Korkülönbség : mennyi a túl sok?

2024. május 13. 07:30 - Life Advisor

korkulonbseg_kerdese.pngTegyük fel, hogy közted és a párod között 11 év korkülönbség van. A 26. születésnapodon találkoztatok és lehet, hogy ő volt a legidősebb srác, akivel valaha randiztál. A korkülönbség kérdése sokak számára nehéz lehet. A leggyakoribb - értelemszerűen - ami felmerül bennünk, hogy bárcsak pár évvel fiatalabb lenne. A barátait megismerve feltűnhet, hogy szintén idősek hozzánk képest, a legtöbbjüknek akár már gyerekük is van, miközben a saját barátaink közül még senki sem házasodott meg. Megesik, hogy mindezt átgondolva egy katasztrofális hang is felüti a fejét amely azt mondja : valószínűleg előbb fog meghalni, mint én és egyedül maradok. Bár a korkülönbség kezdeti szorongást képes okozni, nem vagyok biztos benne, hogy van értelmes és logikus oka annak, amiért ekkora jelentőséget tulajdonítunk az életkornak egy kapcsolatban.

A korkülönbség szabálya

Max O'Rell francia szerző 1901-ben hozta nyilvánosságra a korkülönbség szabályát, amely segítségével kiszámolhatjuk, hogy hány évesnek kell lennie a randipartnerünknek, ha sikeres kapcsolatra vágyunk. 

Max O'Rell szerint akkor lesz sikeres egy kapcsolat, ha a férfi elosztja az életkorát kettővel, majd hozzáad hetet és olyan nőkkel randizik, akiknek ez a szám lesz az életkora. Például egy 36 éves férfi esetében ez azt jelenti, hogy 36/2 = 18 és 18 + 7 = 25. Azaz, 25 évesnek kell lennie a tökéletes randipartnernek. 

Ez a szabály viszont sok dolgot túlzottan leegyszerűsít és nemi elfogultsággal is rendelkezik, mivel a férfi életkorára összpontosít és korlátozza a nők randizási lehetőségeit. 

De akkor miért használják még sokan ezt a szabályt az 1900-as évekből? És milyen egyéb tényezőket kell figyelembe vennünk?

A korkülönbséggel kapcsolatos szorongások mögötti okok feltárása

Életszakasz

Véleményem szerint ez inkább az életszakaszról szól, mint az életkorról. Ha például te még egyetemre jársz, a kiszemelted viszont dolgozik, amikor találkoztok, nem lennének ugyanazok a tapasztalatok az életetekben, amiken keresztül kapcsolódhatnátok egymáshoz. 

Egy másik példa : mi történne, ha az illető a kapcsolatotok első napjaiban megkérdezni, hogy fontolóra vennéd-e vele a randizást, ha tudnád, hogy korábban már házas volt. 

Valószínűleg nemet mondanál. Nem azért, mert tabu, hanem azért, mert olyan élmények kerülnének a felszínre, amikkel te nem tudnál azonosulni és túl nagy lenne az élettapasztalati szakadék.

Abban az esetben, ha mondjuk mindketten dolgoztok, az évtizedes különbség ellenére az életszakaszok összeegyeztethetőek lesznek. (Legalábbis könnyebb lesz összeegyeztetni őket.)

Barátok és családtagok aggodalmai

Emberi lényekként természetünknél fogva hajlamosak vagyunk arra, hogy törődjünk azzal, hogy mások hogyan tekintenek ránk és ítélkeznek felettünk.

A legtöbb korkülönbséggel rendelkező pár szembesül a kezdeti szkepticizmussal főleg a nő édesanyjának a részéről. Az esetek többségében az anyukák aggódnak ugyanis, hogy ez a kapcsolat biztos, hogy nem komoly.

A pozitív fordulat itt az lesz, hogy az együtt töltött idő után világosság válik majd mindenki számára, hogy de, a kapcsolat komoly és az aggódás eloszlik.

Különbségek és kommunikációs hiányosságok

A nagy korkülönbség miatt aggodalomra ad okot a hatalmi egyensúlytalanság, mivel az idősebb személy általában több tapasztalattal, pénzügyi forrással, társadalmi státusszal vagy akár érzelmi érettséggel rendelkezik.

Bár ez megtörténhet, fontos, hogy a kapcsolatainkban az erősségeinkre támaszkodjunk. Hangsúlyozzuk, hogy egyenlő partnerek vagyunk és csak azért, mert az egyik ember idősebb, nem jelenti azt, hogy hatalma van a másik személy felett.

Még az egészséges kapcsolatokban is a kommunikáció kulcsfontosságú az esetlegesen felmerülő hatalmi egyensúlyhiányok kezelésében, biztosítva, hogy minden fél úgy érezze, hogy meghallgatják és tiszteletben tartják. A korkülönbséggel rendelkező kapcsolatokban sincs ez másképp.

Jövő tervezés

A jövő közös tervezése - például, hogy hol éljünk - valamit az életcélok életkortól függően eltérőek lehetnek.

Mindaddig, amíg közös nevezőt találtok a jövőbeli tervezésben, a korkülönbség nem jelenthet problémát.

Középpontban a kompatibilitás

Egy egészséges kapcsolatban nem ítéljük meg a párunkat az életkora miatt sem. Olyan gyorsan ítéljük meg egymást olyan sok tényező alapján, mint a nemzetiség, a magasság, a külső és természetesen az életkor.

De amit tennünk kell, az az, hogy emberként tekintünk egymásra és olyan fontos dolgokra összpontosítunk, mint a közös értékek, víziók, érdekek és célok. 

Természetes, hogy aggódunk a korkülönbség miatt, tekintettel a társadalmi kondicionálásra, de itt az ideje, hogy arra összpontosítsunk, ami igazán számít.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása