Hazudsz? A testbeszéded elárulja!

2023. május 21. 07:30 - Life Advisor

hazugsag_jelei.pngPéldának okáért egy rendőr számára élet és halál kérdése lehet, ha valaki hazudik. Ha téved, egy veszélyes bűnöző szabadon járkálhat, vagy egy ártatlan ember börtönbe kerülhet. A tét nem is lehetne nagyobb. Mindenki használja a testbeszédét, akár tudatosan, akár nem. Nem kell zsarunak lenned ahhoz, hogy hasznot húzz abból, ha a testbeszédet használod a becstelenség és a hazugság leleplezésére. Ezek a készségek segítenek a munkahelyen, otthon és a barátaidnál is.

Pontos a testbeszéd?

A szabály az, hogy soha ne olvassuk elszigetelten az egyéni testbeszéd jelzéseit. Ugyanazok a modorosságok és szabályok a körülményektől függően különböző dolgokat jelentenek.

Lehet, hogy hallottad, hogy valaki összekulcsolt karokkal védekezik. De talán csak fázik. 

Meg kell értened a testbeszédet és figyelned kell magára a személyre. Minél jobban ismered, annál pontosabb lesz.

A testbeszéd alapelvei : 

  • A tested többet mond, mint a szavak, amiket kimondasz.
  • A kontextus minden.
  • Soha ne értelmezz egyetlen jelet!
  • Először hozd létre az alapot, majd keresd az ettől való eltérést.
  • A hirtelen változások fontosak.
  • Ne tedd az érzelmeidet és hiedelmeidet valaki másra.
  • Óvakodj a kulturális különbségektől - a határozott kézfogás Nyugaton elfogadott, de a Távol-Keleten agresszívnek tekintik

A hazugság verbális jelei : 

1. Kérdés használata egy kérdés megválaszolásához

Amikor egy hazugot meglepő kérdéssel érnek el, több időre van szüksége, hogy gondolkodjon és felépítse a történetet. Ha elakad, az a megtévesztés jele lehet.

Ha valaki úgy tesz mintha nem hallaná, amit mondasz, vagy megkér, hogy ismételd meg újra a kérdést, ezek mind azért történnek, mert így próbál időt nyerni egy hazug sztori kitalálásához. 

2. Dühöngés

Ez magában foglalja a túl sok információ felajánlását, a túlzott részletességet és a dadogást.

Amikor valaki hazudik, túlkompenzál, hogy biztosan elhiggyük, amit mond. Az emberek azt hiszik, hogy a hazugok híján vannak a részleteknek, így ha emlékeznek arra, hogy múlt szerdán reggel 6:10-kor zabpelyhet reggeliztek, úgy hihetjük, hogy hitelesek és nem hazudnak. 

3. Töltelék szavakat használata

Az a bizonyos "ööö", "uhh" ; "hmm" stb. Ha a normálisnál sűrűbben hallod, akkor jelentheti azt, hogy az illető hazudik. 

Így akar ismét időt nyerni a gondolkodásra. Ellenben, ha valaki igazat mond, a beszéde közvetlen és konkrét, mert tudja, mit akar mondani. 

Igazat mondani könnyű, a hazugság viszont valódi erőfeszítést igényel.

4. Gyors és hangos beszéd

Azok az emberek, aki hazudnak, általában hangosabban és gyorsabban beszélnek, hogy nyilvánosságra hozzák történetüket anélkül, hogy esélyt adnának arra, hogy visszajelzést vagy kérdéseket kapjanak. 

Abban a reményben csinálják mindezt, hogy nem veszed észre a történetük következetlenségeit.

5. Következetlen történetek

Próbáld meg többször is feltenni ugyanazt a kérdést, hogy lásd, megállja-e a helyét a történetük. Ha hazudnak, mentális tornára lesz szükségük, hogy válaszoljanak. 

Ha úgy érzed, hogy az illető hazudik, kezdj el mélyebbre ásni. Kérdezz, kérdezz és kérdezz!

A hazugság nonverbális jelei

1. Túlkompenzálják a szemkontaktust

A hazugok gyakran túlkompenzálják a szemkontaktust, mert az olvasták, hogy a hazug emberek a padlót nézik vagy a szemük körbe járja a szobát.

Általában 3-5 másodpercig nézünk valakinek a szemébe. Hosszabb ideig, csak akkor, ha kapcsolatunk van az illetővel, mármint romantikus kapcsolat vagy baráti kapcsolat. Ennél tovább pedig csak egy hazug ember próbál a szemedbe nézni, reménykedve, hogy nem veszed észre, hogy vaj van a füle mögött. 

2. Többet pislog

Az emberek többet pislognak, ha hazudnak, akár az átlagos arány kétszeresével vagy háromszorosával.

3. Fizikai akadályokat hoz létre

Talán a kezüket vagy egy tárgyat, például egy csészét használ akadályként. Talán kissé elfordul, hogy tudat alatt megvédje magát egy lehetséges konfliktustól. 

4. Sápadtság

Még egy tapasztalt hazug is nyomás alatt érzi magát és az arcuk - különösen az ajkuk és a fülük - kifejezi mindezt. A stresszes helyzetek sápadttá tesznek minket. 

Mindent összefoglalva

Először is meg kell ismerned valakit, amennyire csak lehetséges, hogy tudd, hogyan viselkedik "normál" helyzetben. 

Néha kevés időd lesz erre, máskor több, de minél több időd van, annál jobb. Ezután keresd meg az inkonzisztenciákat az alapvonal és a személy aktuális szavai és gesztusai között. 

Ha észreveszed, hogy egy barátod idegesség esetén mindig megköszörüli a torkát, légy óvatos. Bár egyetlen torok köszörülés figyelmeztethet téged, további megerősítő jelekre is szükséged lesz. Ha köszörüli a torkát és közben vakarja a fejét és megrázza a lábát, akkor lehet, hogy készül valamire. 

Keress következetességet

Most, hogy megvan az alap, ahogy ez a személy viselkedik, következetlenséget találtál, de még egy dolgot meg kell tenned. 

A megfigyelt személy ugyanazokat a gyanús modorosságokat ismétli másokkal? Figyeld meg, hogyan lépnek kapcsolatba másokkal és nézd meg, hogy a testbeszédük összhangban van-e a megfigyeléseiddel. 

Ha valaki vonzódik valakihez a csoportból, a viselkedése nagyban különbözik attól, hogy veled viselkedik. Talán a szemöldöke jobban ível, arcuk ellazul stb. Minél több időd van, annál pontosabb leszel ezeknek a mintáknak az értékelésében. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása