Hazugság a Carpe Diem?

2018. január 19. 08:00 - Life Advisor

quotes-729173_640.jpgCarpe Diem! Élj a mának! Szerintem már te is találkoztál ezzel a mottóval. De vajon van értelme követni vagy csak egy hazugságról van szó?

Létezik olyan ember, aki csak a jelenben él, aktuális ingerek vezérlik, nem tanul, nem szorong, és nem érdekli a környezete. A gondtalanság vonzó és sokszor a Carpe Diem éppen egy remek struccpolitikát ad a kezünkbe, olyan életet, ahol semmi sem számít, csak a jelen, ahol nincs szorongás.

TUDTAD?
Magát a kifejezést tévesen „Élj a mának” fordítják, pedig Horatius, az ókori költő eredeti gondolata ez volt: „Élvezd az időt, minden napnak szakítsd le a virágát!”, azaz keresd az értelmét.

Ha az életünkben megjelenik egy probléma, egy megoldandó feladat, azonban nincs hozzá eszközünk vagy túl sok energia és mentális erőfeszítéssel járna, egyszerűbb felkiáltanunk,hogy carpe diem! Azaz söpörjük szőnyeg alá a dolgokat, és majd lesz valahogy. Az adott pillanatban nagyon jó ötletnek tűnik, azonban semmi mást nem érünk el vele, minthogy elódázzuk a problémát. 
A Carpe Diemnek csak akkor van értelme, ha megjelenik a jelenünk mellett a múlt és a jövő is. A személyes történetünkben ugyanis nincs jelen a múlt és a jövő nélkül.
Sokszor találkozok olyan emberrel, akinek éppen ez a hozzáállás okozza, hogy nem tud tovább lépni, hiszen úgymond túlteljesítette a carpe diem használatát, azaz, feltorlódtak az elsöpört problémák.

Persze előfordulhat, hogy a problémák tényleg megoldódnak önmaguktól, de az estek 90%-ban nem beszélhetünk erről. Ilyenkor ismét kudarcot érzünk az életünkben. Elkezdjük magunkat marcangolni, hogy olyan helyzetet okoztunk saját magunknak, amivel nem foglalkoztunk, hagytuk elmérgesedni és most ez jelenik meg gondként az életünkben. Ezért hát csak óvatosan élj a mának!

Íme 5 olyan gondolat, ami segít,hogy megértsd és jól használd a Carpe Diemet!

  1. A ma egy pillanat, elmúlik érdemes tehát megélni.
  2. A problémákat szintén félre lehet rakni, vannak dolgok,amik várhatnak.
  3. A döntés is csak a jelen pillanatban definiálható : a döntés után más információk is rendelkezésre állnak, ezért nincs rossz döntés.
  4. Megélni valamit úgy is lehet,hogy számolunk a következményekkel.
  5. Az életben az is jó, hogy kiszámíthatatlan.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

komment
süti beállítások módosítása