Június a Pride hónapja! Íme, amit tudnod kell

2022. június 03. 11:18 - Life Advisor

pride_month.jpgJúnius a Pride hónapa, amikor a világ LMBTQ közösségei összegyűlnek és ünneplik a szabadságot és azt, hogy önmaguk lehessenek. A Pride összejövetelek a kisebbségi csoportok fáradtságot történetében gyökereznek, akik évtizedek óta küzdenek azért, hogy legyőzzék az előítéleteket és hogy mindenki elfogadja őket olyannak, amilyenek. Az 1969. júniusi Stonewall-lázadás miatt választották az akkori szervezők júniust a Pride hónapjának.

Hogyan kezdődött?

1969 június 28-án a hajnali órákban a rendőrség rajtaütést hajtott végre a New Yorki-i Manhattan Greenwich Village negyedben található Stonewall Inn kocsmában (melegbár). A feszültség gyorsan fokozódott, amikor a vendégek ellenálltak a letartóztatásnak és a bámészkodók egyre növekvő tömege üvegekkel kezdte el dobálni a rendőröket. A razziából egy három napig tartó zavargás született.

Nagyon kevés vendéglátóhely fogadott nyíltan meleg embereket az 1950-es és 1960-as években. Abban az időben a Stonewall Inn a maffia tulajdonában volt. A melegbárok ellen folytatott rendőrségi razziák az 1960-as években rutineseményeknek számítottak, ám a Stonewall Inn esetében a rendőrök gyorsan elvesztették az irányítás. 

A felkelés egy feltörekvő melegjogi mozgalom katalizátora lett, amikor a polgárjogi mozgalom és a nőjogi mozgalom mintájára olyan szervezetek jöttek létre, mint a Meleg Aktivisták Szövetsége. A céljuk az volt, hogy létrejöjjenek olyan biztonságos helyek a melegek és leszbikusok számára, ahol nyíltan vállalhatják szexuális irányultságokat a letartóztatás veszélye nélkül. A tagok tiltakozást tartottak, politikai vezetőkkel találkoztak és félbeszakították a nyilvános üléseket, hogy felelősségre vonják őket. 

1970 június 28-án New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscoban sor került az első meleg büszkeség-mentre és Chicagóban is megemlékeztek a zavargások évfordulójáról. Ma az LMBTQQ Pride rendezvényeket évente az egész világon június végén tartják, szintén megemlékezve a Stonewall-lázadásról. 

2019 június 6-án James P. O'Neill New York városi rendőrbiztos hivatalosan elnézést kért a New Yorki-i Rendőrkapitányság nevében a rendőrök Stonewallnál 1969-ben elkövetett tetteiért.

Honnan származik a Pride név?

Ez nagyrészt Brenda Howardnak a "Büszkeség Anyjának" becézett biszexuális New York-i aktivistának köszönhető, aki megszervezte az első Pride-felvonulást a Stonewall-lázadás egyéves évfordulójának emlékére.

Miért pont szivárványzászló?

1978-ban Gilbert Baker művészt és tervezőt Harvey Milk az Egyesült Állomok egyik első nyíltan meleg tisztviselője bízta meg, hogy készítsen zászlót a város közelgő Pride-ünnepségére.

Baker, egy prominens melegjogi aktivista, rábólintott és bár belement az ötletbe, hogy az amerikai zászló csíkjait vegye alapul, de a szivárványból merített végső ihletet, hogy tükrözze a meleg közösségen belüli sokféle embert.

Mit jelent az LMBTQ?

L - Leszbikus

M - Meleg 

B - Biszexuális

T - Transznemű

Q - Queer

Részt vehetek a Prideon, ha nem tartozom az LMBTQ-hoz?

Ez szinte 100%-ék és a különböző országok szervezői szerint, évről évre egyre több heteroszexuális ember is megjelenik a felvonuláson. A Pride rendezvényeken ugyanis mindenkit szeretettel várnak szexuális beállítottságtól függetlenül. Így mindenkinek lehetősége van arra, hogy kimutassa támogatását, toleranciáját és hogy segítsen, hogy egyre többen megértsék a leglényegesebb pontot: 

"A szeretet az szeretet!"

 A 27. Budapest Pride fesztivált idén 2022.07.23-án tartják, a részletes útvonalat, programot és minden információt pedig itt megtaláltok.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása