10 emlékeztető, ami megállítja, hogy mindent személyesnek vegyél!

2018. május 21. 07:30 - Life Advisor

man-1394395_640.jpgA saját életemben is újra és újra előfordul, hogy képes vagyok helyzeteket személyesnek venni, utána pedig azokon töprengeni, hogy vajon ez most miért történt és ami még abszurdabb, hogy miért pont velem történt. Rengeteget gyakoroltam, mire eljutottam odáig, hogy ne vegyek dolgokat személyesnek és ezáltal ne hagyjam, hogy negatív irányba terelődjön az életem, vagy ha még ennyire nem is drasztikus a helyzet, ne tegyem senki kedvéért parkolópályára az életem. Nagyon szeretem a kis post-it feljegyzéseket szerte a lakásomba vagy akár a határidő naplómban is. Bemutatom nektek azt a 10 jegyzetet, ami segíthet neked is megállítani, hogy mindent személyesnek vegyél.

Előtte azonban kezdjünk egy egyszerű kérdéssel : Miért veszel dolgokat mindig személyesnek?

Nyilvánvaló, hogy van néhány életképes és megfelelő válasz. A coachingok alapján arra tudok következtetni, hogy hajlamosak vagyunk saját magunkat a középpontba helyezni és minden élethelyzetet, eseményt, beszélgetést, körülményt ebből a nézőpontból szemlélni, azaz, hogy hogyan hatnak ezek ránk személyesen.

Ezeknek viszont rengeteg negatív hatása lehet az életünkbe, hiszen bizonytalanok leszünk, elkezdünk aggódni, kételkedünk stb.

Természetesen nem vagyunk mindennek a középpontjában. Az világ egyszerűen nem így működik, nekünk ennek ellenére mégis úgy tűnik.

Vegyünk egy két példát. Valaki nagyon rossz hangulatban van, puffog, csapkod és emiatt hozzád is ingerülten szól. Azonnal arra gondolunk, hogy most ez miért történt és hogy mi egyáltalán nem érdemeltük meg ezt a hangnemet. Nyugtalanok és sértődöttek leszünk, holott valójában csak rossz helyen voltunk rossz időben és a valóság nem indokolja azt a viselkedést, amit kiváltott belőlünk. Más emberek tiszteletlensége miatt méltatlannak érezzük magunkat. A többiek szerencsétlensége miatt, boldogtalanok vagyunk.

Ha neked is ismerős ez a helyzet, akkor igyekezz a gondolataiddal egy lépést hátrébb lépni. Fogadd el, hogy az  a megjegyzés, amit személyesnek vettél, nem igazán rólad szól,hanem a másik személyről és vagy a világról.

Ez persze nem megy egyik napról a másikra, folyamatosan gyakorolnunk kell. Íme 10 emlékeztető, ami neked is segíthet.

1.

Még ha személyesnek is tűnik, az emberek ritkán csinálnak bármit is miattad. Önmagukért csinálnak dolgokat. Tudod,hogy így van. Talán nem vagy képes mindent irányítani amit mások mondtak vagy tettek veled, de eltudod dönteni, hogy emiatt ne csökkenjen az önbizalmad.

2.

A boldogtalan emberek legtöbbször azok, akik túl sokat foglalkoznak azzal, hogy mit gondolnak mások. Csodálatos szabadság hagyni az embereket a saját hitük szerint élni és nem személyesnek venni a dolgokat.

3.

Ne csökkentsd le a normákat, és ne feledd, hogy az elvárások elengedése a legjobb módja, hogy megmenekülj a csalódástól. Nem mindenkinek van olyan nagy szíve, mint neked.

4.

A félelem elítél, a szeretet megbocsát. A megbocsátás felülbírálja azt, amit a félelem létrehozott.

5.

Emlékezz : a belső béke ott kezdődik, amikor képes vagy nagy levegőt venni és azt választani, hogy nem engeded meg, hogy más emberek vagy események befolyásolják a gondolataidat. Nem az vagy, ami történt veled, az vagy, amit most a jelenben választasz. Szóval mély levegő és kezd el!

6.

Nem mindig leszel fontos mások számára, ezért kötelező, hogy te önmagad számára a legfontosabb legyél. Tanuld meg tisztelni, becsülni és szeretni önmagad. Válaszd saját magad még ma!

7.

Légy, aki vagy, mond ki, amit érzel, mert azok, akik számítanak, nem bánják, és akik bánják, azok pedig nem számítanak.

8.

Nem az bánt téged, amit mondanak neked : olyan sebeid vannak, amelyeket megérint, amit mondanak. Te okozol fájdalmat magadnak. Nincs rá mód, hogy személyesnek vedd.

9.

Ne vegyél semmit személyesnek. Semmit sem tesznek mások, miattad. Amit mások mondanak vagy tesznek, egy vetülete a saját valóságuknak, a saját álmaiknak. Amikor immunis vagy mások véleményére és cselekedeteire, akkor nem leszel áldozata a szükségtelen szenvedésnek.

10.

Ha te vagy a nagyobb megbocsájtasz és elengeded!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása