Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

8 mítosz a HIV-ről, amit el kellene felejtened

2022. június 28. 07:30 - Life Advisor

aids_mitoszok.jpgAlapvetően a legtöbben ismerik a HIV-t, azt a vírust, amely a végén akár AIDS kialakulásához is vezethet. A HIV megtámadja a szervezet immunrendszerét, különösen a CD4 sejteket, amelyek létfontosságúak a fertőzések elleni küzdelemben. Magyarországon a HIV fertőzöttek pontos számát nem ismerjük, csupán a regisztrált esetekről található egy 2020-as adat a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, miszerint 2020-ban 4235 személy tartottak nyilván, mint regisztrált HIV fertőzött. A tünetmentes HIV fertőzöttek száma ennek három-négyszerese is lehet. A HIV fertőzés az 1980-as évek eleje óta ismert a nyilvánosság előtt és azóta növekednek a betegséggel kapcsolatos tévhitek is. Ezek között a mítoszok között vannak olyan félreértések, amelyeknek meglepően régóta tévesen a köztudatban ragadtak. Ebben a posztban mi 8 ilyen mítoszt szettünk most össze nektek.

1. A HIV fertőzöttek esetében mindig nagy a fertőzésveszély

Évtizedekig ez igaz volt, hiszen okkal nevezték "járványnak" a HIV-t is. Mára viszont már olyan orvosi kutatások és fejlesztések mentek végbe, amelyek csökkentik a HIV szintet a szervezetben - az úgynevezett vírusterhelést - így ez a kijelentés mára már érvényét vesztette. Ha a HIV fertőzés nem mutatható ki, ami azt jelenti, hogy a vírusterhelés elég alacsony ahhoz, hogy a vérvizsgálat során ne mutassák ki, akkor nagyon valószínűtlen, hogy átterjedhet. 

A kezelt HIV fertőzöttek, akik ténylegesen rendszeres kezelésben részesülnek és rendszeresen szedik a gyógyszerüket elérhetik a kimutathatatlan vírusterhelést, így gyakorlatilag nincs kockázata annak, hogy szexuális úton továbbadják a vírust egy HIV negatív partnernek.

2. A HIV miatt korábban halunk meg

Ha a HIV fertőzés orvosi kezelés alatt van és vírusterhelés nem észlelhető, akkor körülbelül ugyanannyi az átlagos élettartalma egy HIV pozitív személynek, mint egy HIV nélküli embernek. Egyes kutatások ugyan kimutattak eltérést, de itt gyakorlatilag maximum 3 hónap különbségről, rövidebb életről beszélünk.

Amire viszont érdemes figyelni, hogy a HIV fertőzöttek esetében kétszer nagyobb a szívroham kockázata, állítják a Northwestern Egyetem kutatói. A miértje a dolgoknak még nem világos, de valószínűleg a fertőzés okozta krónikus gyulladáshoz van köze, még akkor is, ha ezt kezelésekkel próbálják elnyomni. 

Ezért fontos, hogy a HIV fertőzöttek csökkentsék a szívroham és a stroke kockázatát olyan életmódbeli intézkedésekkel, mint a dohányzásról való leszokás, a testmozgás, az egészséges táplálkozás. 

3. A HIV kezelése gyógyszerek tömkelegével úgynevezett "gyógyszer koktéllal" történik

Ez a mítosz azért maradt fent, mert korábban igaz volt, de már nem az. A HIV kezelés kezdeti szakaszában a vírussal fertőzötteknek számos gyógyszert kellett szedniük, amelyeknek gyakran szörnyű mellékhatásaik voltak, különösen akkor, amikor a betegségük esetlegesen AIDS-be lépett át. 

Manapság is előfordulhat, hogy néhány betegnek több gyógyszert is be kell szednie - ez attól is függ, hogy mennyire előrehaladott a betegség - a többség viszont csak egy tablettát vesz be naponta, amely nagyon kevés mellékhatással jár. 

4. Csak melegek és intravénás droghasználók kapják meg a HIV vírust

Ez a mítosz furcsán makacs, hiszen nagyon sok heteroszexuális ember él (Magyarországon is), akik úgy gondolták, hogy nem kaphatják el a HIV vírust. Ez nyilvánvalóan nem igaz. 

Nagyobb kockázatot vállalnak azok, akik anális szexet folytatnak, mivel így kapható el "legkönnyebben" a HIV virus. Ennek oka, hogy a végbél nyálkahártyája vékony és mikroszakadások alakulhatnak ki, amelyek lehetővé teszik a HÍV vírus véráramba jutását. 

Az intravénás drogokat használók szintén nagy kockázatú csoportba tartoznak, főleg, ha megosztják egymással a tűket, hiszen már egy kis vérmennyiség is fertőzést okozhat. 

Mindezek viszont nem jelentik azt, hogy senki más nem kaphatja meg a vírust. 

5. Megtudjuk mondani, hogy ki HIV fertőzött, mert betegnek látszik

 A HIV felismerésének egyik legnehezebb aspektusa a tünetek hiánya, ami a járványt járvánnyá tette. Néhányan még mindig úgy gondolják, hogy a HIV fertőzöttek "betegnek tűnnek", például influenzaszerű tüneteik vagy elváltozásaik vannak, így sokan azt hiszik, hogy egy teljesen egészségesnek tűnő személlyel szexelni 0 kockázattal jár a HIV-t tekintve. Sajnos ez nem így van.

Különösen a korai szakaszban ritkán van jele a fertőzésnek. Ezért fontos, hogy rendszeres HIV szűrésre járjunk, ha több szexuális kapcsolatunk is volt vagy ha intravénás drogokat használunk. 

Érdemes minden felnőttnek legalább évente egyszer HIV szűrést végeztetni, amit akár anonym módon is meglehet tenni. (Részletek itt.)

6. Az óvszer és a tiszta tű az egyetlen módja a HIV fertőzés megelőzésének

Igen, ezek nagyszerű megelőzési eszközök, de ma már létezik egy Truvada nevű gyógyszer, amit a szexuális úton terjedő HIV-1 fertőzés megelőzésére is alkalmazzák olyan felnőtteknél és serdülőknél, akiknél magas a fertőzés kockázata. 

Ezzel a gyógyszerrel, biztonságos és minimális vagy semmilyen mellékhatása sincs, ki teheted magad a HIV fertőzésnek és védett elszel jobban mondva az fertőzöttség kockázatát csökkenti. Fontos tudni viszont, hogy más szexuális úton terjedő betegségektől nem véd.

7. Ha kiderül, hogy HIV fertőzött partnerrel voltunk együtt, akkor biztos, hogy mi is fertőzöttek leszünk és már nincs mit tenni

Valójában létezik egyfajta B-terv a HIV fertőzés kockázatának csökkentésére ilyen helyezetekben, az úgynevezett HIV profilaxis. Ezek olyan gyógyszereket takarnak, amelyeket 72 órán belül meg kell kapnunk (minél előbb annál jobb) potenciális HIV fertőzésnek való kitettség esetén. 28 napig kell szedni a gyógyszert és ez a kezelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

8. A HIV könnyen elkapható, csókolózással vagy épp orális szex közben is

Nem. A HIV vérrel vagy spermával terjed. Igaz ugyan, hogy orális szex során juthat spermium magába a szervezetünkbe, de annak az esélye, hogy az így bejutott spermium a vérbe kerüljön elenyésző. Kicsivel másabb a helyzet, ha sebek vannak a szádban, vérzik az ínyed stb. 

Ugyanez igaz a csókolózásra is, hacsak nincs rendkívül komoly fogíny betegséged, de ennek esélye hihetetlenül kicsi.

Valójában ez a legnagyobb tévhit, ami még mindig létezik. Sem csókolózással, sem öleléssel, sem azzal, hogy ismersz egy HIV fertőzöttet nem kaphatod el a HIV vírust és nem, belélegezni se tudod. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása