Összeköltöznél a pároddal? 3 dolog, amiről beszélnetek kell

2024. február 16. 07:30 - Life Advisor

osszekoltozes_elotti_beszelgetes.pngAzok a párok, akik együtt élnek, általában kétféleképpen jutnak el ehhez a jelentős lépéshez a kapcsolatukban. Az összeköltözés történhet különösebb gondolkodás nélkül, de lehet alaposan megfontolható és megtervezhető. Egyes párok úgy tekinthetnek az együttélésre, mint a jövőbeli házasság próbájára. Mások számára a házasság nem cél, így az együttélés lehet elkötelezettségük végső kinyilvánítása.

Terapeuták kutatásai és klinikai tapasztalatai alapján a pároknak minden esetben érdemes megbeszélniük az összeköltözés jelentőségét, mielőtt meglépik ezt a lépést az életükben. Ez lehetőséget ad ugyanis arra, hogy reális elvárásokat állítsanak fel, tárgyaljanak a háztartási szerepekről és gyakorolják a kommunikációt.

Ebben a posztban egy olyan listát mutatok be nektek, amelyek azokat a témákat tartalmazzák, amelyekről a pároknak beszélniük kell az összeköltözés előtt - vagy akár utána is, ha a költöztető dobozok már ki vannak csomagolva.

1. Elvárások

Miért akartok összeköltözni? Mi a cél? A házasság irányába szeretnétek ezzel eljutni? Sok kapcsolat küzd a valóság és az elvárások közti ellentétekkel.

Sokak számára az együttéléssel kapcsolatos elvárások gyakran azon alapulnak, hogy miben nőttek fel. Például : "Anyukám minden este 18:00-kor vacsorát tett az asztalra. Ugyanezt várom el a páromtól is." Az elvárások kiterjednek az intimitásra is. Például : "Most, hogy egy ágyban alszunk, folyamatosan szexelhetünk."

A tárgyalások részét képezik azok a beszélgetések, amelyek arról szólnak, hogy az elkötelezettségnek ez a szakasza mit jelent a kapcsolat számára és hogyan befolyásolja az egyes egyének identitását. Az összeköltözés "gyakorlat" a házasságra? Valamelyikünk otthonába költözünk vagy együtt keresünk új otthont? Hogyan fogjuk megosztani a háztartás pénzügyeit? Milyen gyakran fogunk szeretkezni? Lesz közös háziállatunk?

Annak megértése, hogy mi fog változni és mi nem, segít zökkenőmentessé tenni ezt az átmenetet, teret adva az együttélés apró részleteiről szóló beszélgetéseknek.

2. Háztartási szerepek

Ahogy az emberek elindulnak gyermekkori otthonukból, a háztartási szabályok, amelyekkel felnőttek - mind azok, amelyeket szerettek, mind azok, amelyeket utáltak - felszínre kerülnek.

Fontos, hogy a párok beszéljenek arról, hogyan tervezik kezelni a hétköznapi feladatokat, például a mosogatást, szemét kivitelét, főzést, takarítást stb. 

A javaslat ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a párok kezdjék ezt a fajta beszélgetést a saját erősségeik megosztásával. Ha szereted a bevásárlást, de utálod a főzést, először ajánld fel, hogy azt csinálod, amit szeretnél. 

Beszéljetek a háztartás különböző igényeiről - beleértve a pénzügyeket, háziállatokat, gyerekeket, autókat stb - és próbáljatok meg egyensúlyt találni a felelősségek megosztásában.

A beszélgetés során ne felejtsétek el szem előtt tartani az otthonon kívüli kötelezettségeiteket. Például, ha egyikőtök otthonról dolgozik vagy alapjáraton sokkal rugalmas a munkabeosztása, vegyétek figyelembe ezeket a dolgokat. 

A háztartással kapcsolatos szabályoknak alkalmazkodniuk kell az életmódotokhoz, családi szükségleteitekhez és a szakmai igényeitek hullámaihoz.

3. Kommunikáció

Talán a legfontosabb beszélgetés valójában a kommunikációról szól. Mennyire várom el a páromtól, hogy reagáljon, amikor üzenetet küldök neki? Hogyan mondjam el, hogy valóban szükségem van egyedül töltött időre? Mikor beszélhetek vele a változó igényeimről?

Ez kiváló alkalom lehet arra, hogy kapcsolatba lépj a pároddal és ha szükséges, akár egy terapeutát is bevonhattok, hogy segítsen megbeszélni ezeket a kérdéseket. Sokszor az emberek egymásnak tett bántó megjegyzései valójában az elvárásokról, a félelemről és az ismeretlen szorongásáról szólnak. Ha beszélünk arról, hogy mi a legjobb módja annak, hogy felismerjük és kielégítsük párunk igényeit és aggodalmait, az együttműködésre és egységre ösztönöz, ami végső soron erősíti a kapcsolatot.

Az emberek és a kapcsolatok idővel változnak. Mindenkit érintenek a saját élettapasztalatai, amelyek közül az egyik lehet a párjukkal való összeköltözés. A kommunikáció és az empátia kulcsfontosságú, mivel az elvárások változnak és fejlődnek. Ez továbbra is igaz, mivel a párok egész életük során átmeneteken mennek keresztül.

Az olyan nagy dolgok, mint a költözés, a diploma megszerzése, az új munkahely és a gyermekvállalás, valamint az olyan apró dolgok, mint a tévéműsorok kiválasztása vagy egy új recept kipróbálása, fontos témák, amelyekről beszélgetni kell. A jó kommunikációs készségek fejlesztése alapul szolgálhat a kapcsolat által hozott megpróbáltatások helyes kezeléséhez.

És soha nem késő elkezdeni ezeket a beszélgetéseket, még akkor sem, ha már együtt éltek.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása