7 biztos módja a red flagek felismerésének

2024. május 05. 07:30 - Life Advisor

red_flag_jelek.pngÉsszerű azt mondani, hogy sokat gondolkodom a kapcsolataim történetéről. Nem kapaszkodom a múltba, már nem, de próbálok tanulni belőle. Nem akarom ugyanazokat a hibákat ismételgetni és ugyanazokat a kiábrándító forgatókönyveket eljátszani. Jobban akarom csinálni. Megtanultam felismerni a red flagek területeit a kapcsolatokban. Valójában ezeknek a jeleknek az egyszerű felismerése bizonyítékként szolgál arra, hogy (a) készen állunk a változásra vagy (b) már megváltoztunk. Néha megvan az öntudatunk, hogy felismerjük a red flageket, de nem tettünk semmit, hogy megváltoztassuk a helyzetünket. Ezekben az esetekben lehet, hogy készen állunk ugyan a változásra, de valamiért mégsem tartunk még ott. 

A változásnak több szakaszát tapasztaljuk : előzetes szemlélődés, kontempláció, felkészülés, cselekvés és fenntartás. Fontos tudomásul venni, hogy hol tartunk az úton. Lehetséges elmélkedni és felkészülni a változásra anélkül, hogy azon a ponton lennénk, ahol hajlandóak vagy képesek vagyunk cselekedni.

Tudom, hogy végre megtanultam a leckét, mert túlléptem a tudatosságon és a cselekvés felé fordultam. Nem csak látok egy red flaget, tudomásul veszem és mindent úgy csinálok, mint eddig. Nem. Meglátom a red fleget, megjegyzem és jelzésként használom, hogy továbblépjek. 

7 biztos módja a red flagek felismerésének

Vannak arra utaló jelek, hogy red flag területén vagyunk. Ezek igazak voltak rám és szinte mindenkire, akit ismerek. Ezt felhasználhatjuk annak megerősítésére, amiről valószínűleg már tudjuk, hogy igaz, de még nem foglalkoztunk vele.

1. A hibáik köré felépítjük a miértet

Tudjuk, hogy red flages területen vagyunk, amikor egy egész narratívát építettünk arra, hogy miért olyanok, amilyenek. Coachként megértem, hogy mindenkinek megvan az ok arra vonatkozólag, hogy ki ő és hogyan viselkedik. Ezt nem utasítom el. Amit teszek, az annak elismerése, hogy a probléma itt nem a miértjük. Ez a módja annak, hogy elutasítsuk a tetteik által okozott károkat a miértjük miatt.

Ha ki kell találnunk egy történetet, hogy elmagyarázzuk, miért teszik azt, amit tesznek, érdemes közelebbről megvizsgálni a kapcsolatunkat. Fontos, hogy megértőek legyünk és teret adjunk az embereknek, hogy hibásak legyenek. A probléma az, hogy néha ingyenes bérletet osztogatunk, ami lehetővé teszi partnereink számára, hogy elkerüljék az elszámoltathatóságot, mert a múltjuk nehéz volt. Hagyjuk, hogy nehéz időket okozzanak nekünk, mert egykor küszködtek és nem vonjuk őket felelősségre és nem ismerjük el, hogy hatalmukban áll tanulni és döntéseket hozni. Ekkor tudjuk, hogy red flaggel tűzdelt területen vagyunk.

2. A hibáikat "de"-vel ismerjük el

Aztán vannak olyan esetek, amikor elismerjük a hibáikat, de ezt mindig egy kiegészítés követi. Átlagos humorérzékük van, de csak társaságban kínos mindez. Igen, vannak problémái az alkohollal, de az idő nagy részében képes kezelni mindezt. 

Hosszú listánk van az előnyökről és a hátrányokról és mindig arra számítunk, hogy többet sorolunk fel az előnyök közül, hogy kiegyensúlyozzuk a néha hatalmas hátrányokat. Az igazság az, hogy mindkét dolog igaz lehet. Lehet, hogy az illetőnek alkohol problémája van, de még mindig ő a legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztunk. Ez nem vagy-vagy kérdése. Mindkettő megtörténhet.

Még egyszer, a probléma nem a hibák létezése, hanem az a tény, hogy mindig megpróbáljuk meggyőzni magunkat és mindenkit körülöttünk, hogy a jó pontok felülmúlják a rosszakat. Félünk beismerni, hogy tovább kellene lépnünk. 

3. Kifogásokat keresünk barátainknak

Nem csak rámutatunk a múltra, vagy felsoroljuk a pozitívumaikat. Kifogásokat keresünk számukra. Akár odáig is eljuthatunk, hogy magunkat hibáztatjuk. Igen, érzelmileg elérhetetlen és következetlen, de én egy kicsit ragaszkodó voltam. Látod, hogyan működik ez? Nem felelős a viselkedéséért, ha az enyém is problémás volt. De természetesen mindannyian felelősek vagyunk a viselkedésünkért és az egészséges partnerek nem tartják vissza érzelmeiket csak azért, mert szorongunk a kapcsolat miatt.

Maguk a kifogások, függetlenül attól, hogy milyenek, azt jelzik, hogy ez egy red flag terület. Nem nézünk szembe a tényekkel. Túlságosan el vagyunk foglalva azzal, hogy megtaláljuk azt a fordulatot, amely elfogadhatóvá teszi ezeket a tényeket.

4. Elbagatellizáljuk, hogy milyen rossz

Még odáig is elmehetünk, hogy elbagatellizáljuk, mennyire rossz a kapcsolat, mert nem akarjuk, hogy mások megtudják. Szégyenérzet vagy zavar kapcsolódik hozzá. Tudjuk, hogy ez nem jó, de nem akarjuk, hogy mások ítélkezzenek felettünk azért, amiért mindent elviselünk.

Amikor el kell bagatellizálnunk, érdemes tudni, hogy ez egyértelmű jele egy mérgező kapcsolatnak.

5. Vagy felnagyítjuk a történteket vagy csendben maradunk

Tapasztalatom szerint az emberek két dolgot tesznek, ha a kapcsolatuk rosszul megy. Vagy felnagyítják és óriási drámát csinálnak belőle vagy pedig csendben maradnak. 

Nem tartozunk az embereknek információkkal a kapcsolataink állapotáról. Nem erről van szó. Ami sokatmondó, az az, hogy a nyilvános viselkedésünk hogyan változik a kapcsolat körül. 

6. A barátok vagy a család aggodalmát fejezi ki

Ha a barátok vagy a család aggodalmát fejezi ki a partnerünkkel kapcsolatban az red flag lehet. Azok az emberek, akik őszintén szeretnek minket, azt akarják, hogy boldogok legyünk. Azt akarják, hogy egészséges kapcsolatban legyünk. Ha azt mondják, hogy nagy problémákat látnak, akkor nem akarnak bántani minket. Épp ellenkezőleg. Azt gondolhatjuk, hogy most boldogok vagyunk és azt akarjuk, hogy az emberek támogassák ezt a boldogságot, de ha boldogok vagyunk, mert figyelmen kívül hagyjuk a red flageket, az életünkben lévő emberek jelezhetik számunkra, hogy a boldogság, amit érzünk, átmeneti, ezért tudatják velünk, hogy aggódnak értünk.

7. Megjelent a Déjá-vu

Ha egy kapcsolat kezd olyannak tűnni, mint amilyen egy korábbi, kudarcba fulladt kapcsolatod, akkor üdvözöllek a red flagek területén. Az a tény, hogy folyamatosan ugyanazt a forgatókönyvet ismételgetjük, azt mutatja, hogy még nem tanultuk meg a leckét. Ellenkező esetben különböző döntéseket hoznánk és különböző típusú embereket választatnánk partnernek. Egy bizonyos ponton fontos beismerni, hogy a kapcsolati minta nem annak a jele, hogy nincsenek jó partnerek. Ez azt jelzi, hogy meg kell tanulnunk, bármi is az, amit makacsul elutasítunk és ami megváltoztatná kapcsolataink kimenetelét.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása