Az igazság a hűtlenség dilemmájáról

2024. február 10. 07:30 - Life Advisor

hutlenseg_dilemma.pngAz egyik téma, amely mindig képes erős érzelmeket és erkölcsi dilemmákat kiváltani, természetesen a hűtlenség. Ez egy olyan téma, amely valószínűleg egyidős magukkal az emberi kapcsolatokkal és ennek a kérdésnek a középpontjában a "csaló dilemmája" áll. A dilemma a csalók küzdelméről szól, hogy egyensúlyba hozzák egyrészt az elsődleges partnerükhöz való kötődésüket, másrészt a házasságon kívüli kapcsolatok iránti vágyukat a lehetséges következményekkel.

A dilemma meghatározása

Úgy gondolom, hogy a csaló dilemmája valóban összefoglalható egy egyszerű kérdésben : megéri-e egy viszony múló öröme azt a potenciális pusztítást, amelyet egy elkötelezett kapcsolatra gyakorolhat? Ilyen a vágyak és szükségletek konfliktusa : vágyakozás az újdonságra vagy az érzelmi kapcsolatra az elkötelezett kapcsolaton kívül, a bűntudat, a bizalom és az intimitás esetleges elvesztése ellen az elsődleges kapcsolaton belül.

Hogyan próbálják elkerülni?

Ennek a dilemmának a megkerülésére a csalók megpróbálhatnak különféle megküzdési mechanizmusokat és racionalizálásokat használni, mindezt annak érdekében, hogy igazolják vagy minimalizálják árulásuk észlelt kockázatát.

1. Stratégia

A lista tetején a következmények tagadása áll. Egyes csalók meggyőzik magukat arról, hogy tetteiknek nem lesz tartós következménye, miközben elbagatellizálják az elsődleges partnerükre gyakorolt érzelmi hatást. Mindeközben meggyőzik magukat arról, hogy a végtelenségig és tovább folytathatják, amit tesznek, anélkül, hogy lebuknának.

2. Stratégia

Van még a mindenki és mindent hibáztatunk, kivéve magunkat stratégia. Itt olyan külső tényezőkre hárítják a felelősséget, mint a kapcsolati elégedetlenség vagy akár az elsődleges partnerük viselkedése. Onnan, ahol állnak, ha árulásuk okát rajtuk kívül álló körülményeknek tulajdonítják, nemcsak a felelősség alól mentik fel magukat, hanem igazolják tetteiket is. 

3. Stratégia

Néhány csaló racionalizálja viselkedését azáltal, hogy meggyőzi magát arról, hogy cselekedeteik viszonylag ártalmatlanok a hűtlenség más formáihoz képest, és hogy mindaddig, amíg gyakorlati szinten fenntartják elkötelezettségüket elsődleges partnerük iránt, hűtlenségük valóban nem jelent súlyos problémát.

4. Stratégia

Végül vannak csalók, akik ügyeiket úgy osztják fel, mint valami teljesen eltávolított dolgot az elsődleges kapcsolatukból, mert életük különálló részei, amelyek nem keresztezik egymást. Azáltal, hogy mentálisan elkülönítik cselekedeteiket, minimalizálhatják a hűtlenséggel kapcsolatos kognitív disszonanciát és erkölcsi konfliktust.

Működnek ezek a stratégiák?

A rövid válasz az, hogy attól függ. Ezeknek a megküzdési mechanizmusoknak a hatékonysága a csaló dilemmájának megoldásában változó és néhány egyedi tényezőtől függ, mint például a személyiségjegyek, a kapcsolat dinamikája és más külső körülmények.

Míg egyesek sikeresen racionalizálhatják viselkedésüket, sőt rövid távon elkerülhetik a felismerést vagy a negatív következményeket, a legtöbbnek végül szembe kell néznie cselekedeteik következményeivel, érzelmi zűrzavar, kapcsolati konfliktusok vagy elsődleges kapcsolatok felbomlása formájában.

A legfontosabb, hogy a rövid távú sikertől függetlenül a hűtlenség hosszú távú következményei általában messzemenőek. És még akkor is, ha a csalóknak sikerül elkerülniük az azonnali észlelést vagy következményeket, a bizalom és az intimitás fokozatos eróziója az elsődleges kapcsolatukon belül idővel finom, de alattomos módon nyilvánul meg. Köszönhetően a felszín alatt meghúzódó negatív érzelmeknek, amelyek aláássák a kapcsolat alapjait.

Következtetés

Tisztában vagyok azzal, hogy az a kérdés, hogy a hűtlenség még mindig "megéri-e", teintettel erre a dilemmára, még mindig személyes, amely jogosan változik az egyik emberről a másikra. Annak ellenére, hogy egyesek először úgy látják, hogy a hűtlenség rövid távú előnyei meghaladják a lehetséges következményeket, sokan végül megbánják tetteiket és el kell ismerniük az elsődleges kapcsolatukra, saját jólétükre, sőt erkölcsi helyzetükre gyakorolt súlyos negatív hatást.

Hajlamosak vagyunk úgy tekintetni a hűtlenség valódi árára, mint amely általában túlmutat a vágy puszta azonnali kielégítésén, az elsődleges kapcsolat összeomlásági és az összes érintett fél érzelmi következményéig. Ezt szem előtt tartva úgy tűnhet, hogy végül, az átmeneti izgalom ellenére, a hosszú távú következmények meghaladják az öröm röpke pillanatait. Mint ilyen, az ezzel a dilemmával küzdő elkötelezett partnerek jobban járhatnak, ha gondosan mérlegelik cselekedeteik hosszú távú következményeit. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása