Valentin-nap : 7 meglepő tény, amit tudnod kell

2024. február 12. 07:30 - Life Advisor

valentin_nap_tenyek.pngAmikor a barátaimat kérdezem a Valentin-napról, alig tudnak róla valamit. Még azok a párok, akik megszállottan ünneplik a Valentin-napot annyit tudnak csak, hogy ez a nap a szerelemhez és a romantikához kapcsolódik. Február 14-ét tehát minden év legromantikusabb napjaként ünnepeljük. Sokan szeretnének házasodni ezen a bizonyos napon, szerelem és romantika lebeg a levegőben. Ez az őrület többnyire a média által vezérelt, hogy hihetetlen lehetőségeket teremtsen az üzleti tevékenységekre. Tonna csokoládét, virágot, édességeket értékesítenek a világ minden táján. Az emberek ajándékokat vásárolnak, új meglepetéseket találnak ki, hogy meghökkentsék partnereiket. A legjobb éttermekben foglalnak asztalt, a legjobb ételeket rendelik és vacsora közben szerelmes dolgokról beszélgetnek, egymás kezét fogva.

De ha valahogy eljegyzed a párod vagy megházasodsz Valentin-napon, ez vajon garantálja, hogy a házas életed nagyszerű lesz? Senki sem tudja. Az emberek csak úsznak az árral, anélkül, hogy bármit is gondolnának.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az idei Valentin nap is nagy felhajtás lesz. Mert amikor szerelemről (szexről) és pénzről van szó, az emberek bármilyen mértékig képesek elmenni és új, elképzelhetetlen utakat találhatnak.

De mielőtt ezt megtennéd, azt hiszem, tudnod kell néhány érdekes tényt a Valentin-napról. Ezzel a tudással akár, még a párodat is lenyűgözheted, ha megkérdezi, mit tudsz a Valentin-napról. Tehát kezdjük!

1. Több Szent Bálint is létezhetett

A Valentin-napot Szent Bálintról nevezték fel. De várjunk csak! Meglepődnél, ha tudnád, hogy a katolikus egyház legalább három különböző Bálint (Valentinus) névre hallgató szentet ismer. 

Az egyik történet szerint Szent Bálint a Kr.u.3. században, II.Claudius császár uralkodásának idején papként szolgált Rómában. A császár megtiltotta a fiatal férfiak házasságkötését, mivel úgy gondolta, hogy az egyedülálló férfiak jobb katonák, hiszen nem tereli el semmi a figyelmüket a katonáskodásról. Szent Bálint azonban nem engedelmeskedett a császárnak és az általa létrehozott törvénynek, továbbra is megesketett fiatal párokat. Tettei következményeként viszont letartóztatták, majd halálra ítélték.

Később az ötödik század végén Gelasius pápa szentté avatta Római Szent Bálintot és nevezte el február 14-ét (a hagyomány szerin Szent Bálint kivégzésének napja) Szent Bálint napjává. Hozzátenném, hogy a történészek szerint nem csak emiatt került február közepére ez a jeles nap, az egyház célja ugyanis egy pogány római ünnep, a lupercalia kereszténnyé tétele és lecserélése lehetett.

De ne elégedjünk meg ezzel a történettel, mert több is van. Sokan úgy vélik, hogy Valentin-nap Terni Szent Bálint a mai Olaszország Umbria régiójában található Terni város püspökéhez kapcsolódik. A legenda szerint Terni Szent Bálint csodás módon gyógyította meg egy Craton nevű pogány filozófus testi fogyatékos fiát. Ennek hírére nemcsak a tudósember és családja, de a városi kormányzó fia is áttért a keresztény hitre, a kormány ezért elfogatta, majd lefejeztette a vétkes püspököt.

Egy következő történet szerint a bebörtönzött Bálint pap csodát tett, ugyanis visszaadta a börtönőr lányának a látását, kivégzése előtt pedig még egy üzenetet is küldött a lánynak a "te Valentinod" aláírással. Innen alakulhatott ki később a szerelmes üzenetek hagyománya. 

Bár nem tudjuk, melyik történet lehet az igaz és honnan ered ténylegesen Valentin-nap eredete, mégis Szent Bálint - mondjuk úgy - romantikus figura lett. 

2. Szent Bálint koponyáját Rómában találjuk

Ha meglátogatod a Santa Maria-bazilikát a római Cosmedinban, megnézheted Szent Bálint virágokkal díszített koponyáját. Az 1800-as évek elején a katakombák Róma közelében történő feltárása során találtak rá a koponyára, néhány más relikviával együtt. Szent Bálint csontvázának és relikviáinak maradványait egyébként szerte a világon szétosztották, így ne lepődj meg, ha a csontvázának különböző részeit találod meg Csehországban, Írországban, Skóciában, Angliában és Franciaországban. 

3. A Valentin-nap egy pogány fesztiválból, a "Lupercalia"-ból származik

Lupercalia Faunusnak, a pásztorok és a mezőgazdaság istenének, illetve Róma legendabeli alapítóinak, Romulusnak és Remusnak volt az ünnepe. A háromnapos termékenységi ünnep azonban teret adott egy brutális hagyománynak is. A római papok az ünnep nyitányaként a barlanghoz vonultak, ahol a legenda szerint a farkas nevelőanyjuk szoptatta Romulust és Remust, majd a szent helyen feláldoztak egy kecskét és egy kutyát, a termékenység és a megtisztulás jegyében. A kecske bőrét lenyúzták, ostorszerű szalagokká fűzték és a férfiak ezzel ostorozták asszonyaikat. Úgy tartották ugyanis, hogy ettől a nők sokkal termékenyebbek lesznek az év maradék szakában. Ugyanezért a termőföldeket is megkorbácsolták.

Érdekes, hogy a nők nem féltek és nem is menekültek el az ütések elől, hiszen ők is úgy gondolták, hogy a kecskebőr és a kecskevér hozzásegíti őket a gyermekáldáshoz. 

Később viszont Gelasius pápa hatalomra kerülésekor, a katolikus egyház igyekezett minden a lupercaliára emlékeztető elemet kitörölni a február 14-i ünnepből, így lett ez a nap Szent Bálint emléknapja mellett, Szűz Mária megtisztulásának az ünnepnapja is.

Végül Szent Bálintot összekapcsolták a szerelemmel és a romantikával és körülbelül a késő középkoról kezdve tartjuk számon a Valentin-napot úgy, mint a "szerelmesek ünnepe". 

4. A virágadás hagyománya a 17. században lett népszerű

A virágok elkerülhetetlenek a romantika és a szerelem kifejezésére. Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy vörös rózsát adunk a párunknak. Mindez pedig a 17. századból ered. II.Károly svéd király vezette be a virágadás hagyományát Európában. 

5. Párok milliói jegyzik el egymást Valentin-napon

A szerelmesek mindig keresik a tökéletes napot az eljegyzésre vagy a házasságra. Szeretnének egy szép dátumot választani, amely egész életükben a szerelemre és a ragaszkodásra emlékezteti őket. Ezért a Valentin-nap az egyik legjobb választás számukra.

Egyes felmérések azt mutatják, hogy minden 10. ember szeretné az eljegyzését Valentin-napra időzíteni, a férfiak kb. 40%-ka pedig szintén egyetért azzal, hogy a Valentin-nap az év legjobb napja az eljegyzésre. 

6. Őrült mennyiségű pénzt költenek az emberek ékszerekre

Természetes, hogy Valentin-napon ajándékot adunk a párunknak, amivel igyekszünk kifejezni, hogy mennyit jelent számunkra. Az ajándékok képesek olyan gondlatokat közvetíteni, amelyeket néha nem tudunk közvetlenül kimondani. Tehát az emberek megpróbálják megvásárolni a legjobb ajándékokat, hogy szerelmük kifejezése tökéletes lehessen. 

Bár sok pénz megy el édességekre, virágokra, vacsorára, ruhákra, még mindig az ékszerekre költött pénz az, ami mindent felülmúl Valentin-nap idején.

7. 8 milliárd szív alakú cukorka

Magyarországon talán annyira még nem terjedt el - pedig kapható itthon is - Amerikában azonban kétségtelen, hogy a "Sweetharts" a legnépszerűbb édesség, lekörözve ezzel a csokoládét. Ezek a cukorkák 1866-óta tartalmaznak szövegeket/üzeneteket, majd 1901-ben elnyerte a végső szív alakú formáját. Évente körülbelül 8 milliárd darabot állítanak elő belőle, a legtöbbet pedig értelemszerűen az év első 6 hetében értékesítik. 

Magyarországon viszont továbbra is a csokoládé a legnépszerűbb Valentin-napi édesség, a kínálat itthon is évről-évre növekszik és ugyanúgy, mint a csokinyuszik, vagy csokimikulások esetében, megfigyelhető, hogy az emberek inkább a drágább és minőségi termékeket részesítik előnyben. 

A Valentin-nap tehát globális népszerűségre tett szert és mára már a világ minden sarkában ünneplik, a szeretet kifejezésének napjaként. Ez a szeretet nem korlátozódik csak a fiatalokra vagy a romantikus párkapcsolatokban élőkre, hanem mindenkire vonatkozik. Ez az ünnep az egész emberiség ünnepe.

Akár hiszel a Valentin-nap megünneplésében, akár nem, remélem, élvezted a fenti tények megismerését és bizonyos mértékben talán a tudásod is bővült. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása