Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Haldoklik a monogámia?

2022. november 04. 07:30 - Life Advisor

monogamia_haldoklik.jpgA kutatások szerint, őseink jellemzően nem tartottak fent közös háztartást. Valójában a "monogámia" jelenlegi fogalma csak körülbelül 1000 éve létezik, így meglehetősen új dolognak számít. Úgy tűnik, hogy őseink többnyire inkább egyedül voltak és csak akkor találkoztak, amikor eljött a közös munka ideje. Más források szerint 4000 évvel ezelőtt a kommunákat részesítettük előnyben, ahol 30 vagy több ember élet együtt a túlélés érdekében. A házasság - a monogámia legformálisabb típusa - Kr.e 2350-re nyúlik vissza és ezt követően egyre inkább elfogadott gyakorlattá vált a különböző kultúrákban. Bár azt gondolhatnánk, hogy a házasság a vallásból született - legalább is én is így gondoltam, amíg bele nem ástam magam a témába - valójában az volt a célja, hogy "garantálja", hogy az emberek gyermekei valóban a biológia örököseink. A házasság révén pedig a nő a férfi tulajdonává vált.

Kevés romantikus elképzelés volt akkoriban a szerelemről. A házas férfiaknak néha megengedték, hogy több feleségük legyen, míg mások ágyasokat tartottak, hogy kielégítsék vágyaikat. Valójában, ha a nő nem akart gyereket, akkor kvázi kereskedhettek is a nőkkel és elcserélhették őket. A keresztény egyház meglepő módon később úgy alakította ki, hogy a gyermekvállalás nem feltétele a szent házasságnak. Akárhogy is, a házasság mélyen gyökerezik a patriarchátusban, amelyet a modern feminizmus céloz meg.

A házassági trend - csökkenő tendencia

Manapság a házasság/együttélés még mindig erős. A házas nők aránya kismértékben csökken, az 1970-es 69%-ról 2020-ra 64%-ra. Ellenben az egyedülállók szülők száma növekszik. Ez részben annak tudható be, hogy a nők egyedül is meg tudnak élni, így nem támaszkodnak annyira a férfiakra, mint a múltban. 

A házasság nem hordozza magában ugyanazt a feltételezést egy nő "birtoklásáról", mint egykor. A nők azonban még mindig gyakran veszik fel partnerük vezetéknevét, így folytatják az ő örökségüket, nem pedig a sajátjukat.

Manapság egyre többen házasodnak szeretetből, elkötelezettségből és azért is, hogy a házasság egyéb pénzügyi előnyei között állami kedvezményeket szerezzenek. 

De vessünk egy gyakorlatiasabb pillantást a monogámiára, különösen a házasságra.

A házasság drága és sok ember számára elérhetetlen. Ha figyelembe vesszük az összes költséget, az eskövői fotóstól a helyszínig, valamint a pazar nászútig, akkor ott már kemény pénzek repkednek. Egyre többen mondják azt, hogy ezt a pénz, akár más/jobb dolgokra is lehet fordítani.

Eközben a válások száma növekszik és bizony a válásoknak is megvannak a költségei, nem beszélve a vagyonmegosztásról és a gyerektartásról. Ha figyelembe vesszük, hogy a házasságok válással végződő esélye 39-50% között mozog, ez pénzügyileg és érzelmileg nagy kockázatnak tűnik. (Érdekes módon, bár az Y generáció tagjai kevésbé valószínű, hogy belevágnak a házasságba, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt, ha mégis megteszik.)

Növekszik az online randi világa

A technológia az egyik mozgatórugója annak, hogy az emberek hogyan viselkednek a kapcsolatokban manapság. A társkereső alkalmazások mára a modern társkereső kultúra részei, sőt valójában ez lett a kapcsolatok megkezdésének elsődleges módja. 

Természetesen ma már számos alkalmazás létezik azok számára, akik csak kalandokat keresnek vagy épp nyitott kapcsolatban szeretnének élni. A poliamor kapcsolatok továbbra is magukban foglalják az "elsődleges" partnert, miközben másokkal is szexelünk. A poliamoria továbbra is bizalmat igényel, mivel egyértelmű szabályokat és határokat kell megállapítani ahhoz, hogy működjön. 

A (nem mérgező) monogámia melletti folyamatos érvek

Izgalmasnak tűnik az a kilátás, hogy elkötelezett kapcsolatban más partnerekkel is összegabalyodjunk, nem? Régebben viszonylag titkos módon, motelekben történtek ezek, most már kicsit nyíltabbak a lehetőségek.

Bár kétségtelenül izgalmas, lehet, hogy semmit sem hagy maga után. Azt gondolhatod, hogy több szeretőt szeretnél, de őszintén, képes lennél lépést tartani ezzel? A monogámia kerülése érzelmileg kemény és intenzív is lehet. Ez féltékenységhez vezethet, még akkor is, ha megállapodás van érvényben közted és a párod között. Ez véget vethet egy értékes kapcsolatnak, amelyen nem lehet gyors szexel, kalandokkal helyettesíteni. 

Egy kapcsolat fenntartása sosem könnyű feladat. Folyamatos munkát, szeretetet és tiszteletet igényelnek. 

A stabil alap, szilárd választás

A házasság hordozhat némi unalmat. Ez nem jelenti azt, hogy a házastársunk unalmas, de az együttélés gyakran azt is jelentheti, hogy ragaszkodunk egy stabil rutinhoz, különösen akkor, ha egy gyerek is képbe kerül. A családi élet stabilitása pozitív hatást gyakorolhat az életünkre, ha úgy éreznénk, hogy kezd kicsúszni a lábunk alól a talaj.

Értem, hogy több partner szórakoztató is lehet és hogy egyesek valószínűleg sikeresek ebben, ha te is ilyen vagy, hát hajrá. Ez nem az emberek szexuális törekvéseiről szól. De figyelembe kell vennünk a lehetséges kockázatokat, beleértve az érzelmi viszályokat és a szexuális úton terjedő betegségeket is, ha poliamor életmódot választunk. 

Bár elégedettnek érezheted magad, ha 10 szeretővel is zsonglőrködsz, a nap végén a legtöbbjük egy kicsit sem fog hozzájárulni a jólétedhez. A poliamoria akkor működik, ha mindkét elsődleges partner erőfeszítéseket tesz és tiszteli egymást, akárcsak a monogámia. Különböző típusú poliamoriák léteznek (nem mindegyik épül az elsődleges kapcsolatokra) és ezeket meg kell érteni a részvétel előtt, hogy elkerüljük a tévutakat.

Összefoglalva

Hogy a főcímre válaszoljak - nem, nem hiszem, hogy a monogámia valaha is teljesen meg fog halni, bár nem is olyan távoli jövőben a "nyitott kapcsolatok" átvehetik a vezetést. 

Miért?

A monogámia szilárd alap, amelyben mindkét partner együtt építhet életet, miközben egyszerre támogatják a másikat. A párod (kellene, hogy legyen) a legnagyobb rajongód, ha ambiciózus célokat tűzöl ki. Veled akar majd majd utazgatni, ott lesz veled a kórházban, ha beteg vagy, értékel téged és az érzéseid.

Az emberi lélek egy része mindig stabilitást akar a kapcsolatokban és nem feltétlenül akar vagy igényel más partnereket szexuálisan. Bármilyen partnerkapcsolatot is választasz, légy biztonságban, légy tisztelettudó és légy igazi önmagad! 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása