Egészséges vagy egészségtelen kapcsolat?

2024. április 17. 07:30 - Life Advisor

egeszseges_egeszsegtelen_kapcsolat.pngA szerelem olyan ijesztő dolog. Mindannyian érezzük, de egyikünk sem tudja, mi az. Elvárják tőlünk, hogy útmutatás nélkül éljük az életünket, találkozzunk emberekkel és tanuljuk meg szeretni őket. Nem csoda, ha vannak olyan dolgok, amiket rosszul csinálunk. Néha megütjük a jackpotot és találkozunk a megfelelő emberrel, máskor átkozzuk magunkat, amiért egyáltalán beléjük szerettünk. Minden 4. nő és 7-ből egy férfi élete során legalább egyszer megtapasztalja a kapcsolati bántalmazást. Az egészséges és egészségtelen kapcsolatok közötti különbségek megértése és időbeli észrevétele az első lépés ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá.

Tehát, hogyan néz ki egy egészségtelen kapcsolat?

  • Próbálod elfedni az öltözködéseddel a testeden található sérüléseket.
  • Sálat hordasz a legnagyobb melegben, hogy elrejtsd az ott található nyomokat.
  • Mindennél jobban szeretnél kilépni a kapcsolatból, megszabadulni a bántalmazástól, de valamilyen okból nem vagy rá képes. Ez lehet a félelem, a szerelem vagy - valószínűleg - mindkettő egyszerre.

Rendben, tudom, ezek kissé szélsőséges példák, amit meg akartam velük mutatni az az, hogy minden egészségtelen kapcsolatban van valami közös : a bántalmazás. Legyen az fizikai, érzelmi vagy mentális.

Az egészségtelen kapcsolatokban nem ritka, hogy az áldozatok bocsánatot kérnek a létezésükért. Ez azért van, mert a bántalmazó elvesztette minden tiszteletét a partnere iránt és valahogy manipulálta őt, hogy azt higgye, értéktelen.

Így néznek ki az egészségtelen kapcsolatok. 

Értelmetlenül szenvedést okozunk a partnerünknek, hogy növeljük az egónkat, vagy kompenzáljuk a szenvedést, amit mi magunk tapasztaltunk meg.

Ezzel szemben, tudod, milyen egy egészséges kapcsolat?

Az egészséges kapcsolat olyan, amelyben a szeretett személy szabad önmagad lehet. Nevethet velem, de soha nem rajtam. Sírhat velem, de soha nem sírhat miattam.

Az egészséges kapcsolatok unalmasak, de ez a fajta unalom jó.

  • Reggel ébredés.
  • Bókok a párodtól, vagy reggeli ébresztő puszi, esetleg ágyban reggeli mielőtt munkába mentek.
  • Napközbeni beszélgetések, bókokkal teli üzenetek.
  • Munka utáni együtt töltött idő, kikapcsolódás közösen.
  • Alvás, hogy másnap újra kezdjük az egészet. (Sőt lehet, hogy az alvás alkalmanként kevesebb, hiszen a hálóban is történnek dolgok.)

Unalmas, ugye? Az, de figyeld meg, hogy nincs egyetlen bántalmazó vagy manipulatív pillanat sem. Csak létezel a pároddal és szeretsz a közelében lenni. 

Egyszer sem kell bocsánatot kérned a létezésedért.

Így néznek ki az egészséges kapcsolatok. A bántalmazás vagy manipuláció teljes hiánya megfigyelhető. Csak tisztelet, gondoskodás és stabilitás látszik, mind a szeretet, mind a vágy érzésével kiegészülve.

Hogyan öltheti mindkettő a másik formáját?

Az egészségtelen kapcsolatok nem egészségtelenül kezdődnek. Úgy érezzük, megütöttük a főnyereményt.

Sok egészségtelen kapcsolat kezdete izgalmasnak tűnik. A beszélgetések, a szex, a tempó stb.

A hamarosan áldozattá váló fél úgy véli, hogy a kapcsolat szupergyorsan fejlődik, mert annyira összeillenek. De ahogy telik az idő, lassan azzá válik, ami : egészségtelenné.

Az egyik dolog, amire mindig figyelned kell, a kapcsolat üteme. Ha egy kicsit túl gyorsan halad a kényelem felé, függetlenül attól, hogy milyen jó érzés, figyelj!

Határokat kell szabnod, hogy megakadályozd, hogy egy bántalmazó partner kezei közé kerülj.

Az egészséges kapcsolatok viszont lassan kezdődnek - ellentétben azzal, amit a tévében látunk vagy a könyvekben olvasunk. Az izgalom hiánya ezért sokszor egészségtelennek tűnhet.

Minden a saját tempójában történik egy egészséges kapcsolatban. Lehet, hogy 50 randit is átéltek, mire tegyük fel összeköltöztök. Lassúnak fogod érezni. Lassú lesz, de kényelmes is.

Ahogy telik az idő, miután bemelegítettetek és alaposan megismertétek egymást, eldönthetitek, hogy megfelelőek vagytok-e egymás számára. Ha igen, akkor lehet, hogy tényleg megütötted a főnyereményt. Ha nem, akkor sem történik semmi katasztrófa.

Az egészségtelen kapcsolatokkal ellentétben az egészséges kapcsolatok idővel javulnak. Nem erodálódik, hanem fejlődik. 

Az egészségtelen kapcsolatok egészséges kapcsolatoknak tűnhetnek és fordítva. Ne hagyd, hogy kettős természetük megtévesszen. Nyisd ki a szemed, hogy észrevedd a különbségeket.

Ha a szemed cserbenhagy, kövesd a megérzéseidet. Mélyen legbelül mindannyian tudjuk, hogyan néz ki az egészségtelen kapcsolat, de van benne valami csábító, ami annyira vonzóvá teszi.

Ökölszabály : Ha túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása