Miért olyan fájdalmas a ghosting?

2022. augusztus 07. 07:30 - Life Advisor

ghosting_fajdalom.jpgA randik során manapság új problémák jelennek meg. Ez nem azt jelenti, hogy régebben minden sokkal jobb volt, de tény, hogy a társkereső világ sokkal szövevényesebbnek tűnik. A társkereső alkalmazások, a kommunikációs lehetőségek és a személyes vagy telefonon keresztüli kapcsolatfelvétel miatt a randizás nehezebb lett. A randizás egyik szerencsétlen bonyodalma a ghosting, amely egy olyan jelenség, amely egyre csak rosszabb lesz.

Mi a ghosting?

Ghostingnak nevezzük azt a jelenséget, amikor valaki hirtelen megszakítja a veled való kommunikáció és kapcsolat minden formáját, miközben randiztok vagy intim kapcsolatban vagytok. Valószínűleg te is ismersz ilyen embert vagy netán te magad is ghostingoltál már. 

Egyik percben még úgy tűnik, hogy a kapcsolat (vagy randi) jól halad. Egyszer csak pedig a semmiből a párod abbahagyja a veled való kommunikációt, nem válaszol az üzeneteidre, nem veszi fel a telefont, nem hív fel téged. Lehet, hogy le is tilt téged az összes közösségi média felületen. Nincs figyelmeztetés, nincs magyarázat, nincs semmi. Mi romlott el?

Miért fáj?

A ghosting fáj, mert nem tudjuk, hogy mit tettünk és ami még rosszabb, lehet, hogy soha nem kapunk választ erre a kérdésre. Úgy tűnt, hogy a kapcsolat jó irányba halad és egyszer csak puff, mindennek vége. Ha nincs esélyed arra, hogy magyarázatot kapj, vajon mi történt, mit tettél vagy mit nem tettél, akkor csak elgondolkozhatsz azon, hogy az illető vajon miért csinálta ezt veled. Lehet, hogy soha nem fogod megtudni, hogy ki tehet erről a helyzetről.

Miért ghostingolnak az emberek?

Amiért a ghosting érdekes, az az, hogy elég sok pszichológiai oka van. Íme ezekből néhány: 

Nem szeretik a konfliktusokat

Talán a legfőbb oka, amiért valaki ghostingol, a konfliktus elkerülésének a gondolata. A konfliktus elkerülése az, amikor valaki elkerüli a problémával való közvetlen szembenézést. Amikor valaki ezt csinálja veled, a cél gyakran az, hogy véget vessenek a kapcsolatnak vagy a kapcsolat lehetőségének, de ennek következményeivel nem kell foglalkozniuk, mert nem kommunikálnak veled. Nem akarnak azzal foglalkozni, hogy csalódsz, dühös vagy szomorú leszel, ezért ghostingolnak. Az emberek félnek az ismeretlentől és ha nem tudják, hogyan fogsz reagálni a konfliktusokra, az az oka annak, hogy valaki végül megszakítja veled a dolgokat. 

Nincsenek következmények

Ha valakivel csak alkalmilag találkozol vagy olyan barátod, akivel többnyire alkalmazásokon, sms-n keresztül beszélsz, akkor a ghosting esélye alacsonyabb, mivel az illető úgy gondolja, hogy kevés az esélye annak, hogy személyesen összefussatok. Különösen, ha nem ugyanazokat a helyeket látogatjátok vagy távol éltek egymástól. Emiatt előfordulhat, hogy az illető nem tartja nagy dolognak, ha csak úgy eltűnik, mivel valószínűleg soha nem kell majd megmagyaráznia, miért tette ezt.

Meg kell gyógyulniuk egy mérgező kapcsolatból

Bár a kapcsolatod azzal a személlyel, aki ghostingolt, lehet, hogy nem volt mérgező, előfordulhat, hogy az illető úgy dönt, hogy megszakítja veled a kapcsolatot, hogy a saját életükben lévő mérgező kapcsolatok megoldására fókuszálhassanak. Vigyázniuk kell magukra és úgy érezhetik, hogy ennek egyetlen módja csak az lehet, ha senki mással nem beszélnek a gyógyulási folyamat alatt.

A digitális világ hatása

Ha valakinek sok ismerőse van a közösségi médiában, kevésbé érzik magukat energikusnak egy valós kapcsolat kiépítésére. Az internet előtt sokkal bonyolultabb volt a személyes találkozás, a telefonon való beszélgetés vagy egy randi egyeztetése és a befektetett idő sokkal jobb kapcsolatokat eredményezett. Manapság sokkal könnyebb valakivel megszakítani a kommunikációt, mert érzelmileg kevesebb energiát fektetünk bele. Csupán egyetlen gombnyomás, hogy valakivel elkezdjünk beszélni és szintén egyetlen gombnyomás, hogy soha többé ne kelljen vele kommunikálnunk. Ezenkívül pedig szintén csak egy kattintás letiltani valakit a közösségi médiában, így elszeparálhatják magukat mindenféle érzelmi hatástól.

Azt hiszik, hogy megérted a szitut

Azok, akik ghostingolnak szeretik azt hinni, hogy az illető szintén lefogja vágni az adott szituációt. Tegyük fel, hogy elmennek veled néhány randira és nem éreznek szikrát vagy bármi különlegeset. Az illető ghostingolni fog és reméli, hogy érteni fogod a célzást, hogy nem érdeklődik irántad, ahelyett, hogy egyenesen a szemedbe mondaná és emiatt te rosszul éreznéd magad. 

Ghostingol vagy csak elfoglalt?

Időről időre mindenki elfoglalt lesz, vagy csak önmagával akar foglalkozni és nincs kedve bárkivel beszélgetni. Sokszor nehéz megmondani, hogy az illető ghostingol vagy tényleg csak túl elfoglalt ahhoz, hogy veled legyen. 

Ha sokkal tovább tart, amíg válaszol neked, előfordulhat, hogy nem is nézte meg az üzeneted vagy nem látta, hogy kerested, mert egy olyan élethelyzeten ment keresztül, amelyekről egyszerűen most nem tud beszélni.

Gondolj vissza az utolsó beszélgetésetekre és próbáld meg azonosítani azokat a dolgokat, amelyek esetleg ghostingnak tűnnek. Még a jó dolgok is kiválthatják ezt. Tegyük fel, hogy elmondtad a barátodnak, hogy valójában mélyebb érzéseket táplálsz iránta és szerelmes vagy belé. Lehet, hogy nem tudja, hogy kezelje ezt a helyzetet és ezért ghostingol.

Lehet, hogy nem vallottál szerelmet, de az illető ghostingol, mert épp olyan életmódbeli változásokat hajt végre, amelyekről nem is tudsz. Visszatérhet hozzád, ha adsz nekik egy kis időt.

A ghosting hatásai

A ghosting ártalmas, függetlenül attól, hogy ki vagy. Ha nem tudod, mit tettél (vagy mit nem tettél), akkor nemkívánatosnak érezheted magad, különösen, ha közel álltál az adott személyhez vagy valóban érdeklődtél iránta. A ghosting azt az érzést keltheti benned, hogy nem bízhatsz senkiben és végül visszavonulsz minden emberi kapcsolattól.

A ghostingon való továbblépés sok munkát igényelhet és elgondolkozhatsz azon, hogyan tudod megakadályozni, hogy a jövőben mindez újra megtörténjen. Bár nem tudod megakadályozni, hogy ismét ilyen helyzetbe kerülj, van néhány dolog, ami segíthet.

1. Elvárások felállítása

Amikor egy személlyel beszélsz, fontos, hogy elvárásokat és határokat szabj. Beszélj velük arról, hogy mennyi időbe telik nekik, amíg válaszolnak neked, különösen, ha valami fontos dologról van szó. Ha randizol valakivel, mondd el neki a kapcsolatotokkal való szándékaid, amikor úgy gondolod, hogy az idő megfelelő. Tudasd velük, hogy nem érdeklődnek feléd, nem baj, ha beszélnek veled erről és nyíltan kommunikálnak.

2. Lezárás, de kedvesen

Amikor úgy érzed, hogy valaki ghostingolt, hívd fel vagy küldj neki egy üzenetet, amely még elérhető számodra. Ügyelj arra, hogy olyan kommunikációs módot válassz, ahol tömör és udvariasan elmondod, hogy egyszerűen csak beszélni szeretnél az illetővel. Állítsd fel egy reális (legalább néhány nap) időtartamot, amennyit észszerűen hajlandó vagy várni a válaszára. Ha nem kapsz választ, rajtad múlik, hogy megpróbálsz-e valami más csatornán kommunikálni, ha úgy érzed, hogy tényleg szükséged van egy válaszra. Itt már valószínűleg ideges és megbántottnak fogod érezni magad, de maradj továbbra is kedves és szívélyes a kapcsolatfelvétel során. Lehet, hogy ezután továbbra sem kapsz választ, de biztos lehetsz benne, hogy te mindent megtettél, hogy tiszteletteljes módon lezárd ezt a kapcsolatot.

3. Tölts időt olyan emberekkel, akik törődnek veled

Ghosting után különösen fontos, hogy beszél a barátaiddal, családoddal és emlékeztesd magad arra, hogy vannak olyan emberek, akik törődnek veled és megadják neked azt az időt és támogatást, amit keresel.

4. Ne félj beszélni egy profival

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz továbblépni és/vagy azzal küzdesz, hogy a ghosting hogyan befolyásolja a jelenlegi és a jövőbeli éned, akkor nyugodtan kérd szakember segítségét, hiszen egy terapeutával való beszélgetés ideális megoldás lehet. Megtanulhatod, hogyan állítsd fel határokat a későbbi kapcsolataidban, hogyan kezeld az érzelmeidet és visszatérhetsz önmagadhoz és a valódi életedhez. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása