5 aranyszabály az egészséges kapcsolatért

2023. november 22. 07:30 - Life Advisor

aranyszabaly_kapcsolat.pngBár a kapcsolatok sok ember számára jó dolognak tűnik, annak biztosítása, hogy mindkét partner számára egészséges és célorientált legyen, kihívást jelenthet. Ennek az az oka, hogy semmi, még a kapcsolatok sem maradnak állandóan 100%-osak. Lesznek időszakok, amikor a dolgok nem a legjobbak és lesznek olyan időszakok, amikor minden tökéletes. Ennek az igazságnak az elismerése a kapcsolati dinamikában biztos módja annak, hogy segítsen az embereknek megbirkózni az előre nem látható körülményekkel. Ez azt jelenti, hogy a tökéletlenségek mindig ott lesznek, a negatív érzelmekkel tarkítva és néha negatívan befolyásolják a kapcsolatot. Bár nincs kézikönyv arról, hogyan lehet biztosítani, hogy egy kapcsolat egészséges maradjon, van néhány általános és nagyon hasznos tipp, amellyel minimalizálhatod a stagnálást, kialakíthatod a kihívások elkerülésének szokását és szembenézhetsz velük, amikor erre van szükség. Íme öt aranyszabály az egészséges kapcsolatért.

1. Az érzelmi biztonság megteremtése

Az érzelmi biztonság vitathatatlanul az első számú szabály, amelyre a pároknak törekedniük kell. Arról van szó, hogy bizalmat teremtsünk egymással és biztonságban érezzük magunkat a partnerünkkel, hogy nyitottak és sebezhetőek lehessünk vele. Érzelmi biztonsági háló nélkül a kapcsolat gyorsan diszfunkcionálissá és így egészségtelenné válhat. Ezért mindig jó a bizalom és a kölcsönös sebezhetőségen alapuló szeretetkörnyezet megteremtése, ha a párok egészséges kapcsolatot akarnak.

2. A személyes bizonytalanságok kezelése

Gyakran az embereknek bizonytalanságuk van, mint például az állandó megnyugtatás és a bizalmi problémák szükségessége, amelyek az egészségtelen kapcsolati tulajdonságok mozgatórugói. A két elsődleges bizonytalanság, amelyet az embereknek kezelniük kell az intimitás elvesztésétől való félelem és az elhagyástól való félelem.

A lényeg az, hogy kezeljük az ilyen bizonytalanságokat, mivel ezek rosszul adaptív viselkedéshez vezethetnek, például rossz kommunikációhoz, amely az egészségtelen kapcsolat egyik összetevője. Az embereknek kezelniük kell azt, amit belsőleg éreznek és tapasztalnak. Ez segíthet nekik pozitívabb és nyíltabb kapcsolatot létesíteni a partnerükkel.

Például a kommunikáció kulcsfontosságú az egészséges kapcsolatokhoz. Amikor azonban az egyén az elhagyástól való félelemmel küzd, nem tud hatékonyan kommunikálni, ami diszfunkcionális kapcsolatokhoz vezet, amelyek gyakran érzelmileg bántalmazóvá is válhatnak.

3. Ne hozd a múltat a jövőbe

Mindenkinek van múltja, amit a múltban is kell hagynia. Az egészséges kapcsolat nem képes túlélni azokat az árnyalatokat, amelyek a múltbéli elfoglaltságok összehasonlításával járnak. A kapcsolatok soha nem ugyanazok, amivel másképp tapasztaljuk meg az embereket.

Ezért fontos, hogy tiszteletben tartsuk partnerünk előző életét, különösen annak bonyolult részleteit, hogy milyen volt a kapcsolatuk valakivel a múltban. Ennek az az oka, hogy a múltbéli kapcsolatok arra késztethetik az egyik felet, hogy összehasonlítsa a jelenlegi állapotot, a kapcsolatot, a szexuális életet és a romantikát is.

Ez potenciálisan tönkreteheti a jelenlegi kapcsolatot, mivel egyes dolgok jók, mások rosszak lesznek és ez a jelenlegi partneren múlhat. Az eredmény az, hogy a jelenlegi partner ehhez képes alkalmatlannak érezheti magát. Ha azonban úgy érzed, hogy egy múltbéli kapcsolatod vagy életed akadályozza a jelenlegit, akkor rendben van, ha konstruktív, mégis finom módot találsz arra, hogy megvitasd mindez a jelenlegi pároddal.

4. Hűségesnek és becsületesnek lenni

Az egészséges kapcsolatok a bizalom és a lojalitás alapjaira épülnek. Ha az egyik vagy mindkettő megszakad, a kapcsolat, még akkor is, ha újraindul, és mindent megbocsátunk, soha nem lesz ugyanaz. Ha hazudsz a párodnak, akkor mindig mindent megkérdőjelez, még akkor is, ha már megbocsátott neked. Mindig mondj igazat a párodnak, mert a félrevezetésük árthat nekik és veszélyeztetheti azt, amit irántad érez.

A megcsalásnak olyan dolognak kell lennie, ami soha nem jut eszedbe, ha egészséges és tartós kapcsolatot szeretnél. Ez a legvégzetesebb dolog, amely egészségtelenné teheti a kapcsolatot, különösen annak a személynek, akit megcsaltak. Legyél hűséges, mindig mondd ki az igazat és ez végső soron segít abban, hogy egészséges kapcsolatod lehessen.

5. Adj teret és szabadságot a párodnak

Igen, szeretheted és védelmezheted a párod. Azonban mindig emlékezz arra, hogy te és ő két különálló és nagyon különböző emberek vagytok. Ez azt jelenti, hogy mindkettőtöknek vannak céljai, ambíciói, érdeklődési körei, sőt hobbijai és barátai is, amelyeket nem akartok behozni a kapcsolatba.

Gyakran előfordul, hogy az egyének hajlamosak visszafogni, sőt figyelni partnereiket és úgy érzik, hogy a partner bizalmatlan vagy azt akarja, hogy hamis életet éljenek. Jó tiszteletben tartani a párod magánéletét, és lehetővé tenni számára, hogy szabadon azt tegye, amit akar, anélkül, hogy mikromenedzselnéd és ellenőriznéd őt. 

Nem lenne szép és kényelmes, ha lenne egy kézikönyv a kapcsolatokhoz, sőt a házasságokhoz is? Nos, ilyen nem létezik. Azonban könnyedén követhetsz néhány egyszerű, de univerzális alapelvet, hogy egészséges és tartós kapcsolatot alakíts ki a pároddal. Ezek az érzelmi biztonságtól, a személyes bizonytalanságok kezelésétől, a múlt elhagyásától, a hűséges szereptől és végül a párod számára szükséges tér és szabadság biztosításáig terjedhetnek. 

Ezekkel a tippekkel és még sok mással biztossá válik, hogy bár a kapcsolatod nem lesz tökéletes, legalább megpróbálod mindkettőtök számára a legjobb irányba kormányozni a hajót. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása