Tényleg megéri elválasztani a munkát és a magánéletet?

2018. január 17. 08:00 - Life Advisor

office-932648_640.jpgA munka világában vannak olyan iparágak, amelyek kiemelkednek a versenyképesség terén. Ilyen például a pénzügyi szektor, a Start-Up cégek és az IT, ahol bárki könnyen leváltható, hiszen ott van a következő jelölt a helyére. Ennek köszönhetően a legtöbb munkavállaló csak önmagára és a munkára összpontosít. Hogyan tudnék feljebb lépni? Hogy kaphatnék nagyobb fizetést? Hogyan szerezhetjük meg a következő nagy céges projekt irányítását? Mit tegyek,hogy ne veszítsem el a munkám?

Én, én és megint csak én 

A versenyképes és stresszel teli munkakörnyezetben (amelyek egyre gyakoribbak) több felületes kapcsolat alakul ki  a munkatársak közül. Egyre bizalmatlanabbak vagyunk egymással és a kegyetlenség sokszor felüti a fejét a mindennapokban.

Neked is ismerős az a munkatárs, aki annyira versenyez,hogy nem ad ki feladatot a kezéből, bizalmatlan mindenkivel és kevés empátiát mutat a munkatársaival szemben?

Vagy hozzuk példának azt az embert,aki túlságosan óvatos, nem bízik senkiben és szigorúan csak munka alapon tartja a kapcsolatot a kollégákkal. Sajnos tényleg egyre több munkahelyen és egyre több ilyen embert találunk.

Mi történik az irodán kívül? 

Ez a fajta viselkedés, az emberekre a munkahelyükön jellemző. Sokan napi 8-12 órát töltenek a munkahelyükön, így nagyon erős az esélye annak,hogy a magánéletükbe is hazaviszik ezt a fajta viselkedést.
Azonban ha ezt megengedjük az a munkán kívüli életünkre is nagy hatással lehet.

Hamarosan azon kaphatjuk magunkat, hogy nem mutatjuk ki az érzéseinket, nem szívesen nyílunk meg a barátaink és a szeretteink előtt, mert hozzászoktunk ahhoz,hogy ne bízzunk az emberekben olyan könnyen, hiszen gyorsan megüthetjük a bokánkat.

Nem merünk kommunikálni sem, hiszen nem akarjuk,hogy mások tudják, mi történik velünk, nehogy valaki visszaéljen az információval. Végül pedig azon kapjuk magunkat, hogy a privát életben lévő kapcsolataink lecsökkentek, mert régóta nem volt fókusz rajtuk.

Hogyan változtass?

Elárulom én is munkamániás vagyok, velem is előfordul,hogy 9-10 órákat vagyok az irodában, ennek ellenére tudom, hogy hol a határ a munka és a magánélet között és szerencsére sikerül fenntartanom  ezt az egyensúlyt. Sokszor súroltam már a határokat, sőt majdnem át is estem a ló túloldalára (tudod,amikor még álmodban is azon kattogsz,hogy holnap mit kell elvégezned,milyen feladatok várnak, hogyan legyél jobb stb.stb.) azonban idejében felismertem, hogy kezd elborulni az egyensúly, tehát cselekedni kellett.

  1. Biztosítanod kell magadnak a munka és a személyes élet egyensúlyát!
  2. El kell ismerned, hogy a magánéletedben a családodra mindig számíthatsz, nem fognak neked ártani.
  3. Tölts minőségi időt a szeretteiddel!
  4. Fogadd el,hogy az empátia és az őszinteség nem a gyengeség jelei.
  5. Mindig legyen időd magaddal is foglalkozni. (Sport,mozi,könyv,meditáció bármi ami az ÉN-időd része lehet!)
  6. Merj beszélni,kommunikálni! A családod és a barátaid szeretnék megérteni,hogy mi is zajlik benned.

Szeress, ne háborúzz!

Előfordulhat, hogy túl óvatosnak kell lenned a munkában. Az emberek gúnyolódhatnak rajtad, feltarthatnak, pletykálhatnak rólad, fúrhatnak. Azonban ez nem azt jelenti, hogy neked falakat kell húznod magad köré.

Tudnod kell, hogy a munkahelyi élet és a magánéleted különbözik egymástól. Ahhoz, hogy a munkahelyeden jól teljesíts, erős alapokra és magánéletre van szükség. Ha arra kell a munka, hogy legyen egy életed, akkor vagy egy új munka kell, vagy egy új élet.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

komment
süti beállítások módosítása