A nemi előítéletek örökké velünk maradnak?

2023. július 02. 07:30 - Life Advisor

nemi_sztereotipia.pngHölgyeim és Uraim, elgondolkodtatok már azon, hogy miért léteznek még mindig nemi előítéletek társadalmunkban? Gondoltál már arra, hogy milyen butaság elvárni valakitől, aki úgy néz ki, mint egy nő, hogy egy bizonyos módon viselkedjen? És akkor, ha olyan embert látsz, aki úgy néz ki, mint egy férfi? Milyen vad, őrült és ostoba elvárni a férfiaktól, hogy vezetők legyenek. Micsoda illúzió ez. Látjátok, hogy milyen vicces azt hinni, hogy az előttetek álló személy férfi, akkor biztosan vezető? Vagy a nőknek, hogy kedvesek és gondoskodóak legyenek. Igen, igaz, mindannyian tudjuk, hogy az emberek kedvesek és szeretetteljesek lehetnek, de ennek semmi köze a nemükhöz.

Hála Istennek, rengeteg kedves és gondoskodó ember van a világon. Jobban aggódom, ha mi (az emberiség) nyitottak vagyunk arra, hogy megengedjük a férfiaknak, hogy kedvesek és szeretetteljesek legyenek. 

Gyerünk már. Ez a 21.század és mostanra rájöhettünk volna erre a dologra. De itt vagyunk, még mindig ugyanazokkal a régi előítéletekkel és sztereotípiákkal küzdünk. 

Töprengtem ezen a status quo-n és minden törvény és szabályozás ellenére.....csak egy módon változtathatunk ezen.

Nemi előítéleteink csak akkor változnak, ha megváltoztatjuk viselkedésünket.

Tudom, tudom. Észbontó, ugye? De hallgass meg.

Mindannyiunknak vannak tudattalan előítéletei, amelyeket az évek során a hagyományok, a média, a filmek, a szüleink, nagyszüleink stb. révén szedtünk össze.

De bármi is legyen is az oka, ezek az elfogultságok mélyen beleivódtak az elménkbe. 

És mit kezdünk ezekkel az előítéletekkel?

Ezek szerint cselekszünk.

Feltételezéseket teszünk az emberekről a nemek alapján, sztereotípiákat állítunk fel velünk szemben és diszkrimináljuk őket.

Igen, még a "jó" emberek is.

Mindezek a cselekedetek megerősítik előítéleteinket és még mélyebbre vésődnek.

Olyan ez, mint egy ördögi kör. A nemi előítéletek soha véget nem érő játéka. És az egyetlen módja annak, hogy megtörjük a folyamatot, ha megváltoztatjuk a viselkedésünket.

De hogyan csináljuk ezt?

Nos, először is tisztában kell lennünk viselkedésünkkel, cselekedeteinkkel és reakcióinkkal. Mindennek, amit teszünk oka és okozata van.

Hogyan beszélsz egy férfival és egy nővel?

Hogyan ítélsz meg egy férfit egy nővel szemben?

Hogyan várod el a férfiaktól, hogy megtegyenek egy dolgot, a nőktől pedig egy másikat, függetlenül attól, hogy kik ők?

Rabszolgái vagyunk ezeknek a folyamatoknak.

Például ahelyett, hogy azt feltételeznéd, hogy a megbeszélésen részt vevő nő jegyzetelni fog, kérdezd meg tőle, hogy szeretné-e vezetni a beszélgetést? Ahelyett, hogy azt gondolnád, hogy a defektes gumival rendelkező autó előtt álló férfi maga fogja megjavítani a kocsit, kérdezd meg tőle, hogy szüksége van-e segítségre. Igen, még akkor is, ha nő vagy.

Kicsinek tűnhet, de ezek a műveletek nagy változást hozhatnak.

De ez nem csak az egyéni cselekedetekről szól. Olyan kultúrát is létre kell hoznunk, amely értékeli a sokszínűséget és az inkluzivitást. Mind a férfiakat, mind a nőket (és igen, a nem binárisakat is) elő kell léptetnünk vezető pozíciókba, valamint olyan pozíciókba, amelyek kedvességet és gondoskodást igényelnek.

Fel kell világosítanunk magunkat és másokat az előítéletek és a megkülönböztetés hatásairól.

Teret kell adnunk magunknak és másoknak, hogy felismerjük előítéleteinket. Ennek egyik módja az, hogy finoman megjegyzed az embereknek, amikor észreveszed, hogy nemi sztereotípiáik alapján ítélnek meg egy másik személyt.

A tanulási folyamat során gyakran csak akkor vesszük észre, hogy a nemek skatulyájában ragadtunk, amikor kinyitjuk a szánkat (és hangosan formáljuk gondolatainkat).

Amikor ezt tesszük, elengedhetetlen, hogy átláthatóak és hitelesek legyünk és elismerjük, hogy észrevettük, hogy a régi programjainkkal csinálunk dolgokat.

Sokkal jobb azt mondani, hogy sajnálom, hogy ezt vagy azt feltételeztem, mint megpróbálni elrejteni a cselekedeteinket.

Ez egy nagy kérés, tudom. De nem lehetetlen.

Tehát mindannyian vegyük ki a részünket, hogy megtörjük a nemi elfogultság ciklusát. 

Változtassunk viselkedésünkön és hozzunk létre egy egyenlőbb és igazságosabb társadalmat.

Mi lenne, ha nagyobb hangsúlyt fektetnénk a szabadságunkra? Szabadság, hogy önmagunk lehessünk!

Mert valljuk be, mindannyian belefáradtunk ebbe a játékba és itt az ideje, hogy véget vessünk ennek!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása