Hogyan kell megbocsájtani és újra boldogan élni?

2018. május 09. 07:30 - Life Advisor

anonymous-2902661_640.jpgMindannyian tapasztalunk és megélünk olyan élethelyzeteket, amelyek számunkra fájdalmasak és sokszor padlóra is küldenek minket. Amikor ezekhez ragaszkodunk, saját magunkat gátoljuk meg abban, hogy élvezzük az életünket. Az elengedés fontos dolog az életünkben és azért is gondoltam erre a posztra, hogy elmondjam, ez a legjobb alkalom, hogy elengedd amire már nincs szükséged és javíts az életeden. Megosztom veletek, hogyan tudtok a megbocsájtás által új értelmet adni az életeteknek.

Miért olyan nehéz megbocsájtani?

Gyakran tapasztalatom, hogy az emberek azért nem képesek megbocsájtani, mert nem hisznek abban, hogy a megbocsájtás segít rajtuk és hogy ezzel megoldhatják azt a nehéz helyzetet, amely kialakult az életükben. Sokan úgy gondolják, hogyha valaki megbántotta őket, akkor az illető nem érdemel új esély, nem érdemel bocsánatot. Soha.

De ez egyszerűen nem igaz. Nem azért kell megbocsájtani, hogy a másikak jobb legyen és szintén rossz megoldás, ha megpróbálunk úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Bocsássunk meg magunknak elsőként, így könnyebben és tiszta elmével tudunk átlendülni a nehéz helyzeten.

A másik dolog, ami miatt nehéz szokott lenni a megbocsájtás, hogy azt gondoljuk, hogy ha megbocsájtunk, akkor hamarosan újra megsebeznek minket és ismét egy ilyen pocsék szituációba kerülünk. Áldozatnak érezzük magunkat és az érzéseink nemhogy védenének minket, inkább ártanak nekünk.

Miért kell megtanulnunk megbocsájtani?

Vannak olyan orvosi tanulmányok, amelyek összefüggést mutatnak az egészségi állapotunk és a megbocsájtás között. Karen Swartz pszichiáter megállapította,hogy ha ilyen nehéz helyzetbe kerülünk a szívverésünk,vérnyomásunk megemelkedik. Többek között ezen változások is hozzájárulnak a depresszió, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásához.

Azonban, ha képesek vagyunk megbocsájtani, pont az ellenkezője történik a testünkben. Alacsonyabb lesz a stressz szintünk, nem fogunk annyira szorongani, kevesebb depressziót élünk át, normál állapotba tér vissza a szívünk és a vérnyomásunk is. Egyszerűen fogalmazva : a megbocsájtással, meggyógyítjuk önmagunkat.

Amíg azonban idáig eljutunk hatalmas árat fizetünk. Ez az élethelyzet ugyanis befolyásolhatja a mindennapjainkat, a meglévő kapcsolatainkat és azon képességünket, ahogy más emberekhez viszonyulunk. Burkot sőt falakat építünk magunk köré, nehogy ismét megsebezzenek minket. Nem leszünk képesek élvezni a jelent és ahogy fent már említettem az egészségünket is kockáztatjuk.

Azonban a megbocsájtással saját magunknak teszünk egy nagy szívességet, saját magunk jólétének érdekében. Akinek pedig megbocsájtasz, továbbra is a saját karmikus adóssága lesz az, amit veled tett. A megbocsájtással azonban leromboljuk a falakat magunk körül és a szívünket is kiszabadítjuk a börtönből.

Hogyan bocsáss meg valakinek,aki megbántott? Íme 5 lépés,ami segíthet!

 1. Tiszteld a saját érzéseid!
  Tiszteld magad a jelen pillanatban, mindenféle előítélet nélkül. Legyél kedves saját magaddal. Első körben magaddal kell foglalkoznod, anélkül,hogy bárkit is hibáztatnál a kialakult helyzetért. Nyugodtan írd is le az érzéseidet, hogy tisztábban lásd őket. Ezután kérdezd meg magadtól, hogy mit tehetsz, hogy dolgozhass ezeken az érzelmeken. Lehet,hogy sétálnál egy nagyot, lehet,hogy valami kreatív időtöltés segítene (festés,rajzolás,éneklés stb.). Sőt, amit gyakran coachingok során csinálunk, hogy megbocsájtó levelet írunk,amihez segítséget tőlem is kaphatsz egy tanácsadás során.

 2. Engedd el a múltat!
  Ahhoz,hogy előre lépjünk az életben el kell engednünk a múltat. Egyszerűen fogalmazva, ahhoz,hogy behozd az új szekrényt a szobába, előtte ki kell vinned a régit és feltakarítani körülötte. Ha nem tudod elengedni a múltadat, akkor vissza-vissza tér és a feldolgozatlan érzelmeid mentális zűrzavart teremtenek az életedben. Élj a jelenben. Menj ki a természeteben és csak a körülötted lévő dolgokra összpontosíts. Ugyanilyen hasznos egyébként, ha kiírod magadból például egy naplóba.

 3. Vegyél vissza kicsit!
  Kezd el írni egy új történetet magadnak és az életednek. Sokszor egy ilyen szituáció létrejöttekor úgy érezzük, hogy a hajónk egy hatalmas jéghegynek csapódott a nyílt óceánon és csak céltalanul lebeg a víz felszínén. Szeresd magad annyira, hogy elengeded a régi mintákat és tedd magad szabaddá és boldoggá most!

 4. Tanuld meg a leckét!
  Minden tapasztalatunk magába hordoz egy leckét, amit meg kell tanulnunk. Néha padlóra kerülünk, de igaz a mondás,hogy ami nem öl meg az erősebbé tesz. Ha nyitottak vagyunk fel fogjuk ismerni, hogy mit is tanított nekünk ez a szituáció és ezt felhasználva boldogabb jövő elé nézünk.

 5. Szeretettel gondolj azokra,akik megbántottak!
  Igen tudom, gyakran megkapom ennél a pontnál, hogy micsoda,normális vagy? Tudom,hogy az elején ez nehéz és hidd el, hogy az én életemben is volt olyan szituáció, amikor nehéz volt ez megtennem. Nekem van erre egy személyes praktikám. Vegyél elő egy lapot, hajtsd ketté. A bal oldalára írd fel, hogy mi volt a jó a kettőtök kapcsolatában, a jobb oldalára pedig,hogy mi volt a rossz. Tépd ketté a lapot és a negatív dolgokat égesd el, miközben azt mondod, hogy "Szeretettel elengedlek! Köszönöm a segítséget az életemhez, minden jót kívánok, jó utat!". Ez könnyebbé teszi az ego számára is a megbocsájtást és az elengedést.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása