Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mit jelent Frayszexuálisnak lenni?

2023. január 14. 07:30 - Life Advisor

frayszexualitas_jelentese.jpg"Azon kapom maga, hogy szexuálisan vonzódom idegenekhez vagy új emberekhez, de elveszítem az érdeklődésem, amit érzelmi kötelék alakult ki közöttünk." Így vázolta érzéseit egy ügyfelem 3 hónapja egy coaching során. Nem tudtam nem mosolyogni ezen, de aztán elgondolkodtatott: én is frayszexuális vagyok, ha a szexuális vágyam valaki iránt elhalványul? Manapság a szexet gyakran alkalmai cselekedetnek tekintik, valódi érzelmi kapcsolat nélkül. A szex azonban sok ember számára még mindig fontos része az elkötelezett kapcsolatnak. 

Természetesen nem minden pár élvezi ugyanúgy a szexuális intimitást. Egyes párok úgy találhatják, hogy szex nélkül is elégedettek, míg mások úgy érezhetik, hogy ez kapcsolatuk elengedhetetlen része és módja annak, hogy kifejezzék érzéseiket és megszilárdítsák köteléküket. Végső soron a döntés arról, hogy szexelnek-e vagy sem, személyes és minden párnak meg kell hozni ezt a döntést saját igényei és vágyai alapján.

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy ez is a szexuális irányultságukról szólhat? Elveszíted a szexuális érdeklődésed, ha bensőségesebben ismered a partnered? Ha igen, akkor lehet, hogy ugyanabban a helyzetben vagy, mint az ügyfelem volt.

Mi is valójában a frayszexualitás?

A frayszexualitás az aszexualitás ernyője alá tartozik és átívelhet a nemeken, a szexuális irányultságokon, a romantikus orientációkon és a preferált kapcsolati struktúrákon. 

A frayszexuális emberek többnyire szexuális vonzalmat tapasztalnak idegenek vagy olyan emberek iránt, akiket nem nagyon ismernek. És ha egyszer erős érzelmi köteléket alakítottak ki egy partnerrel, gyakran elveszítik a szexuális, bár nem feltétlenül romantikus érdeklődést.

"Amikor egy lány azt mondja nekem, hogy szeret engem, akkor tudom, hogy itt az ideje, hogy szakítsunk. Hosszú távú kapcsolatot akarok, de nem tudom kontrollálni a vonzalom elhalványulását."

A frayszexuálisokról elmondható, hogy a demiszexuális ellentéte - olyan emberek, akik csak szexuálisan vonzódnak olyan partnerekhez, akikkel érzelmi kapcsolatban állnak. A legtöbb frayszexuális ember elsődleges jellemzője, hogy előnyben részesíti a szexet olyan partnerekkel, akikkel nincs erős érzelmi vagy romantikus kapcsolatuk.

A frayszexualitás nem az elkötelezettségtől való félelem szinonímája?

Frayszexuálisnak lenni nem hagy választási lehetőséget, mert bármennyire is szeretnél szexuálisan vonzódni valakihez, egyszerűen nem tudod legyőzni. Másrészt az elkötelezettségtől való félelem azt jelenti, hogy szexuálisan vonzódhatsz valakihez, akit ismersz vagy megismersz, de félsz attól, hogy megbántanak/elutasítanak, mert már meglévő bizalmi, elkötelezettségi és elhagyási kérdések vannak jelen a kapcsolatodban.

Nem ritka, hogy a partnerek közötti vonzalom eloszlik, mivel számos oka van annak, hogy az emberek idővel kevésbé vonzódnak egymáshoz. Ez lehet megoldatlan neheztelés, romantikus interakciók hiánya vagy egyszerűen csak az unalom egymás mellett. A frayszexuálisok számára a változásnak semmi köze a partnerükhöz; így vannak bekötve.

Nem vagyunk mindannyian frayszexuálisok?

A kutatások szerint az emberek 1-5%-ka azonosítja magát frayszexuálisnak. Ez azt sugallja, hogy valószínűleg elterjedtebb, mint amit megértünk, de sok frayszexuális talán nem is tud róla, mert nem értik mi is zajlik bennük.

Őszintén szólva, nem veszítjük el mindannyian a szexuális vonzalmat a kapcsolataink egy bizonyos pontján? 

Így tudhatod meg, hogy frayszexuális vagy-e : 

  • Bár stabil szerelmi kapcsolatra vágysz, fokozatosan elveszíted az érdeklődésed a szex iránt
  • A kapcsolat korai szakaszában intenzív szexuális vágyad van, amely fokozatosan elhalványul, ahogy jobban megismered a másik személyt
  • Nem számít, mennyire vagy elkötelezett érzelmileg, nem tudod újra fellobbantani a lángot
  • Szexuálisan jobban vonzódsz az idegenekhez, mint azokhoz, akiket jól ismersz

Fontos szem előtt tartani, hogy a szexuális irányultság egy kontinuum, ezért előfordulhat, hogy nem tartozol pontosan egyetlen csoportba sem.

Frayszexualitás és monogámia

A frayszexualis lét potenciális nehézségeket jelenthet a hosszú távú kapcsolatok számára. Egyetlen szex sem okozhat boldogtalan kapcsolatot, még akkor sem, ha csak egy ember szemszögéből nézzük. De ez nem jelenti azt, hogy a frayszexuális emberek nem tudnak egészséges vagy hosszú távú monogám kapcsolatot kialakítani.

Egyes frayszexuális emberek a legegyszerűbbnek találják, hogy más frayszexuális emberekkel randizzanak, azzal a kölcsönös megértéssel, hogy mivel a szexuális vonzalom elhalványul, a romantikus érdeklődés nem feltétlenül halványul el vele. A frayszexuális egyének egyes partnerei úgy találhatják, hogy közös érzelmi és szerelmi kapcsolatuk elegendő ahhoz, hogy együtt maradjanak, még akkor is, ha szexuális vonzerejük csökken. Ezek az emberek úgy vélik, hogy érdemes bizonyos engedményeket tenni szexuális életükben, mert nagy értékeket tulajdonítanak a frayszexuális partnerüknek.

A frayszexuális emberek gyakran a legtöbb kiteljesedést érik el egy hosszú távú, beleegyezésen alapuló nem monogám kapcsolatban. A frayszexuális emberek felfedezhetik az idegenek és az új emberek iránti vonzalmukat, miközben élvezhetik azt a biztonságot és érzelmi közelséget is, amely a hosszú távú kapcsolatokkal jár, eme kapcsolati struktúra miatt.

Függetlenül attól, hogy hogyan navigál a kopott szexualitásában a hosszú távú kapcsolatok összefüggésében, elengedhetetlen, hogy a kommunikációs csatornák nyitva maradjanak. Légy őszinte az igényeiddel, vágyaiddal kapcsolatban és hallgasd meg és tartsd tiszteletben a partnered szükségleteit és vágyait.

Mindaddig, amíg őszinte vagy azzal kapcsolatban, hogy mit keresel (és mit nem), üdítő, érdekes és izgalmas lehet olyan személyekkel szexelni, akiket nem nagyon ismersz. Ez egy életen át tartó kellemes szexuális találkozásokhoz vezethet.

A frayszexualitás kontextusában úgy érzed, hogy mind a vágy, mind a szerelem teljesen elkülönül egymástól. Az egyik érzés elsődleges késztetésekben gyökerezik, míg a másik a bizalomból és a gondoskodásból fakad. Úgy tűnik, hogy a frayszexuálitás és hogy szerelmesek vagyunk valakibe az ideális fajta szerelem, mert soha nem lesz kérdés, hogy valaki fizikailag alkalmas-e kapcsolatra vagy sem. Ez a szeretet soha nem lesz felszínes vagy valami, amit jó ideig csinálsz. 

Mint látható, a frayszexualitás hasznos kifejezés lehet egy bizonyos fajta szexuális preferencia megfogalmazására. Bár társadalmunkban még mindig sok stigma van az idegenekkel való szexről vagy akár a kapcsolatokon kívüli szexről, a frayszexualitás ideális módja annak, hogy szexuálisan kapcsolódjunk egymáshoz.

Kulcsfontosságú, hogy őszinte legyél magaddal és másokkal arról, hogy mit akarsz egy szexuális élménytől. Bárki megismerheti a frayszexualitás lenyűgöző világát, ha nyitott elméje és szíve van.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása