Hogyan tárgyalj a fizetésedről? 15 tipp, hogy megkapd, amit érdemelsz

2022. április 12. 07:30 - Life Advisor

fizetes_targyalas_1.jpgA fizetésünkről kapcsolatos tárgyalási technikák elsajátítása rendkívül hasznos lehet a karrierünk szempontjából. Feltehetően te is a nagy többséghez tartozol, vagyis szimplán elfogadtad azt a fizetést, amit a jelenlegi munkahelyeden ajánlottak anélkül, hogy bármilyen fajta bértárgyalásba kezdtél volna. De miért nem változtatunk ezen? Nos a legtöbb ember azt mondja, hogy kényelmetlenül érzik magukat, amikor a fizetésükről kell beszélni a munkáltatójukkal és nem akarnak rámenősnek tűnni. Ahelyett, hogy egyszerűen elfogadnád az első ajánlatot, most bemutatunk 15 olyan tippet, amelyek segítségével megtanulhatsz magabiztosan tárgyalni a fizetésedről anélkül, hogy tolakodónak tűnnél.

1. Ismerd a költségeid és a kiadásaid

A havi költségeid, kiadásaid ismerete a bértárgyalási stratégia fontos része, hiszen ez segít meghatározni az abszolút minimális fizetési igényed. 

A leendő munkáltatód nem érdekli és nem is fogja megkérdezi, hogy mennyi kiadásod van havonta. A nagyobb ciki az, ha te sem vagy tisztában a havi lakhatási költségeddel, hogy mennyit költesz élelmiszerre, ruhára, egyéb dolgokra, mert ebben az esetben könnyen elfogadhatsz egy olyan kezdő fizetést, amely nem fogja fedezni a szükségleteid.

2. Ismerd meg a szakmád/régiód jellemző fizetését

Akár fizetésemelést kérsz a jelenlegi munkáltatódtól, akár a fizetésedről tárgyalsz egy jövőbeli munkáltatóval, a pozíciódhoz tartozó fizetési sáv ismerete kulcsfontosságú. Ennek megismeréséhez használhatod az internetet is, de ne korlátozd magad csak erre. Beszélj a saját területedre szakosodott toborzókkal, hiszen ők aztán igazán jól ismerik az aktuális fizetési sávokat, beosztás szerint. Még ennél is jobb, ha már az adott pozícióban lévő emberekkel beszélsz szintén erről. 

Ha mindenféle kutatás nélkül vágsz bele a fizetéseddel kapcsolatos tárgyalásba, akkor nagy hátrányba kerülsz és fel se fogod ismerni, ha egy fizetési ajánlat a piaci érték alatt van.

3. Legyen saját bérsávod

Minimális fizetési igény: Az az összeg, amelyet az igényeid alapján elfogadsz.

Ideális bér: Az a szám, amelyet méltányosnak gondolsz a tapasztalatod és a képzettséged alapján

Cél bér: Az az összeg, amit egyszerűen nem lennél képes visszautasítani

Cél bér lehet a jelenlegi fizetésed 20%-nál több, az ideális bér, pedig a jelenlegi béred 10%-val növelt összeg. Hasonlítsd össze a saját számaid, az előző pontban meghatározott fizetési sávval. Ügyelj arra, hogy ne értékeld túl magad, de ne is adj alább annál, amit megérdemelsz.

4. Ne beszélj a korábbi fizetéseidről

Megeshet, hogy az interjún rákérdeznek, hogy az előző munkahelyeden mennyit kerestél, de próbáld meg ezt a kérdést okosan kikerülni vagy átfordítani.

Például

  • "Szeretnék többet megtudni többet a cégről és a pozícióról, mielőtt a kompenzációról beszélnénk." 
  • "Képességeim, tapasztalataim és a pozícióval kapcsolatos kutatásaim alapján X és Y között keresek.".

A jelenlegi fizetésed felfedése olyan helyzetbe hoz, amelyben önmagad ellen tárgyalsz. 

5. Tárgyalj a megfelelő időben

Az ajánlat megérkezése után általában jobb tárgyalni a fizetésről, mint az interjú során. Több befolyással rendelkezel, ha te vagy a legjobb jelölt az állásra.

6. Mindent mérlegelj és ismerj meg mielőtt tárgyalsz

Cégenként változnak a különböző juttatások, mint cafeteria, céges autó, bónuszok, extra jutalékok stb. Győződ meg róla, hogy a teljes kompenzációs csomagot megismerted és megértetted. 

Lehet, hogy az alapfizetés kisebb, de ugyanakkor nagyvonalú munkavállalói juttatási csomaggal jár. Ez befolyásolhatja a tárgyalásokat.

7. Tárgyalj a juttatásokról és az előnyökről is

Ha a fizetés kőbe van vésve, akkor a további juttatásokról kell tárgyalnod. Egy cég tekinthet úgy a juttatásokra, mint egy kevésbé költséges módja annak, hogy az alkalmazottak elégedettek legyenek. Pontosan ezért nyitotta lehetnek a juttatási csomagok javítására, ahelyett, hogy magasabb alapbért fizetnének.

Kérhetsz például egyszeri belépési bónuszt, rugalmas munkaidőt, távmunkát, extra szabadságot, költözési támogatást vagy egy szakmai fejlődésed elősegítését szolgáló képzés költségének megtérítését. 

fizetes_targyalas_2.jpg

8. Értékeld az immateriális javakat

Mielőtt belevágnál a fizetési tárgyalásokba, nézd a fizetés és a juttatások mögé is. Gondold át, mit jelent számodra a munkával való elégedettség. Vagyis azokat a szempontokat is mérlegeld, amelyek fontosabbak lehetnek számodra, mint a pénz. 

Például

  • Érdekes, kihívásokkal teli munka
  • A cég küldetése vagy a termékeikbe vetett hit
  • Előrelépési lehetőségek
  • Képzési és tanulási lehetőségek
  • Önállóság vagy minimális felügyelettel végzett munka
  • Döntéshozatallal vagy új felelősségekkel teli munkakör
  • Rövidebb ingázás vagy távmunka lehetősége

9. Ha szükséges készíts ellenjavaslatot ÉS szánj időt erre

Ha olyan ajánlatot kapsz, amelyről úgy érzed, jobb is lehetne, ne azonnal vágj vissza és kérj nagyobb fizetést. Ezzel csak azt a látszatot kelted, hogy a fizetésed a munka legkritikusabb része. 

Ehelyett köszönd meg az ajánlatot, mondd el, hogy nagyon izgatott vagy a lehetőség miatt, de közöld, hogy szükséged van egy-két napra, hogy megfontold a kapott ajánlatot. Ezt az időt pedig használd arra, hogy ellenjavaslatot készíts. 

Indokold meg, hogy az ajánlat miért nem felel meg az elvárásaidnak. Emeld ki a tapasztalataid, a sikereid és a képességeid. Emlékeztesd a döntést hozó személyt, hogy miért te vagy a legjobb jelölt. 

10. Ne vezess félre senkit

Okosan tárgyalni nem azt jelenti, hogy hazudnod kellene vagy tisztességtelennek kellene lenned.

Ne hazudj a jelenlegi kompenzációs csomagodról, ne hivatkozz valótlan dolgokra és ne mondd, hogy más cégtől/cégektől is vársz még ajánlatra, ha nem így van. Sosem tudhatod, ki kinek az ismerőse. Lehet, hogy egy gyors telefonhívás és egyből rajtakapnak valamilyen hazugságon. 

Ahelyett, hogy becsapnád a potenciális munkaadódat, hangsúlyozd azt az értéket, amelyet a vállalatnak hozol. Hangsúlyozd, hogy a képességeid mennyire egyeznek a munkaköri leírással. 

11. Gyakorold a bértárgyalást

Barátoddal, családoddal vagy akár olyas valakivel, aki interjúkat készít jelöltekkel. Kérj visszajelzést a képességeiddel kapcsolatban, kérd meg, hogy tegyenek fel neked extra kérdéseket, amelyek akár váratlanul is érhetnek. 

Az önbizalom, az önismeret és az erős kommunikációs készség olyan tulajdonságok, amelyeket a legtöbb munkáltató értékel. A gyakorlás segít eme készségek továbbfejlesztésében és a kívánt ajánlat megszerzésében. 

12. Maradj higgadt

Minden tárgyalás stresszes. Nehéz kérdéseket kaphatsz vagy akár olyan választ, amely nem tetszik neked.

Maradj nyugodt, szedd össze a gondolataid és maradj professzionális, így az eredményektől függetlenül jó kapcsolatot tudsz fenntartani. 

A harag és a frusztráció kimutatása olyan hidakat égethet fel, amelyek miatt korlátozottak lehetnek majd a karrierlehetőségeid is.

13. Ne vedd személyes sértésnek az alacsony ajánlatot

Egy alacsony ajánlat nem azt jelenti, hogy a cégnek nem érsz annyit, amennyit te gondolsz vagy, hogy egyáltalán nincs jövőd ennél a cégnél. A vállalatok több okból is alacsony ajánlatot tesznek. Lehet, hogy korlátozott a költségvetésük, lehet, hogy ezzel akarják megnézni, hogy tárgyalsz-e majd erről a fizetésről, de az is megeshet, hogy a fizetéssel kapcsolatos kutatásaik elavultak.

Bármi is legyen az ok, ne vedd személyes sértésnek! A cégek sem a saját maguk, sem pedig a te idődet nem akarják vesztegetni. Nem azért csinálnak interjút és teszik vonzóvá az adott pozíciót, hogy a végén egy szörnyű ajánlattal megsérthessenek. 

A kezdeti reakciód maradjon semleges, szánj időt arra, hogy átgondold és/vagy ellenajánlatot készíts. 

14. Készülj fel a "Nem"-re 

Miután a bértárgyalás a végére ért akkor a cég következik. Nem számít mennyire voltál meggyőző és mennyi energiát fektettél bele, a cég válasza lehet az, hogy: NEM!

Ha így van, akkor pedig döntened kell. Ha szükséged van az állásra és legalább a minimális fizetési igényednek megfelel, akkor belevághatsz miközben azért nyitva tartod a szemed egy következő lehetőségre. 

15. Tudd, mikor kell odébbállnod

A sikeres fizetési tárgyalás kulcsa, hogy tudd, mikor kell lelépned. Felkészültél, kutatásokat végeztél, tisztában vagy az elvárásaiddal és a minimum fizetési igényeddel stb. Egészen addig, amíg a lehetőségeid megengedik visszautasíthatsz minden ajánlatot, amely nem felel meg az elvárásaidnak. 

Ha elfogadsz egy olyan fizetési ajánlatot, amelyről tudod, hogy alacsonyabb, mint az általad elvárt minimum, akkor nehezebben fogsz boldogulni a munkádban. Ha az első napod úgy kezded, hogy alulértékeltnek érzed magad, megkérdőjelezd a döntéseid, akkor valószínűleg előbb-utóbb újabb álláskeresésbe fogsz kezdeni.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása