Így befolyásolja a szüleiddel való kapcsolat az életedet!

2018. június 06. 07:30 - Life Advisor

girl-1641215_640.jpgA szülő-gyermek kapcsolat az egyik legjelentősebb mindannyiunk életében. Tudtad, hogy a szülőkkel való kapcsolatodnak hosszútávú következményei lehetnek? Tudtad, hogy az anyukáddal és az apukáddal való viszonyod hatással lehet arra, hogyan kezeled az embereket az életedben? Ha mindkét kérdésre igennel válaszoltál, akkor világossá vált számodra, hogy a családod milyen hatással van rád és hogy miként befolyásolja az életedet ez a kapcsolat. Ha még nem, vagy csak bizonytalan vagy, olvass tovább.

A szüleinkkel való kapcsolat az egyik legkorábbi kapcsolat az életünkben, így tehát hatása van későbbi életünkre. Azonban vannak, akik azt hiszik, hogy ennek semmi jelentősége, hiszen speciális gének határozzák meg a személyiségünket.

Persze, bizonyos mértékig a génjeink is meghatározzák a személyiségünket, de ne felejtsük el, hogy a környezetünk is ugyanekkora hatással van ránk. Az emberi agy pedig eléggé rugalmas, hogy ezen tényezők függvényében különböző módon fejlődjön.

A szülői nevelés az egyik alapvető tényező, valószínűleg a legfontosabb, ami a gyerek fizikai megjelenését és temperamentumát formálja. Amellett, hogy meghatározza a karakterünk alapelemeit.

Íme 4 dolog, amivel bemutatom, hogy milyen hatással van az életedre a szüleiddel való kapcsolat :

 

1. Minél gondoskodóbb és figyelmesebb a szülő, annál nagyobb esély van arra, hogy felnőttként nyitottabb és társaságkedvelő leszel.

Számos tanulmány megemlíti, hogy a gyermekkori szeretet és harmónia és a társadalmi kapcsolataink között összefüggés található.

Nyilvánvaló, hogy a szülő egyik legfontosabb feladata a szeretet. Amikor a gyereket szeretik, akkor ő is megfogja tanulni, hogy mi a szeretet és hogyan lehet azt kimutatni. Emiatt pedig nem fog félni, ha a szüleivel, testvérével vagy bármely személlyel kapcsolatban ki kell mutatni a szeretetét.

Ők azok az emberek, akik szeretik a családi összejöveteleket, kirándulásokat és akik nem feledkeznek meg szülinapokról és egyéb ünnepekről sem. A tudósok úgy gondolják, hogy a feltétel nélküli szeretet a gyerekeket érzelmileg boldoggá és kevésbé stresszessé teheti.

Ugyanilyen fontos a kommunikáció is, hiszen ez is befolyásolhatja a jövőbeli kapcsolataid alakulását. A jó szülő-gyermek kommunikáció kevesebb viselkedési problémát eredményez.

Ami pedig a legfontosabb, hogy az ilyen szülők gyerekei nyugodtan és nyitottan fejezik ki önmagukat,véleményüket és érzelmeiket is.

 

2. Minél jobban elhanyagolnak a szülők, annál nagyobb figyelemre vágysz felnőttkorban.

Azok a gyerekek, akik a szüleiktől nem kapnak elegendő figyelmet, azzal az érzéssel nőhetnek fel, hogy senkinek nem fontosak és nincs helyük ezen a világon.

Ha nem kaptál megfelelő figyelmet a szüleidtől, akkor gyakrabban áhítozhatsz a romantika iránt és problémáid adódhatnak a szerelmi életedben.

Az is nyilvánvaló, hogy az ilyen szülők gyerekei alacsonyabb önbecsüléssel rendelkeznek, ellenségesek, agresszívabbak és antiszociálisak.

 

3. Minél inkább visszahúzódó érzelmileg a szülő, annál zárkózottabb lehetsz a kapcsolataidban felnőttként.

Ha a szülő elkerüli a szeretettel, figyelemmel, szorongással kapcsolatos érzelmeket, akkor a gyerek ezt a mintát fogja másolni. Ha a gyermek folyamatosan a szülő figyelmére vágyott, de ezt nem kapta meg, akkor ezt végül megszokja és ezt tekinti természetesnek.

Az ilyen szülök gyermekei felnőttként legtöbbször non-verbális módon fejezik ki a szeretetüket.

 

4. Ha a szüleid elváltak, vagy össze sem házasodtak, akkor felnőttként cinikussá válhatsz a tartós kapcsolat és a szerelemmel kapcsolatban.

A válás és a csak egyik szülővel való együttélés, befolyásolhatja a felnőtt szeretet iránti hozzáállását és bizonytalan viselkedést eredményezhet egy párkapcsolatban vagy házasság során.

Gyakran megesik, hogy elvált szülők gyerekei félnek családot alapítani, nehogy megismétlődjön az, ami a szüleivel történt.

 

Ne felejtsük tehát el, hogy az anyukánkkal és apukánkkal való kapcsolat határozottan befolyásolja azt, hogyan látjuk az embereket felnőtt korunkban és azt is, hogyan bánunk velük.

Te gondolkodtál már,hogy milyen hatása van az életedre a szüleiddel való kapcsolat? Írd meg a hozzászólásokba!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

 

komment
süti beállítások módosítása