Az 5 szeretetnyelv nem is számít annyira, mint gondolod

2022. június 27. 07:30 - Life Advisor

szeretetnyelv.jpgAz első randik során mindig felmerül néhány kérdés : Hol születtél? Mit dolgozol? Mit csinálsz a szabadidődben? De nem egyszer lepődtem meg, amikor azt a kérdést kaptam meg, hogy mi a szeretetnyelvem? Azok számára, akik nem ismerik az öt szeretetnyelvet, amit Gary Chapman párkapcsolati szakértő alkotott meg felvázolva azt az 5 módot, ahogyan szerinte az emberek kimutatják a szeretetüket. Ennek részleteiről egyébként ebben a posztunkban írtunk korábban. Ha ismered a párod szeretetnyelvét, ő pedig a tiédet, akkor elméletileg egészségesebb és harmonikusabb kapcsolatot érhettek el.

Ha most még nem is akarsz átkattintani a szeretetnyelves cikkünkre, gyorsan nézzük át az 5 szeretetnyelvet : Elismerő szavak, szívességek, ajándékozás, minőségi idő és a testi érintés. 

Tegyük fel, hogy van egy pár, ahol az egyik ember szeretetnyelve az elismerő szavak, de a másik fél olyan családban nőtt fel, amelyben mindez annyira nem volt jellemző. Ehelyett megtanulták kimutatni és elfogadni a szeretetet cselekedetek révén - például apró szívességeket tettek egymásnak. Eszerint a forgatókönyv szerint a Gary Chapman által kialakított 5 szeretetnyelv szerint hasznos lenne, ha a második személy ráébredne : "Ó, a párom hallani akarja, mennyire szeretem és értékelem őt! Azt hittem, a tetteim alapján feltételezte, de inkább tudatom vele szóban."

Tényleg számít az 5 szeretetnyelv?

Fontos, hogy kompatibilisek legyünk ezen a téren? Figyelembe kell vennünk a szeretetnyelvet, amikor új partnert keresünk? 

Rengeteg kérdés fogalmazódik meg az emberben a szeretetnyelvekkel kapcsolatban, sőt sok párkapcsolati terapeuta is gondolkozott már a szeretetnyelvek jelentőségén. 

Sok terapeuta enyhén szkeptikus a szeretetnyelveket illetően, mivel Gary Chapman 1992-ben, amikor publikálta az 5 szeretetnyelvet, valójában a saját irodai feljegyzéseit használta fel, amelyeket sok éven át végzett tanácsadói munkája során készített. Azóta történt egy-két megerősítő kutatás, de nem sok. Mindazonáltal lehet a szeretetnyelvekben valami, hiszen egy tanácsadási technika nem terjed el ennyire a világan, hacsak nincs valami alapja.

Sok pár tapasztal "aha pillanatot" amikor megismerik a szeretetnyelvet. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a pár egyik tagja azt mondja, hogy nem érzi, hogy a párja szeretné, miközben a pár másik fele mindezt nem érti, hiszen állítása szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy éreztesse párjával a szeretetet. 

Néha a probléma megoldása egyszerű : különböző szeretetnyelvet hasznának és ez okozhatta a súrlódást.

A szakértők között viszont akad olyan terapeuta is, akik szerint a szeretetnyelve csak egy kényelmes módja a kommunikáció alapvető elveinek egy párkapcsolatban való összecsomagolásához. A szerelemet megtapasztalni és kifejezni ugyanis többféleképpen is lehet. A szeretetnyelvek az egyik út és ha ez működik a pár számára, akkor az szuper. 

Mégis úgy tűnik, hogy az 5 szeretetnyelve legnagyobb erőssége az, hogy szókincset adnak az embereknek, hogy beszéljenek arról, mire van szükségük a párjuktól.

Mi van, ha a páromnak és nekem más a szeretetnyelvünk?

Ne ess pánikba! Ez nem jelenti azt, hogy nem illetek össze, csak azt, hogy érdemes módosítani a kommunikációs stílusotokon.

A legtöbb párnak egyébként nincs tökéletesen egyező szeretetnyelve és ez potenciálisan jó dolog. A különböző szeretetnyelvek ugyanis jó emlékeztetők arra, hogy ti ketten nem azért jöttetek a földre, hogy pontosan kielégítsétek egymás szükségleteit. A legfontosabb, hogy felismerjük, mennyire különbözik a partnerünk tőlünk és ez teljesen rendben van így. 

Ezt szem előtt tartva tudom, hogyan reagálok a következő randin, ha megkérdezik a szeretetnyelvemet : "Ha folytatjuk a randizást,ismerkedést, megígérem, hogy elfogadom azt a szeretetnyelvet, amit te szeretsz."

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása