5 ok, amiért mindennap ugyanúgy kellene öltözködnöd!

2018. május 08. 07:30 - Life Advisor

coat-1867388_640.jpgNéhány hónappal ezelőtt elkezdtem szándékosan ugyanazt a ruhát - sötétszürke póló, barna hosszú nadrág - hordani mindennap. Kezdetben csak egy hetes kísérletként próbáltam ki. Azt akartam kipróbálni, hogy mit mondanak az emberek és én hogyan fogom mindezt megélni a saját életemben, a saját nézőpontomból. Nap, mint nap csodálkoztam amikor végre kimondták a szemembe : Bence, hagyd már abba! Miért hordod mindig ugyanazt? És körülbelül ugyanannyiszor fordult meg a fejembe, hogy vajon, akik nem szólnak semmit, csak nem mernek szólni vagy tényleg nem érdekli őket?

Annak ellenére, hogy saját elhatározásból viseltem ugyanazt a ruhát, mégis éreztem a nyomást, hogy változtassak. Legtöbben arra törekszünk, hogy mindennap új ruhát keressünk magunknak és ezalól én sem vagyok kivétel.

A társadalmi normák és a vásárlási szokások nagymértékben befolyásolnak minket. A nagy ruházati márkák aktívan gyártanak szezonális ajánlatokat. A legkönnyebben ezt úgy tudod megfigyelni, hogy bemész egy ruházati boltba, majd 1-1,5 hét múlva ismét, és már rá sem ismernél a boltban lévő ruhákra, mert már megérkezett az új kollekció.

Pontosan emiatt a társadalmi felfogás miatt éreztem én is azt, hogy az egyforma öltözködésem miatt kinéznek a körülöttem lévők. Habár az egyhetes kísérletem alatt, senki nem említett semmit. Ebben a csendben, teljesen felszabadultam.

A valóságban ugyanis minden ember a saját világával és a saját igényeivel volt elfoglalva, olyannyira, hogy fel sem tűnt az öltözködésemmel elkövetett ismétlés.

Akár azon gondolkodsz, hogy minimálisra csökkented a ruhásszekrényed, akár csak egységesíteni akarod az életformád (mármint az öltözködés terén elsődlegesen), íme 5 ok, amiért ki kellene próbálnod ezt az egy hetes kísérletet.

 1. Csökkentheted a strapát, hogy újra és újra döntened kell!
  Az életben nem tudjuk elkerülni a döntéseket. Ezért is hoztam nektek korábban 5 tippet arra az esetre, ha nem tudnátok döntést hozni, amit ide kattintva tudsz elolvasni. Sokszor még az álmainkban is azon gondolkodunk, hogy mi lenne a megfelelő döntés és például a nagyobb következményekkel járó döntések, nagyobb energiákat is emésztenek fel az életünkből. Bár piti dolognak tűnhet, de megkönnyíted a napod, ha legalább a "mit vegyek ma fel?" döntéssel nem kell nap, mint nap szembesülnöd.

 2. Felismered, hogy mi áll jól neked!
  Mivel a kísérlet során belementem egy minimalista életmódba is, olyan ruhát kerestem, ami minden helyzetben megállja a helyét. Természetesen teszteltem, hogy vajon ugyanabban a ruhában egy hétig unatkozni fogok? Megcsappan negatív irányba a hangulatom? Tényleg jól áll ez nekem? Megtalálni a saját stílusod időbe telik, de vele együtt jár a magabiztosság megtalálása is.

 3. Csökkented a ruhásszekrényed!
  A minimalizmus idején a legfontosabb dologra összpontosítasz és megszabadulsz a maradéktól. Ez különösen igaz volt ebben a helyzetben, hiszen a ruhásszekrényem méretét sikerült jelentősen csökkenteni és azóta sem nőt meg olyan naggyá, mint azelőtt volt.

 4. Minőséget választasz a mennyiség helyett!
  A barátaim minőségét természetesen mindennél jobban értékelem. Magától értetődik ugyan, de mindennap a minőséget fogom választani a mennyiség helyett.Hasonlóképpen, amikor ruhát vásárolok. Vajon ha már fél éve a szekrényben fog állni, akkor is tetszeni fog? A divatmánia kihívást jelent számodra és lehetőséget teremt a nagy kiadásokra. Ehelyett érdemes lenne a minőségi javakra összpontosítanod.

 5. Kevesebb mosás, energia és idő spórolás!
  Egy hét után után levettem a nadrágom és a pólóm a szükséges mosáshoz. Gyorsan letudtam a heti mosást, így bőven jutott időm a fontosabb dolgokra, például a családra,hobbira,barátokra. Ahelyett,hogy mosnom, szárítanom, vasalnom kellett volna egy halom ruhát, élvezhettem a felszabadult órákat.

Ismert emberek közül is van, akit mindig ugyanabban a ruhában láthatunk. Vegyük például Steve Jobst. Szerintem neked is egyből beugrik a fekete felső, kék farmer és a szemüveg. Persze nem ettől vált sikeressé, de egy elfoglalt ember számára ugyanazon ruha viselése, egy döntéssel kevesebb.

Ha mindennap ugyanazt viseled, felfogod fedezni, hogy mi a legfontosabb számodra. Hamar ráfogsz jönni, hogy ez nem a ruha,amit viselsz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

1 komment
süti beállítások módosítása