10 dolog, amit szociálisan intelligens ember soha nem tenne

2021. október 12. 07:30 - Life Advisor

szocialis_intelligens_ember.jpgGyakran hallunk az intelligencia és az érzelmi intelligencia fontosságáról, de nagyon ritkán esik csak szó a szociális intelligenciáról. Pedig talán ez a legfontosabb. Végül is az emberek társas lények és kölcsönhatásba kell lépniük a körülöttük lévő világgal, hogy megkapjuk azt, amire szükségünk van. A jó hír? A szociális intelligencia javítható. Csak ek egy kis tudás és sok gyakorlat kell hozzá. Vannak bizonyos dolgok, amelyeket a szociálisan intelligens emberek jól csinálnak és segítenek nekik megfelelő távolságot tartani azokkal az emberektől, akik bosszantó szokásaikkal kilógnak a társadalomból. Ebben a posztban 10 olyan dolgot mutatunk be, amelyet szociálisan intelligens ember soha nem tenne, így neked sem kellene.

1. Soha nem szakítják félbe a másikat

A szociálisan intelligens emberek remekül tudnak hallgatni. Nem érzik szükségességét annak, hogy uralják a beszélgetést. Magabiztosak és nyugodtak maradnak, miközben kivárják a sorukat. 

Teljes mértékben elfogadják a beszélő mondanivalóját és további kérdéseket tesznek fel, ha valami nem világos számukra. Sokan gondolkoznak azon, hogy mit fognak mondani, miközben valaki más beszél, de a szociálisan intelligens emberek ezt nem teszik meg.

Bíznak benne, hogy a beszélgetés közben képesek lesznek gondolkodni azon, amit mondani fognak. Ezért sok szociális intelligens ember szünetet tart, amikor beszél és nem fél ettől a szünettől, miközben a gondolatait gyűjti össze. Tisztában vannak azzal, hogy nem tudják teljes mértékben elfogadni valakinek az üzenetét, ha már gondolkodnak azon, hogy mi lesz a válaszuk. 

2. Nem gondolják, hogy már tudják, mit fog mondani a másik

Stephen Coves szerint : 

"A legtöbb ember nem azért hallgatja meg a másikat, hogy megértse őt. Azért hallgatjuk, hogy válaszolhassunk neki."

Mindannyian beszéltünk már ezzel a "mindent tudó" típusú személlyel. Mielőtt kinyitod a szád, már azt hiszik, tudják, mit akarsz mondani. Ennek következtében nem hallgatnak és szabadon félbeszakítanak téged, hogy elkezdhessenek beszélni. 

A szociálisan intelligens emberek azonban jobban tisztelnek másokat. Nem vágnak bele abba, amiről azt gondolják, hogy mások beszélnek. Időt adnak a beszélőnek üzenetük továbbítására anélkül, hogy feltételeznék, hogy vajon mit fognak majd mondani. 

Ítélkezés nélkül hallgatnak, teljes mértékben elfogadják az üzenetet, majd megfogalmazzák a válaszukat akkor, amikor itt az ideje beszélniük.

3. Nem helyezik magukat a figyelem középpontjába

A szociálisan intelligens emberek biztonságban vannak önmagukkal és nem érzik szükségét annak, hogy a figyelem középpontjában legyenek. 

Inkább mindenkinek egyenlő esélyt adnak arra, hogy egy beszélgetésben önmagáról beszéljen. 

A szociálisan intelligens emberek azt is tudják, hogy az egyik legjobb módja annak, hogy pozitív kapcsolatokat alakítsanak ki másokkal, ha hagyjuk, hogy az emberek magukról beszéljenek. 

4. Nem ítélkeznek mások felett, hogy jobban érezzék magukat

A szociálisan intelligens emberek elfogadó és nyitott hozzáállással rendelkeznek. Megértik, hogy mindenkinek egyedi útja van az életben és lehetetlen tudni, mi történik valakinek az életében a függöny mögött. 

Nem ítélkeznek olyan ember felett, akik különböznek tőlük. Ehelyett a tanulás lehetőségét látják mindenben és mindenkiben. 

5. Nem próbálnak meggyőzni másokat, csak kimondják, amit gondolnak

Egy szociálisan intelligens embernek nincs szüksége arra, hogy egyetértsenek vele. Bíznak és hisznek önmagukban. Más szóval, tudások és tapasztalataik alapján igazat mondanak és megértik, hogy mások véleménye nem az ő dolguk. 

6. Nem hagyják figyelmen kívül mások érzéseit

Az érzéseink fontosak. A szociálisan intelligens emberek nem érvénytelenítik egy másik ember érzéseit, hanem megértést mutatnak. 

Tudják, hogy az ember érzései valahonnan erednek és tiszteletlenség figyelmen kívül hagyni őket, mintha ő lenne a hibás. Egy szociálisan intelligens ember tudja, hogy az interakció megközelítésének hozzáértő és érett módja a megértés. A megértés produktív és békés eredményhez vezet.

A szociálisan intelligens embereknek nem kell rossz érzéseket kelteniük másokban, hogy jobban érezzék magukat. Egyetlen céljuk a produktív és békés beszélgetés.

7. Nem használják a haragot eszközként

A harag vagy az önérvényesítésnek álcázott passzív agresszió soha nem vezet pozitív eredményhez. 

A szociálisan intelligens emberek továbbra is magabiztosak és nyugodtak, jól tudják, hogyan kell használni a hangjukat. 

Hallgatnak, bekapcsolódnak és magabiztosan beszélgetnek azzal a céllal, hogy hasznos beszélgetést folytassanak. 

8. Nem vitáznak

A szociálisan intelligens emberek kerülik az emberekkel való vitát. Az érvelés kontraproduktív. Még akkor is, ha nyersz egy vitát, nem nyersz semmilyen társadalmi pontot vele. 

Ne értsd félre ezt a pontot. A szociálisan intelligens emberek szívesen vitatkoznak ötletekről, gondolatokról, még azokkal is, akikkel nem értenek egyet.

Viszont azt is tudják, hogy egy nyugodt beszélgetés, ahol mindkét ember őszintén meghallgatja egymást, sokkal jobb eredményekhez vezet, mint a heves eszmecsere. 

Ha valaki dühös, amikor hozzájuk beszél, egyszerűen megpróbálja meghallgatni a mondanivalóját és nyugodtan és összeszedetten válaszol. 

Ha a másik személy továbbra is agresszív és dühös, egy szociálisan intelligens ember elhagyja a beszélgetést mert tudja, hogy mindez csak időpocsékolás. 

9. Nem szenvednek feltűnési viszketegségben

Egy szociálisan intelligens ember tudja, hogy pozitív tulajdonságaik nyilvánvalóvá válnak, amikor emberekkel beszélnek. 

Az, hogy megpróbálsz szépnek látszani, szintén nem segít a produktív beszélgetés kialakításában, mert ha mások úgy érzik, hogy jobbnak, többnek érzed magad náluk, akkor kevésbé valószínű, hogy megnyílnak neked.

10. Nem fecsegnek teljesen feleslegesen

Ahogy Abraham Lincoln mondta : 

"Jobb csendben maradni és bolondnak látszani, mint megszólalni és eloszlatni minden kétséget."

Ez most nem azt jelenti, hogy egy szociálisan intelligens ember néma lesz. Nem kerüli el, hogy egyáltalán ne ossza meg a véleményét. Azonban mindig időt szán arra, hogy átgondolja, mit fog mondani és megbizonyosodik arról, hogy amit mond, valóban hozzáadott értéket képvisel. 

Ha egy kicsit keveset beszél, nagyobb hatása van annak, amit mond. Ez azt jelenti, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel hallgatnak rá, amikor beszél. 

Gondolj csak azokra az emberekre, akiket ismersz és akik folyamatosan csak beszélnek, beszélnek és beszélnek. Komolyan veszed őket?

A szociálisan intelligens emberek tudják, hogy jobb olyannak lenni, aki nem fossa a szót sokszor totál feleslegesen. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása