Jó, ha a párok külön szobában alszanak?

2022. szeptember 21. 07:30 - Life Advisor

parok_alvasa_egyedul.jpgA párod belép az ajtón, felpezsdül az energia a testedben és a szobában is. Odamegy hozzád, megcsókol és megkezdődik az esti rutin, amivel együtt zárhatjátok a napot. Ha eredendően külön életek, akkor amikor meglátogatjátok a másikat, szándék van a tetteitek mögött. Ez a szándék automatikusan nagyobb jelenlétet hoz létre, mintha együtt élnétek. Sokan vannak, akik szeretik a párjukat, szeretnék velük leélni az életüket, de mégsem akarják megosztani az ágyukat vagy a szobájukat a párjukkal. Ebben a posztban megnézzük, miért jó ha saját ágyad/szobád van, a fő okokat, amiért a párok külön alszanak és arra is választ kapsz, hogyan kezdhetsz el külön aludni.

Bátorság kell ahhoz, hogy az ember szembe menjen a normával és azt mondja, hogy a párjával való együtt alvás nem az ideáljuk. Mások ezt könnyen úgy értelmezhetik, hogy valami nem stimmel a kapcsolatukban. Valójában viszont sokszor pont az ellenkezője az igaz.

Miért szeretik az emberek a saját ágyat, egyedül?

  • Sokan szeretik "belakni" az egész ágyat, így, ha valaki lenne mellettük erre kevesebb esélyük lenne. Pláne, ha hajlamosak vagyunk forgolódni az ágyban, kell az elegendő hely.
  • Vannak, akik párnákkal körbe rakva alszanak a legjobban, emiatt viszont nem jut hely másnak.
  • A párjuk horkol és nem bírják elviselni.
  • Sokak számára, maga a tudat, hogy valaki más is van az ágyban, nem engedi meg a kiegyensúlyozott alvást.

Miért szeretik az emberek a külön szobát?

  • Szeretnek egyedül lenni egy nagy szobában, ahol csak magukkal törődhetnek.
  • Szeretik az alávással járó rutinokat, víz bekészítése, meditáció, ébresztő beállítása stb. egyedül intézni
  • Szeretnek akkor kelni, amikor a testük kipihente magát, nem pedig amikor a párjuk felébred 
  • Különböznek az esti rutinok a párjukétól pl. hamarabb szeretnek lefeküdni, mint a párjuk
  • Különböznek a preferenciák a tisztasággal, szervezéssel, berendezéssel kapcsolatban
  • Mindkettőjüknek megvan a saját privát szférája, ahova elvonulhat

Egyesek számára a külön szoba miatt a kapcsolat úgy néz ki, mintha nem is lenne valódi kapcsolat. Sokan úgy határoznak meg egy jó párkapcsolatot, hogy a párjukkal minden este harmonikusan átkarolják egymást az ágyban. Ez viszont, ahogy fent már szó volt róla, nem való mindenkinek és nem is kell, hogy összefüggésben legyen az egymás iránti szeretettel.

A fő okok, amiért jó, ha a párok nem alszanak együtt?

1. Alvásmegszakítások

Horkolás, érintés, gurulás stb. Ezek a zavarok rossz alváshoz és nyugtalansághoz vezetnek.

2. Különböző rutinok

Nem minden párnak van azonos rutinja az ébrenlét és az alvás körül. Egyesek dönthetnek úgy, hogy éjszaka dolgoznak a legproduktívabban, a másikuk pedig szeret inkább korán kelni. A saját rutinunk betartásának lehetősége segít, hogy önmagunk lehessünk.

3. Szobahőmérséklet preferencia

A hálószoba ideális hőmérséklete emberenként változó, ami gyakori vita forrás lehet a párok között. Néhányan alacsony hőmérséklethez szoktak, mások pedig mindig is szeretnek egy kellemes, meleg hőmérsékletű szobában aludni. A különböző hőmérsékleti preferenciák sokszor vezethetnek konfliktusokhoz.

Hogyan kezdj el külön aludni?

1. Gondold át, mi működik és mi nem

Ami más pároknál működik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a ti kapcsolatotokban is működni fog. Néha némi próbálkozásra és hibák elkövetésére van szükség ahhoz, hogy kiderítsd mi a legjobb neked/nektek. Minden kísérletezés megéri. Lehetőséget kapsz ugyanis arra, hogy valami újat tanulj magadról és a kapcsolatotok dinamikájáról. 

2. Beszélj a pároddal

Minél inkább nyitott és őszinte tudsz lenni és minél inkább elmondhatod azokat a dolgokat, amiket félsz elmondani, annál nagyobb az esélye egy hiteles párkapcsolatnak, amit létre fogsz tudni hozni. A hitelesség teret nyit a mély érzéseknek és az intimitásnak. Amikor a pároddal beszélsz, hallgasd meg mire van szüksége és te mit érzel ezzel a témával kapcsolatosan. Ügyelj arra, hogy ne vedd személyeskedésnek a hallottakat, azonban a konstruktív kritikából, igyekezz tanulni. Együtt keressetek megoldásokat, amely mindkettőtök számára működnek.

3. Ütemezd be az együtt töltött időt

A külön helyen való alvás javíthatja az alvás minőségét, de a félreértések és más érzelmi nélkülözés alapjaként is szolgálhat. Az együtt töltött idő ütemezése fenntarthatja a megértés és a szexuális kapcsolat egyensúlyát. Miközben létrehoztok egy olyan teret, ahol a legjobb énetekben köszönthetitek egymást, látni fogod az izgalom és a vonzalom újbóli fellángolását. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása