Íme a #1 szó, amiről azt mondják, minden kapcsolatban működik

2023. március 21. 07:30 - Life Advisor

parkapcsolat_hala_koszonom.jpgMi lenne, ha egyetlen szó megváltoztathatná a kapcsolatod menetét? A nyelv és a szavak, amelyeket akkor használsz, amikor pároddal beszélsz, mindig számítanak. Ők állnak a középpontjában annak, hogy mennyire lesz sikeres a kapcsolatod. Szó szerint megmenthetik vagy megszakíthatják azt. 40.000 pár tanulmányozása után Dr.John Gottman és Dr Julie Schwartz Gottman pszichológusok felfedezték azt az egyetlen szót, amely jelentősen hozzájárulhat bármely kapcsolat sikeréhez.

 

 

KÖSZÖNÖM

Mindannyian szeretnénk érezni, hogy megbecsülnek

Az első dolog, amit mindannyian szeretnénk a kapcsolatainkban, az, hogy értékeljenek minket.

Azt akarjuk, hogy a párunk észrevegye, mit teszünk érte. Azt akarjuk, hogy az erőfeszítéseinket elismerje. Azt akarjuk, hogy lásson minket. 

Ha teret adunk a hálának egy kapcsolaton belül, az intimitást és érzelmi biztonságot épít. De bárki, aki valaha is hosszú távú kapcsolatban volt tudja, hogy sokkal gyakoribb, hogy észrevesszük azokat a dolgokat, amelyeket a partnereink rosszul csinálnak, ahelyett, hogy mit csinálnak jól. 

Hogy a tanulmányt végző két pszichológust idézzem : 

"Könnyű beleesni abba a csapdába, hogy csak azt látod, amit a párod nem csinál. Olyan narratívát alakítasz ki, ahol te vagy az, aki minden erőfeszítést megtesz és elkezded elhinni, hogy ez igaz."

 Ez a narratíva egy párkapcsolatgyilkos. 

Természetesnek vesszük azokat a dolgokat, amelyeket párunk tesz értünk

Akkor mondunk köszönetet, amikor kollégánk vagy barátunk hoz nekünk egy csésze kávét, vagy tartja nekünk az ajtót, de amikor a párunk ugyanezt teszi, elhallgatjuk a hálánkat.

Gondolj azokra az apró és átgondolt gesztusokra, amelyeket te és a párod tesztek egymásért. Például minden reggel készíthetsz neki egy csésze kávét. Ő viszont elkészíti neked a kedvenc kajád, amikor rosszul érzed magad. 

Milyen gyakran mondjátok egymásnak, hogy "köszönöm"?

A helyzet az, hogy a legtöbben természetesnek vesszük azokat az apróságokat, amelyeket partnereink csinálnak és úgy teszünk, mint a "köszönöm" kimondását néhány különleges alkalomra kellene fenntartani. Idővel még azt is elfelejtjük, hogy valójában mennyire fontos a "köszönöm" kimondása.

És ez nagyon fontos. A kutatások kimutatták, hogy a hálát kifejező romantikus partnerek több, mint háromszor kisebb valószínűséggel szakítanak. Egy másik tanulmány azt sugallja, hogy azok az egyének, akik úgy érzik, hogy párjuk értékeli őket, jobban működő kapcsolatokkal rendelkeznek és ellenállóbbak a belső és külső stresszel szemben.

Hogyan lehet megnyitni az elismerés és a hála ciklusát?

Ami a kapcsolatokat illeti a "köszönöm" a leginkább alulértékelt és alulhasznált kifejezés. 

Ha azt mondod, hogy "köszönöm" a párodnak, az olyan, mintha azt mondanád, hogy "értékellek". Nem mindig van szükséged nagy gesztusokra vagy nagy szerelmi szavakra, hogy kimutasd nagyrabecsülésedet. Ez az egy "alázatos" szó varázsolni tud.

Íme néhány helyzet, amikor te vagy a párod (valószínűleg) nem mondtok köszönetet egymásnak, de kellene : 

  • Minden apróságért, amit egymásért tesztek (reggeli kávé, mosogatás, szemét kiürítése, a párod kedvenc ételének elkészítése, megrendelése stb.)
  • Amikor valódi bókot kapsz (mond azt, hogy "köszönöm" ahelyett, hogy elhárítanád a dicséretet azzal, hogy olyasmit mondasz, hogy "ugyan ez semmiség".)
  • Amikor valamelyikőtök türelmet mutat (például ha a párod késve érkezik vagy amikor épp hisztizik)
  • Amikor egyikőtök aktívan hallgat és osztatlan figyelmet szentel a másiknak
  • Amikor támogatjátok egymást különösen szükség idején

A párod iránti hála kifejezése lehet az egyetlen legjobb módja a magas színvonalú kapcsolat fenntartásának. 

Nem kell striguláznod, hogy napi 10-szer minimum köszönetet mondjatok egymásnak, de gyakran ki kell mondanotok. 

Magától értetődik, hogy egy jó partnernek támogatnak és figyelmesnek kell lennie, de ez nem jelenti azt, hogy természetesnek kell vennie azokat a dolgokat, amelyeket érted tesz, és fordítva.

Minden apróság, amit egyikőtök tesz a másikért, átgondoltságot, időt és energiát igényel és egyikőtöknek sem szabad soha úgy éreznie, hogy tetteitek észrevétlenek és alulértékeltek maradnak. 

A néma hála nem működik. Légy hangos! Mondd gyakrabban a "köszönöm" szót. A kölcsönös megbecsülés és hála körfogása csodákra képes a kapcsolatotokban. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása