd, amely akár hátrányosan is befolyásolhatja a karriered.

Ne felejtsd el, hogy csak azért, mert te azt hiszed, hogy jobb vagy a főnöködnél, nem biztos, hogy ez minden területre igaz. Tehát maradj alázatos és megalapozott, ez ugyanis később csak a hasznodra válhat.

Soha ne félj attól, hogy hibázol. A hiba ugyanis a javulás egyik lépcsője. Soha ne szállj el magadtól, mert ez blokkolja az önfejlesztést.

 5. Kerüld el a pletykákat!

Lehet, hogy kísértésbe kerülsz, hogy megbeszéld egy munkatársaddal a problémáid és a frusztrációid, de ezeket a beszélgetéseket ne használd arra, hogy a főnöködet szapuld. Ez ugyanis pletykát indít és annak sosincs jó vége, pláne, hogy mindenki máshogy érti, amit valaki más mondott neki, amit ő is mástól hallott.

A pletyka pedig rád vet rosszt fényt és a karrieredre is. Mindig lesznek olyan emberek, akik a főnököd ellen uszítanak, de te legyél továbbra is professzionális.

6. Keress mentort máshol is!

Fontos, hogy legyen egy mentor a munkahelyeden, aki tanácsokkal lát el és kívül állóként képes értékelni téged, és objektív visszajelzést ad neked. Ha lehet, akkor érdemes más helyről is mentorokat keresned, akik mondjuk más cégnél vannak az általad szimpatikus beosztásban.

 

Ha okosabb vagy, mint a főnököd, akkor egy tapintatos forgatókönyvvel kell haladnod, hiszen így akár a te jövődre is pozitív hatással lehet. Mindenkinek van hibája, senki sem tökéletes, így ne fecséreld az idődet azzal, hogy azon agyalsz, hogy hogyan lehet, hogy okosabb vagy mint a főnököd. Tekints a távolabbi céljaidra és tudd, hogy fejlődni fogsz. Ez csak egy fejezet az életedben, amely majd hozzásegít, hogy elérd a magasabb rendű karrier álmaid és céljaid.

Te, hogy küzdesz meg a munkahelyi nehézségekkel? Írd meg a hozzászólásokba!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon!

komment
süti beállítások módosítása