Ismered a kötődési stílusod? Megmentheti a kapcsolatod.

2022. március 08. 10:21 - Life Advisor

kotodes_szerelem.jpgMindig ugyanazokkal a problémákkal találod szembe magad, amikor párkapcsolatban élsz? Lehet, hogy mindig távolságot tartasz közted és a párod között vagy akár teljesen kerülöd a hosszútávú kapcsolatokat, mert félsz, hogy megbántanak? Lehet, hogy attól tartasz, hogy a párod nem szeret téged annyira, mint amennyire mondja? Ha ezen kérdések bármelyike ismerős számodra, akkor mindezeknek a kötődési stílusodhoz lehet köze, amely meghatározza, hogy különböző emberek hogyan érzik magukat biztonságban a kapcsolataikban. A kötődési stílusod ismerete hasznos betekintést és segítséget nyújthat a szerelmi életeddel kapcsolatban. Te ismered a sajátod?

A kötődési stílusokat először John Bowlby brit pszichológus dolgozta ki az 1950-es években. Kezdetben a szülő-gyermek kapcsolatra fókuszált. Később a pszichológusok és kutatók kiterjesztették John Bowlby elméletét és végül négy különböző stílust határoztak meg: a szorongó kötődés, az elkerülő kötődés, a félelmet elkerülő kötődés és a biztonságos kötődés. Nyilván rájöttél, hogy a biztonságos kötődés az, amit mindannyian szeretnénk megtapasztalni egy társas vagy romantikus kapcsolatban. 

A kezdetben még csak szülő-gyermek kapcsolatra vonatkoztatott kötődési stílusok megtalálták a kiutat egészen a randizás világáig. Manapság egyes felnőttek szeretik megismerni a saját stílusukat, hogy feltárják, milyen hatással lehetett gyerekkoruk felnőtt kapcsolataikra. 

Fontos viszont megemlíteni, hogy nem okos dolog minden párkapcsolati problémádért a gyerekkorodban történteket okolni. Ezek a stílusok ugyanis az idővel változhatnak annak szellemében, hogy milyen kapcsolati tapasztalatokat szereztél. 

Most pedig nézzük meg a 4 kötődési stílust, amely alapján beazonosíthatod, hogy te melyik csoportba tartozol. 

1. Szorongó kötődés

A pároddal folytatott vita után gyakran megkérdezed, hogy még mindig haragszik-e rád? A szorongó kötősédi stílus egyik leggyakoribb jellemzője, hogy az embereket gyakran a kapcsolataik foglalkoztatják, illetve, hogy milyen szorosak ezek a kapcsolatok. Állandóan szükségük van megnyugtatásra, hogy minden rendben van, hiszen ezzel érik el, hogy a kapcsolati szorongásuk csökkenjen. Az ilyen stílussal rendelkező személy sokszor féltékenységet érez, állandó megnyugvást keres és retteg a hűtlenségtől.

2. Elkerülő kötődés

Úgyis fogalmazhatnánk, hogy elutasító kötődés. Paradox, ugye? Az ilyen ember igyekszik nem túl közel kerülni a másik félhez, mert fél, hogy megbántják. Előfordul, hogy nem is keres aktívan párkapcsolatot és minimalizálja az érzelmeit. Sokszor még azelőtt szakítanak a párjukkal, mielőtt komolyra fordulnának a dolgok, de az is megfigyelhető, hogy olyan ügyesen rejtik el az érzelmeiket, hogy soha nem jössz rá, mire gondolnak. Az ilyen embereknek hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy megbízzon valakiben, kerüli a konfliktusokat is, nem engedi, hogy segíts neki, ha szüksége van rá és gyakran vádolják őket azzal, hogy ellöki magától az embereket.

3. A félelmet elkerülő kötődés

Másnéven rendellenes kötődés. Úgy tűnik, hogy a közeledésében állandó hullámvölgyek vannak, ezért sokszor nem is tudjuk, hogy hogyan kellene hozzáállnunk egy ilyen emberhez. Az ilyen ember azt feltételezi, hogy nem elég jó egy kapcsolatban ezért egyszer fent, egyszer lent mozog az érzelmek terén is. Állandóan önkritikát gyakorol, hirtelen megfutamodik, mielőtt komolyra fordul a kapcsolat és rendkívül rosszul reagál mások negatív érzelmeire. 

4. Biztonságos kötődés

Elérkeztünk az ideális kötődési stílushoz. Az ilyen ember nyugodt és megbízható egy kapcsolatban. Sokszor láthatjuk, hogy egyesek már rendelkeznek ezzel a stílussal, csak még nem ismerik vagy éppen szeretnék ezt megtapasztalni, de nem tudják, hogyan. 

Az igazán szerencséseknek már gyerekkoruk óta ilyen a kötődési stílusuk, de mindez felnőttkörben is kialakulhat, esetenként terápiás módszerek segítségével. Az ilyen emberek képesek megbirkózni az egyedülléttel, ki tudják fejezni, ha támogatásra, segítségre van szükségük és képesek szabályozni az érzelmeiket.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása