Imposztor szindróma egy nárcisztikus kapcsolatban

2022. április 05. 07:30 - Life Advisor

imposztor_parkapcsolat.jpgDr. Ramani Durvasula klinikai pszichológus, akinek egyik szakterülete a párkapcsolati nárcisztikus visszaélés. Nemrég megjelent videójában elmagyarázza, hogy a nárcisztikus manipuláció egyik - talán nem meglepő - következménye az imposztor szindróma. Szakmai kontextusban gyakran azt mondják, hogy az imposztor szindróma azt a meggyőződést jelenti, hogy nem tartozol oda, ahol most vagy, vagy éppen alulképzett vagy az adott helyzethez. Egy napon pedig kiderül, hogy mindez nem igaz. Az imposztor szindrómában szenvedők általában úgy érezhetik, hogy mások ítélkeznek felettük, kevesebbek az átlagnál és végül kialakul a szorongás.

 

Az imposztor szindróma olyasvalami, ami bennünk történik, hasonlóan a depresszióhoz és a társadalmi érvénytelenítéshez. Mindez pedig különösen igaz lehet azokra az emberekre, akik valamilyen módon marginalizálódnak (háttérbe szorulás, kirekesztés) legyen az faji vagy nemi okok, társadalmi osztály vagy szexuális irányultság.

Ez persze a kapcsolatokban is megtörténhet, ha úgy érzed, hogy nem vagy elég jó és nem érdemled meg a másikat, vagy magát a kapcsolatot. Egy nárcisztikus kapcsolatban pedig ez az érzés nagyon sokáig elhúzható. Joggal feltételezhetjük, hogy aki átélt nárcisztikus bántalmazást, a végén az imposztor szindrómát is "begyűjti" magának.

Ez elkerülhetetlen ugyanis akkor, ha évekig azzal szembesülünk, hogy lekicsinyeltek minket. A nárcisztikus bántalmazás túlélői örökké hozzá nem értve járják a világot. Ha gyerekkorodban nárcisztikus bántalmazási mintákat éltél meg, ezek a minták hatással lesznek az önérzetedre, az identitásodra és a kompetenciaérzékedre. Az állandó találgatás, megkérdőjelezés lesz a pszichológiai nyelved és ez vezet majd át felnőttkorodba is. A nárcisztikus minta elmúlik, de az imposztor szindróma érzése megmarad.

A nárcisztikus bántalmazás elleni küzdelem létfontosságú annak érdekében, hogy csökkenjen azoknak az embereknek a száma, akiknek lehetőségeit az imposztor szindróma akadályozza, hátráltatja. A bántalmazók és manipulátorok azt akarják, hogy mindenki szélhámosnak érezze magát, mert akkor nekik megfelelő módon tudják fenntartani a világot úgy, ahogy számukra a legjobb. A nagy irónia az, hogy a nárcisztikusok, minden bizonytalanságukkal együtt, talán a legnagyobb imposztor szindrómában szenvedőnek érezhetik magukat.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

 

komment
süti beállítások módosítása