Hogyan segíthetik a viták a kapcsolatokat?

2024. április 19. 07:30 - Life Advisor

parkapcsolati_vitak.pngFelejtsd el az örök békét - az egészséges kapcsolat titka azok a viták, amelyek a helyes irányba terelnek minket. Ha te és a párod mindig állig felfegyverkezve harcoltok, passzív agresszivitással vagy akár csak egyszerű vitákkal, úgy érezheted, hogy a kapcsolatod szétesik. Egyes párok azonban károsabbnak találhatják a konfliktusmentes kapcsolatot. Mint egy seb, amely elmérgesedik, elterjedhet és tönkretehet mindent. A konfliktusokra szükség van, ebben a posztban pedig megmutatom, hogyan kezelheted őket, hogy erősítsd a kapcsolatod, ahelyett, hogy tönkretennéd azt.

A konfliktus teljes átkeretezése

Amikor a konfliktusokra gondolunk, elménk esztelen harcokba kezd. Ehelyett alakítsd át egyszerű beszélgetésekké az ilyen helyzeteket, ahelyett, hogy háborúba kezdenél.

Dobd el a konfliktusokhoz kapcsolódó negativitást. Ez csak egy eszköz arra, hogy kifejezd a kívánságaid és az igényeid oly módon, hogy a párod hajlandó legyen meghallgatni és cselekedni. És persze fordítva. 

Válaszd meg okosan a csatáidat

Nem minden kellemetlenséget kell felhozni. 

Könnyű minden apróságot dühös meccsé változtatni, de minél több ilyen veszekedés történik, annál mérgezőbb lesz a kapcsolat.

Csak olyan kérdésekre összpontosíts, amelyekről tudod, hogy kulcsfontosságúak lennének a kapcsolat egészségnek szempontjából. Például, hogy a kapcsolat monogám vagy nyitott, összeköltöztök-e vagy sem vagy, hogy szeretnétek-e gyereket vagy sem.

Ez biztosítja, hogy véletlenül se szíts erdőtüzet, mert egy kicsi melegre vágysz.

Figyelj az időzítésre

Rossz ötlet vitába kezdeni a pároddal, ha dúl benned a harag.

Ha észreveszel valamit, ami nem tetszik, vagy amiről beszélni szeretnél, ha vagy te vagy a párod nincs érzelmileg stabil pillanatában, várj egy kicsit. Keress egy olyan időszakot, amikor nyugodtak vagytok. 

Felejtsd el a "Te" állításokat és használd az "Én" kijelentéseket

"Soha nem figyelsz rám! Te vagy a probléma! Miért vagy olyan makacs?"

A számodra fontos emberekkel való konfliktus során a "te" a legnagyobb ellenséged.

A fentiek helyett, próbáld meg átfogalmazni az álláspontod : 

  • Megbántva érzem magam, amikor nem figyelnek arra, hogy mit mondok.
  • Frusztrált vagyok, mert (mondd el a problémát)
  • Nehezen látok tisztán ezzel kapcsolatban. Talán megvizsgálhatnánk más szemszögből vagy megtalálhatnánk a kompromisszumot.

Egyik javaslat és kijelentés sem lehet vádló. Így kell ezt csinálni!

Az aktív hallgatás kulcsfontosságú

Csak azért hallgatni, hogy megvédd magad, rossz ötlet.

Tedd le a telefonod, nyisd ki a füled és a szíved és hallgass úgy, mintha egy értékes kincs helyét osztaná meg veled valaki, mert az aktív hallgatás pontosan ennyire értékes készség.

Amikor hallgatsz, ne csak arra törekedj, hogy megvédd magad. Próbáld megérteni a párod nézőpontját és teljes mértékben ismerd el az érzéseit.

Ha problémák merülnek fel, próbáljátok csapatként megoldani azokat. Ezért vagytok egymás partnerei. 

A konfliktusok áldások, nem pedig átkok a kapcsolatokban. Amikor a konfliktusokat rendezitek, tegyétek ezt megfelelően, hogy ne eszkalálódjon valami teljesen mássá. A kapcsolatotok fontos és remélem, hogy a vitákat képesek lesztek rendezni és okosan megoldani. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása