35 inspiráló film, ami megváltoztatja az életed!

2018. január 18. 08:00 - Life Advisor

cinema-3001163_640.jpgAz igazán inspiráló film nyomot hagy az ember életében. Nemcsak a játék, de a film mondanivalója is megmarad és emlékezni fog rá.
Annak érdekében,hogy ne egy közhelyekkel teli listát olvass, igyekeztem olyan filmeket összeszedni, amelyeket lehet,hogy még nem is láttál. Emiatt Schindler Listája és Forrest Gump nem lesz a 35 film között.

1. AMADEUS
Mozart és Salieri közötti legendás konfliktus kerül a középpontba. Salieri egyedüliként ismeri fel Mozart zsenijét és hihetetlen tehetségét, innentől kezdve azonban csak egy cél vezérli : háttérbe szorítani ezt a lenyűgöző tehetséget.

2. GYÖRGY KIRÁLY
III.György Angliai király uralkodása alatt fokozatosan elveszti ép elméjét, amely ellenségeinek kiváló lehetőséget teremt arra,hogy letaszítsák őt a trónról. Felesége azonban nem hagyja annyiban,ezért William Pitt doktort szerződtetik a király gyógyítására. A kétes hírű orvos gyógyítási technikái azonban rendkívül szokatlanok mindenki számára.

3. MARY ÉS MAX

A történet egy valószínűtlen barátságról szól. Mary találomra levelet ír egy New York-i ismeretlennek, a magányos, enyhén autista brooklyni nyugdíjas Maxnek. Bár soha életükben nem találkoznak, az évtizedes levelezés során egymás életének legfontosabb szereplőivé válnak.

4. A VADON HERCEGNŐJE

A fiatal harcos Ashitaka küzd a természetfeletti erők és az emberi világ közötti kapcsolat helyreállításáért.

5. CHIHIRO SZELLEMORSZÁGBAN
Chihiro átköltözik a szellemvilágba,ahol arra kényszerül,hogy egy japán fürdőszobában dolgozzon a szabadságáért.

6. A NYÁR KIRÁLYAI

3 tinédzser fiú a vadonban épít házat és szökik el a családjuk és a számukra idegesítő szüleik elől, kipróbálni azt,hogy milyen is a saját lábukon megélni.

7. HAJSZA A GYŐZELEMÉRT
1976 a Forma-1 aranykora. James Hunt és Niki Lauda versengését mutatja be a film, hiszen minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet.

8. KÓTYAGOS SZERELEM
Adam Sandler különösen áll a szerelemhez ebben a filmben. Csak a munkája érdekli, a nők terén pedig a nővérei és a telefonszex foglal elsődleges helyet. Egy nap azonban megismerkedik egy nővel és kölcsönös vonzalom alakul ki kettejük között. Bimbózó szerelmüket azonban beárnyékolja egy kifizetetlen (szex)telefonszámla.

9. EGEREK ÉS EMBEREK

Az 1930-as évek elején, a nagy gazdasági válság idején vándormunkások járják az országot. Az értelmes George és bivalyerős, ám szellemileg visszamaradott társa, Lennie is munkát keresve sodródik tanyáról tanyára.

10. SZKAFANDER ÉS PILLANGÓ
Jean-Dominique Bauby a francia Elle magazin főszerkesztője volt. Negyvenhárom éves korában, 1995 decemberében agyvérzést kapott, és kómába esett. Húsz nap múlva tért magához, ám teljesen lebénult.

11. A TINTAHAL ÉS A BÁLNA
Bernard egyetemi tanár, egykor kiváló novellistaként is jegyezték. Felesége, Joan csak most bontogatja az írói szárnyait, és mint kiderül, van is érzéke az íráshoz. Ez pedig éppen elegendő ahhoz, hogy Bernardban feltámadjon a szakmai féltékenység, amely végül a család szétszakadásához vezet.

12. A MÁGUS
Eisenheim, az ünnepelt mágus nem csak egész Bécset kápráztatja el mutatványaival, hanem az ambiciózus Leopold herceget , Ferenc József fiát is. Ám amikor Leopold menyasszonya, Sophie megpillantja gyerekkori szerelmét, Eisenheimet, és újra fellobban iránta a tűz, a herceg érdeklődése megszállottsággá válik.

13. ADAPTÁCIÓ
Charlie Kaufman úgy ír, ahogy él: nagy nehezen. Ikertestvére, Donald pedig úgy él, ahogy ír: őrülten és lazán.

14. A MESSZI DÉL VADJAI
A világtól egy gát által elválasztva, elfeledett, de erős közösségben él a hatéves Hushpuppy .Édesanyja rég eltűnt, imádott édesapja, a bárdolatlan Wink pedig az alkohol rabja, így a kislány teljesen magára marad az elszigeteltségben.

15. PI ÉLETE
Pi Patel élete semmiben sem hétköznapi. Egy francia uszodáról kapta a nevét. Az apjának állatkertje van Pondicherryben. Tizennégy évesen hűtlen lesz gyökereihez, hogy egyszerre próbáljon keresztény, mohamedán és hindu lenni.

16. ÉBREDÉSEK
A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek.

17. SZÁLL A KAKUKK FÉSZKÉRE
A Ken Kesey regényéből forgatott film egy elmegyógyintézetben játszódik, ahová McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett záratja magát. Hamarosan rájön: a műintézmény lakói - akik ellentétben vele, nem tettetésből kerültek ide - semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket.

18. AZ IGAZ TÖRTÉNET

lvin Straight 73 éves özvegyember, aki beszédhibás lányával, Rose-zal éldegél az Iowa állambeli Laurens városkában. Afféle régimódi cowboy, saját értékrendje és erkölcsi kódexe szerint élő vadnyugati figura. Büszke és makacs, orvoshoz menni sem hajlandó, noha egészségi állapota rohamosan romlik, rossz a dereka és tüdőtágulása van.

19. A ZONGORISTA

1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból.

20. A BAL LÁBAM

Christy Brownt még saját szülei is gyógyíthatatlannak, mozgássérültnek és gyengeelméjűnek tartják. Egy szép napon azonban a családnak rá kell döbbennie, hogy Christy nemcsak ért, érez, de gondolkodik és iszonyú elszántsággal küzd szerettei elismeréséért.

21. AZ ÉLET SZÉP

1938-ban járunk, amikor a szeretetreméltó, álmodozó Guido - a növekvő rasszizmus és szűklátókörűség közepette - beleszeret visszafogott tanárnőjébe, Dorába. A csodaszép lány azonban egy helyi náci tiszt menyasszonya, Guidot pincérként látjuk viszont az eljegyzésen. Mindent elkövet, hogy a lányt bánatos jövőjétől eltérítse... Meseszerű szerelmi történet kezdődik.

22. HAJNALI MENTŐAKCIÓ

A film főhőse a német születésű Dieter Dengler, aki egész életében pilóta akart lenni. 18 éves korában az Egyesült Államokba költözött, ahol a vietnámi háború idején beállt a hadseregbe. Egy bevetés során a gépét azonban lelőtték Laosz felett, őt pedig foglyul ejtették.

23. A NAP BIRODALMA

Egy fiatal angol fiú története a II. világháborús japán megszállás idején. A történet J. G. Ballard önéletrajzi regényéből készült, s egy kisfiú, James Graham szemszögéből meséli el az eseményeket. James csodás élete teljesen felborul, ahol eddig szüleivel élt, Kína egyik legnagyobb városában, a csodálatos Sanghajban egyszer csak minden megváltozik.

24. MUD

Ellis és Nyakas két 14 éves kamasz, akik dél-Texasban élnek. Elvannak a saját kis világukban, szeretnek új dolgokat felfedezni. Egy nap a közeli szigeten rátalálnak egy kishajóra, és azonnal kisajátítják maguknak. A ladiknak azonban már van lakója, egy Mud nevű fickó.

25. KERÜLŐUTAK

Jack az esküvője előtt egy héttel bortúrára indul legjobb barátjával, Milesszal abban a reményben, hogy szabadsága utolsó hetében elcsábíthat még néhány nőt.

26. TRUMAN SHOW

Truman Burbank nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla.

27. 127 ÓRA

Aron Ralston egyedül indul a Utah államban lévő kanyon falainak megmászására. Egy rossz mozdulat következtében megcsúszik, és olyan szerencsétlenül esik, hogy egyik karja egy sziklavájatba szorul.

28. LEON, A PROFI

Leon , a magányos bérgyilkos New Yorkban él. A szomszédjában lakó család áldozatául esik Stansfield nyomozó kegyetlenségének, aki lemészárolja a szülőket.

29. EGY MAKULÁTLAN ELME ÖRÖK RAGYOGÁSA

Joel döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal , hogy kitöröltesse a lányt a saját emlékezetéből.

30. MILLIÓ DOLLÁROS BÉBI

Frankie Dunn pályája során számos fantasztikus bunyóst edzett és menedzselt. Legfőbb tanítása, mely vezérli az életét is, hogy a legfontosabb az, hogy mindig védd magad. Mióta elidegenedett a lányától, Frankie jó ideje senkit sem engedett közel magához.

31. VADÁLLATOK

Ben, a békés és jólelkű buddhista, és legjobb barátja, Chon, az egykori tengerészgyalogos és zsoldos jövedelmező üzletet visznek Laguna Beachen - ők termesztik a valaha látott legjobb marihuánát. Emellett mindketten sajátos módon szerelmesek a különlegesen szép Opheliába.

32. UTÓDOK
Neje elvesztése után Matt, a középkorú hawaii családapa magára marad két lányával, a tízéves, koraérett Scottie-val, és a tizenhét éves, lázadó Alexandrával. Miközben próbálja rendbe hozni a kapcsolatukat, a családi birtok jövőjéről is döntenie kell.

33. MÉG EGY ÉV

A "Még egy év" című film négy évszakon átívelő, megható történetet mesél el a boldog házasságban élő Tomról és Gerriről, valamint apró-cseprő gondokkal küzdő családjukról és barátaikról. Az életszagú, valós történések a szerelem és a szeretet, az öröm és a szomorúság, a remény és a kétségbeesés, a társaskapcsolatok és a magány, valamint a születés és a halál körül forognak.

34. FELFORGATÓKÖNYV

Egy reggel Harold Crick, a teljesen átlagos és magányos informatikus arra ébred, hogy egy női hang kommentálja minden mozdulatát, gondolatát és érzését. Harold precíz élete egyik pillanatról a másikra feje tetejére áll, hisz a narrációt csak ő hallja, s mikor a hang bejelenti, hogy Harold Crick hamarosan elhalálozik, a férfi elhatározza, hogy felkeresi a hang tulajdonosát, hogy változtassa meg a befejezést.

35. GRAVITÁCIÓ
Dr. Ryan Stone-nak, a kiváló orvosmérnöknek ez az első küldetése a világűrbe, a veterán Matt Kowalskynak pedig az utolsó, mielőtt nyugdíjba menne. Éppen rutinjellegű szerelési munkát végeznek, amikor egy meteorzápor elpusztítja az űrbázist és az űrhajóstársaikat, és a két asztronautát elszakítja az űrsiklótól.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

komment
süti beállítások módosítása