Nem minden kapcsolat javítja az életminőségünket

2023. január 22. 07:30 - Life Advisor

kapcsolat_es_eletminoseg.jpgA kapcsolat vörös zászlói a potenciálisan káros rutinok vagy cselekedetek mutató bármelyik félnél. A vágy és a szerelem, különösen a kapcsolat elején, elhomályosíthatja az ember ítélőképességét és megnehezítheti a figyelmeztető jelek felismerését. Egyes figyelmeztető jelek, köztük az erőszak és a bántalmazás, ismertebbek lehetnek. Egy online Reddit bejegyzés - ami azóta törölve lett - felhívta a figyelmem erre a problémára, amelyben egy srác leírta, hogy hogyan vetett véget egy három hete tartó kapcsolatának egy lánnyal, mert a barátnője apja egy egyszerű tanácsot adott neki.

A srác azzal kezdi, hogy minden azzal kezdődött, hogy a barátnője meghívta őt egy vacsorára a szüleihez. Mivel komolyan érdeklődött a lány iránt, úgy vélte, teljesen rendben van, ha megismeri a családját is.

Amikor találkoztak, megfigyelte, hogy a lány apja szokatlanul csendes. Olyan volt, mintha egy szellem vagy szobor lenne. A bemutatkozás volt az első alkalom, amikor egyáltalán hallotta a lány apjának hangját, de ez is alig volt több egy halk suttogásnál. 

Másfelől viszont a lány anyja harsány hangon beszélt. A nevetése az egész házat bejárta és minden, amit tett és mondott szintén ugyanolyan temperamentumos, harsány és "hangos" volt. 

Amikor vacsoráztak, a barátnője és az anyja hangosak voltak, nevettek, sikoltoztak és már szinte az asztalt csapkodták. De, ami miatt a srác összeráncolta a homlokát, az az volt, hogy az anyja minden alkalommal megbökte a lány apját, amikor nevetett. Nem ugratásból és nem is barátságosan. Azt is látta, hogy az apja arca megrándul a fájdalomtól és/vagy a meglepődöttségtől.

Nehéz volt ezt tovább hallgatni és figyelni, ezért a srác kiment a mosdóba, hogy megnyugodjon. Amikor kijött, látta, hogy a barátnője apja várja őt a folyosón és így szólt : 

"Légy óvatos! Olyanok, mint két tojás. Több szempontból is megsérülhetsz."

Az egész este úgy telt, hogy a lány apjának szájából semmi más nem jött már ki. Szó szerint csak az anyukája beszélt végtelenül. Ezek a szavak teljesen beivódtak az elméjébe és még most is hangosan hallja őket a fejében. Ettől kezdte el tisztán látni a barátnője vörös zászlóit.

Ahogy véletlenül és fájdalmasan bökdöste őt is, amikor nevetett vagy izgatott volt. Ahogy mindig talált valamit, amit üthet, rúghat vagy sikoltozhat, amikor dühös vagy, amikor épp veszít egy játékban. Volt egy alkalom, amikor olyan hangosan sikoltozott az utcán, hogy a srácnak a füle is csengett tőle. Körülbelül 7 hónapig voltak barátok, mielőtt randizni kezdtek, tehát sokkal hosszabb ideig látta a viselkedését, mint 3 hét.

Személyesen szakított vele, amikor felment hozzá a lakására. Listát készített azokról az időkről, amikor bántotta őt és minden alkalommal, amikor majdnem bántotta. Azt mondta neki, hogy talán beszélni szeretne valaki a düh problémáiról és ezek kezeléséről. Ahogy az várható volt, a lány elkezdett kiabálni, hozzá vágott dolgokat, beleértve a telefonját és egy vázát és mindennek elhordta a srácot. Azt mondta neki, hogy bárcsak meghalna és ugyanezt kívánta a srác családjának is.

Annak érdekében, hogy megvédje magát minden esetleges ostobaságtól, a srác mindent filmre vett a telefonján. Ha a lány hazudik róla az interneten vagy közös barátaik előtt, nem habozik nyilvánosságra hozni ezt a videót. Mióta szakítottak, a lány és az anyja fenyegetésekkel bombázzák a telefonját, de ez jó, így ha később több bizonyítékot kellene szereznie, már nem kell extrán dolgozni ezek megszerzéséért.

Sajnálja a lány apját, aki évtizedek óta elviseli ezt a fajta bánásmódot tőle és az anyukájától. Őszintén reméli, hogy egyszer kijut onnan, a srác ugyanis boldog, hogy azonnal megtette ezt. A srác a posztjában leírta, hogy reméli, minden olyan ember, aki mindenféle bántalmazástól szenved, megszabadul a bántalmazóitól. A lány apjának pedig örökké lekötelezettje lett, mert a figyelmeztetésének hála, megmentette a srác jövőjét.

Mi, emberek akkor boldogulunk, ha képesek vagyunk kapcsolatba lépni egymással. A szeretet és a szerelem mentális egészségügyi előnyei kimutathatók. De nem minden kapcsolat javítja az életminőségünket. Egyes barátságok és romantikus kapcsolatok valójában többet ártanak nekünk, mint használnak. Inkább rosszabbá, mint jobbá tesznek minket. 

Ahogy megtapasztaljuk az életet, az agyunkban elkezd fejlődni egy hatodik érzékszerv. Sokszor úgy döntünk, hogy figyelmen kívül hagyjuk azt, amiről tudjuk, hogy igaz. Nem éri meg!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása