Szerelem vs. megszállottság

2022. november 03. 07:30 - Life Advisor

szerelem_vs_megszallottsag.jpg "Ha tetszik egy virág, letéped. Ha szeretsz egy virágot, naponta öntözöd." A szélsőséges szerelem megszállottság. A szerelem káros - ugyanúgy, mint bármi - ha túlzásba visszük. Ez azért probléma, mert az a személy, akinek a megszállottja vagy, felemészti az összes gondolatod, ami arra késztet, hogy veszélyeztesd az értékeid és minden energiád rá fordítsd életed más aspektusainak rovására, amelyek ugyanolyan fontosan, mint egy romantikus partner. Ide tartozik a munka, az egészség, a barátok és a család. Ezenkívül a megszállottság egészségtelen cselekedetekhez vezethet. Nagyon nagy a kockázata annak, hogy mérgezőnek bizonyulsz egy másik ember számára. Az ilyen megatartás nem azonnal lesz nyilvánvaló, tehát a kapcsolat elején sem mindig üti fel a fejét, de az idő múlásával a figyelmeztető vörös zászlók száma növekedni fog. A féltékenység és a birtoklási vágy a megszállottság két legnyilvánvalóbb jele. Ez pedig nem szerelem. Ez megszállottság, szóval fejezd be!

A megszállottság így néz ki : 

1. Nagyobb jelentőséget tulajdonítasz a kapcsolatodnak, mint a személyes életednek

A kapcsolatodnak nem szabad az egész univerzumot átvennie az életedben, csak egy bolygó lehet.

Amikor a kapcsolati igények megelőzik a személyes szükségleteket, az nyilvánvalóan megszállottság. Személyes életünk fenntartása rendkívül fontos a szeretet szilárd alapjának szempontjából, mert csak akkor tudunk szeretni valaki mást, ha igazán szeretjük önmagunkat.

Egy megszállott szerető bizonytalannak érzi magát és nem enged meg a párjának olyan dolgokat, ami nélküli történik, például, ha a párjuk a barátokkal akar lógni. 

Érthető, hogy az időd nagy részét a pároddal töltöd a kapcsolat kezdeti időszakaiban, de ha hosszú távon (több, mint 6 hónap) elveszíted a kapcsolatod életed más aspektusaival (munka, egészség, barátok, család), vagy arra számítasz, hogy a másik személyt veszíted el, az egészségtelen szerelem.

A kölcsönös szeretet nem hagyja figyelmen kívül egyik fél szükségleteit és fejlődését sem.

A tartós szerelem akkor épül fel, amikor két önálló élettel rendelkező egyén úgy dönt, hogy összejönnek és megosztják egymással önmaguk egy részét anélkül, hogy szükségét éreznék arra, hogy a másiktól függjenek.

2. Nem adsz teret, időt

  • Kimondod, hogy szereted, mielőtt készen állnál
  • Folyamatosan hívogatod, sms-ket írsz
  • Türelmetlen leszel, ha nem veszi fel azonnal vagy nem válaszol azonnal az üzeneteidre
  • Te mondod meg neki, hogyan öltözködjön
  • Te mondod meg neki, hogy melyik barátjával találkozhat és melyikkel nem
  • Folyamatosan tudni akarod, hogy éppen merre jár, kivel van, mit csinál

Ha bármelyiket felismered, akkor az az egészségtelen szerelem jele. A harag és a védekezés, a megértés és a támogatás helyett a megszállottság jelei.

A szeretet magában foglalja a türelmet és a hajlandóságot arra, hogy megadd a másiknak azt, amire szüksége van, különösen, ha ez javítja az egészségét és a jólétét, még akkor is, ha ez ellentétes a saját meggyőződéseddel, céljaiddal vagy a kapcsolatra vonatkozó terveiddel. A megszállottság az a döntés, hogy a vágyaidat és a határaidat egy másik személy igényeivel és határaival szemben helyezed előtérbe.

3. Jóváhagyást kérsz

Jól kell érezned magad azzal, aki vagy a kapcsolatodban. Ha rendkívül megváltoztatod magad, hogy egy másik ember jóváhagyását kérd, az egészégtelen szerelem. Nem kellene, hogy szükséged legyen arra, hogy a párod egyetértsen veled, hogyan érzed jól magad.

Amikor jóváhagyást kérsz, a másik ember bábjává válasz. Ha a kapcsolatod megköveteli, hogy megváltoztasd magad, még azokat a részeket is, amelyeket igazán szeretsz, akkor ez nem a megfelelő kapcsolat számodra.

Mi a teendő a megszállottsággal?

A megoldás kettős

  1. Tanulj az egészséges szerelem mintáiról. ---> Kattints a posztért.
  2. Szeresd önmagad, mielőtt kapcsolatba lépsz valakivel --> Kattints a posztért.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása