6 személyiségjegy a boldogabb és hosszabb élethez

2022. május 02. 07:30 - Life Advisor

hosszu_elet_szemelyiseg.jpgSzámos kutatás szerint a dominás személyiségjegyeid ugyanolyan hatással vannak az élettartalmadra, mint az intelligencia és a pénzügyi vagyonunk. Ez azt jelenti, hogy az életed hossza függ attól, hogyan kezeled ezeket az attribútumokat. Az emberi létben az a csodálatos, hogy néhány viszonylag kis döntéssel - például egészségesebb étkezéssel, aktívabb életmóddal és több alvással - képesek vagyunk befolyásolni az életünk hosszát. Míg ezek a döntések összefüggést mutatnak az emberi élettartam meghosszabbításával, az attitűdjeinket és viselkedésünket tükröző, kevésbé nyilvánvaló személyes jellemzőket (azaz a személyiséget) csak a közelmúltban ismerték el, mint a hosszabb életet befolyásoló tényezőket. Kiderült, hogy számos tulajdonság vezethet jó egészséghez és hosszú élethez. Íme itt van közülük 6.

1. Lelkiismeretesség

A lelkiismeretes, szervezett és felelősségteljes emberek általában tovább élnek. Az önmagunkkal és másokkal való törődés elengedhetetlen a jó élethez. A lelkiismeretesség rugalmasabbá és szorgalmasabbá tesz minket az olyan személyes gondolkodási tevékenységekben, mint a testmozgás és a helyes táplálkozás. Úgy tűnik, hogy a lelkiismeretes embereknek jobb stratégiájuk van a stresszes helyzetekkel való megbirkózáshoz, ami lassítja az öregedést.

2. Céltudatosság

A cél az emberi tapasztalat egyik legerőteljesebb jellemzője. A cél ösztönözheti az élni akarásod. Számos példa van olyan emberekre, akiknél halálos betegséget diagnosztizáltak és hosszabb ideig élnek, mint azt a korábbi diagnózis jósolta, mert valamilyen célt követtek. Ezzel szemben számos példa van olyan emberekre is, akik röviddel azután haltak meg, hogy nyugdíjba vonultak, főként azért, mert kevés olyan dolog volt az életükben, ami értelmet adott volna az életüknek a munkán kívül. A cél tehát értelmet és irányt is ad az életünknek.

3. Optimizmus

Optimistának lenni azt jelenti, hogy az életed inkább jónak, mint rossznak tekinted. Más szóval, bármilyen negativitás történik is az életedben, hajlamos vagy inkább reménykeltően, mint reménytelenül szemlélni a dolgokat. Nem arról van szó, hogy azok az emberek, akik optimisták, tévedésben vannak, mert nem hagyják, hogy problémáik befolyásolják boldogságukat és pozitivitásukat. Az optimista emberek hajlamosak az öregedést kívánatosnak tekinteni. Felfogják az öregedés valóságát és tapasztaltnak, bölcsnek és energikusnak látják magukat. 

Valójában azok az emberek, akik látják az öregedés pozitívumait, mint például a bölcsesség és az érzelmi érettség, átlagosan 7,6 évvel tovább élnek. 

4. Extraverzió

A tanulmányok szerint a kapcsolatok fenntartása, valamint a társaságkedvelő és jóindulatúság egy másik olyan tulajdonság, amely hozzájárul az élettartam meghosszabbításához. Azonban nem kell extrovertáltnak lenni ahhoz, hogy hasznot húzz a társas kapcsolatokból. Ha introvertált vagy, jobban meg kell válogatnod, hogy kivel töltöd az idődet és időt kell szánnod a kapcsolatok ápolására.

5. Magabiztosság

Az erős önbecsülés az optimizmus érzésével függ össze. Személyes elégedetlenségünk csökkenő tendenciát mutat a 40-es éveink közepén és végén, majd, amikor elérjük az 50-es éveinket, a tendencia megfordul és kezdjük boldogabbnak és magabiztosabbnak érezni magunkat. Valószínűleg mindez azért alakul így, mert perspektívánk eltolódik annak tanulmányozása helyett, amit az életünkben nem értünk el, az elért eredmények elismerése és megbecsülése felé. Ez növeli az önbizalmat és megváltoztatja a jövővel kapcsolatos kilátásainkat.

6. Szenvedély

A szenvedély egy olyan önmagunk által meghatározott tevékenység iránti erős hajlam, amelyet az emberek szeretnek, fontosnak tartanak és amelybe rendszeresen időt és energiát fektetnek. A szenvedély személyiségünk mélyen személyes, de megfoghatatlan vonása. Vannak, akik szenvedélyt mutatnak számos törekvés iránt, míg másoknak nehézséget okoz, hogy egyetlen olyan dolgot találjanak, amivel kapcsolatban szenvedélyesek. A legtöbb ember valahol eme kettő közé esik, ahol van egy-két olyan dolog, amiért rajong. A szenvedély fontos a hosszú élethez, mert energiát hoz létre, amely motivációt jelent, hogy utána menjünk annak, amit szeretnénk. Hasonlóan a célokhoz, értelmet teremt az életben, ami egy értelmes cél felé hajt, amely évekkel meghosszabbíthatja az életünket.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása