Így kerüld el a Burnoutot!

2018. január 07. 11:38 - Life Advisor

stress-540820_640.jpgA Burnoutról (kiégés) először egy 40 feletti ember juthat eszünkbe, pedig a társadalom minden rétegében észlelhető jelenség, nem kímélve a vezetőket, a fiatalokat, sőt az egyetemistákat sem. Íme 10 tipp, amivel képes leszel elkerülni a kiégést!

Mindannyiunk életében van egy homokóra, amiben ha lepereg az utolsó homokszem, akkor bizony beköszönt az életünkbe a kiégés. Különbözően reagálunk a társadalmi,szervezeti hatásokra, hiszen eltérőek az egyéni céljaink, kitartásunk, stressztűrő képességünk és megküzdési stratégiánk. Ezek határozzák meg homokóránk egyéni méreteit.

TUDTAD?

A Burnout fogalmát Herbert J. Freudenberger német-amerikai pszichoanalitikus alkotta meg 1974-ben, miután a vizsgálatai során eleinte az egészségügyi intézmények dolgozóinál, később a pedagógusok körében is nagyfokú testi, érzelmi és szellemi kimerülést figyelt meg. A kimerülést a legtöbb esetben kedvetlenség, levertség, cinizmus és reménytelenség kísérte.

A gimnázium utolsó évében rengeteg minden jött össze az életemben. Lezárni készültem egy szakaszt és ezzel együtt a jövőmet is építettem. Iskolai szereplések, felkészülés tanulmányi versenyekre, két nyelvvizsgára, emelt szintű érettségire,szalagavatóra, táncpróbákra , megbirkózni a mindennapokkal (dolgozatok, konfliktus helyzetek, eredmények, értékelések, család,barátok,ismerősök)

Megállás nélkül hajtottam magam 200%-on, pihenés és megállás nélkül. Nem volt időm se a barátokra, se a hobbimra, sem emberi kapcsolatokra, sem meditációra, jógára vagy sportra. Mint egy gép, mely nem érez, csak teljesít. A homokórám nagyon hamar kiürült, kiégtem.  Egyre jobban kezdett elhatalmasodni a belső kiüresedés érzése, az állandó stressz okozta görcs. Megjelentek a testi tünetek, szakember és nyugtató segítségére volt szükség. Szerencse a szerencsétlenségben,hogy még időben kapcsoltam, így 1,5 hónap után sikerült visszatérnem a megfelelő életbe. Olyan leckét kaptam az élettől, amiből rengeteget profitáltam.

Szeretném veled megosztani azt a 10 tippet, ami neked is segítségedre lehet a Burnout elkerülésében:

  1. Élvezd a munkád, ne csak a teljesítmény kényszer hajtson.
  2. Találj mindennap valami motivációt a munkádban.
  3. Figyelj a kollégáidra! A jó munkahelyi kapcsolatok támogató hálóként segítenek.
  4. Tanulj meg nemet mondani! Nem az visz feljebb a ranglétrán,ha minden munkát magadra vállalsz.
  5. Érvényesítsd az érdekeid meggyőzően,de ne agresszívan.
  6. Hagyj időt a kikapcsolódásra! Szánk időt a hobbidra,ami legyen a heti rutin része.
  7. Kérj visszajelzést és határozott elvárásokat a feladatköreidről a felettesedtől.
  8. Legyél céltudatos és szánk időt önmagad megismerésére.
  9. Ismerd fel,ha segítségre van szükséged és ne félj/szégyellj segítséget kérni.
  10. Légy jelen tudatosan az életedben, alkalmazd például a mindfulnesst.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

komment
süti beállítások módosítása