A szavakon túl - Az elkötelezettség mélyebb szintje

2023. április 02. 07:30 - Life Advisor

elkotelezettseg_kapcsolat.pngA házasság jelentős elkötelezettség, amelyben két ember összejön, hogy közös életet építsenek. Az elkötelezettség, hogy az esküvőn kimondjuk, hogy "igen", csak az út kezdete. Az elkötelezettség fogalma a kapcsolatokban sokkal összetettebb, mint egy ígéret, hogy együtt maradunk. Mi az elkötelezettség egy kapcsolatban? Amikor azt mondjuk, hogy elkötelezettek vagyunk egy kapcsolat iránt, ez azt jelenti, hogy abban a pillanatban boldogok vagyunk a kapcsolatban és folytatni akarjuk. Mi történik azonban, ha a kapcsolat nehézzé válik és mindkét fél dühösnek, szomorúnak és megbántottnak érzi magát? Még mindig hajlandóak vagyunk erőfeszítéseket tenni a kapcsolat folytatására? És itt jön képbe a mélyebb elkötelezettség.

A hajlandóság arra, hogy erőfeszítéseket tegyünk a kapcsolat fenntartása érdekében, az elkötelezettség lényeges szempontja. Ez a fajta elkötelezettség megköveteli a saját szükségleteinknek és vágyainknak feláldozását a kapcsolat érdekében. Csakúgy, mint amikor felkelünk az éjszaka közepén, hogy gondoskodjunk egy síró babáról, vagy ételt készítsünk a párunknak. Ez az elhatározás, hogy jobbá tegyük a kapcsolatot és erőfeszítéseket tegyünk annak fenntartására a nehéz időkben.

Maga az elkötelezettség általános fogalma nem jósolta meg, hogy a párok végül elválnak-e. A kapcsolat fenntartásának kulcs az erőfeszítésre való hajlandóság, nem csak a kitartás vágya.

Tehát, hogyan lehet fenntartani a sikeres és tartós kapcsolatot. A kommunikáció szavairól van szó. A kommunikáció minden kapcsolat alapja. Légy őszinte és nyitott az igényeiddel és véleményeddel kapcsolatban, miközben megérted és elfogadod a párod nézetei és szükségleteit.

Az elkötelezettség mellett elengedhetetlen, hogy szíveden viseld az igényeid, különösen akkor, ha konfliktusokkal és nézeteltérésekkel szembesülsz. Képezd magad a párod helyébe és nézd meg a helyzetet az ő szemszögéből. Ezzel jobban megértheted az igényeit és érzéseit, ami produktívabb és tiszteletteljesebb beszélgetéshez vezethet. 

Ha jelenleg nem tudod ezt megtenni, gyakorold az aktív hallgatást. Figyelj arra, amit a párod mond anélkül, hogy megszakítanád vagy elutasítanád az érzéseit. Értsd meg, mit érez még akkor is, ha nem értesz vele egyet.

Könnyű szeretetet és gondoskodást mutatni, ha ketten egy hullámhosszon vagytok, de gyakran a saját igényeinkre összpontosítunk a viták során és elfelejtjük a másik helyzetét és hangulatát. Mutasd meg a párodnak, hogy törődsz a gondolataival és hajlandó vagy olyan megoldáson dolgozni, amely mindkettőtök számára előnyös.

A kompromisszumok a kapcsolat fenntartásának másik lényeges szempontja. Kommunikálj nyíltan és őszintén az igényeidről és az elvárásaidról. Legyél tisztában azzal, hogy miben vagy hajlandó és miben nem kompromisszumot kötni, majd legyél nyitott arra, hogy olyan megoldást találjatok, amely mindkettőtök számára működik.

Nincs egyértelmű szabály, hogy kinek kell többet adnia egy kapcsolatban, mivel ez neheztelést okozhat és kiegyenysúlyozatlan kapcsolathoz vezethet. A kapcsolatok kompromisszumokat igényelnek, azonban ha valaki túl sokat enged, az is kiegyensúlyozotlanná teszi a kapcsolatot. Győződj meg arról, hogy mindketten elégedettek vagytok a megoldással.

A sikeres és tartós házasság fenntartása mélyebb szintű elkötelezettséget igényel. Ez magában foglalja a hajlandóságot arra, hogy erőfeszítéseket tegyünk a folytatás érdekében, különösen nehéz időkben. Ezt követően a kommunikáció, a másik személy szükségleteinek megszívlelése és a kompromisszumok mérése mind elengedhetetlen összetevői a házasság fenntartásának.

A házasság ezen intim pszichológiáinak megértésével és gyakorlásával a párok határozottan erősebb és tartósabb kapcsolatot építhetnek, amelyek kiállják az idő próbáját!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása