Társfüggő kapcsolatban élsz? 15 jele annak, hogy igen

2021. október 05. 07:30 - Life Advisor

tarsfuggoseg.jpgA párkapcsolat azt jelenti, hogy bizonyos szinten egymásra támaszkodunk, de néhány pár ezt már extrém szintre emelheti, ami végül úgynevezett társfüggőséghez vezethet. A társfüggő kapcsolat egészségtelen, mert ahelyett, hogy mindketten felelősséget vállalnának a saját érzéseikért és cselekedeteikért, az egyik fél vállalja a felelősséget a másikért. Amikor ilyen kapcsolatban élsz, identitásod annyira összefonódik a partnereddel, hogy gondjaid vannak eldönteni, hogy ki is vagy nélküle. Bár úgy tűnhet, hogy hihetetlenül bensőséges kapcsolatban állsz a pároddal, amikor társfüggőségről beszélünk, akkor ennek épp az ellenkezője igaz. 

A valódi intimitáshoz két független, teljes emberre van szükség, akik együtt akarnak lenni anélkül, hogy a másikra lenne szükségük ahhoz, hogy valamilyen űrt betöltsön az életükbe vagy hogy a másik fél adjon célt az életüknek. Alapvetően ez nem egy olyan párkapcsolati típus, aminek részese akarsz lenni. Ebben a posztban 15 olyan jelet mutatunk be, amelyek segítségével megállapíthatod, hogy társfüggő kapcsolatban élsz-e?

1. Olyan dolgokat teszel a párodért, amelyeket saját magának kellene megtennie

Különbség van abban, hogy segítesz a párodnak ebben-abban (ami normális) és hogy valójában gyermekként bánsz vele. Ha azt tapasztalod, hogy állandóan olyan dolgokat csinálsz, mint például felébreszted időben, hogy beérjen dolgozni vagy becsomagolod neki az ebédjét, te tankolod a kocsiját, tehát olyan dolgokat csinálsz, amit neki kellene, akkor ez nem jó jel számodra.

2. Megadod magad egy kompromisszum kötés során, de mégis haragszol

Minden kapcsolat megköveteli a kompromisszumot, de ha mindig te veszítesz, akkor az nem igazán tényleges adok-kapok. A társfüggő kapcsolatban lévők gyakran tartanak attól, hogy ha nem engednek, akkor elveszítik a párjukat. 

3. Hajlamos vagy olyan emberekkel randizni, akiknek "problémái" vannak

Ez több szinten is rossz dolog. Az egyik az, hogy a partnered projektnek tekinted majd, ami nem egészséges. A másik pedig, hogy úgy állítod be a partneredet, hogy kezdettől fogva támaszkodjon rád és a segítségedre. Néha a társfüggő kapcsolatban élő emberek titokban még reménykednek is abban, hogy a "projektjük" soha nem fog véget érni, így nem hagyják el egymást. 

4. Te vállalod a felelősséget a párod helyett

Egy társfüggő kapcsolatban úgy érezheted, hogy azok a dolgok, amelyeket a párod mond és tesz, végső soron miattad vannak. Később a párod is elkezd ebben hinni. Amikor felelősséget vállalunk valakinek a viselkedéséért, függővé is tesszük őt, ezért ez egy soha véget nem érő ciklus.

5. Mindig a párod problémájáról beszélsz másoknak

Ha a barátaiddal állandó témád a párod problémája, akkor ez jele annak, hogy számodra nem létezik senki más, csak a párod. Az életed az ő élete tükre, ezért elődlegesnek tekinted, hogy mi történik velük. Számodra ő a világegyetem középpontja, te pedig csak körülötte keringsz. 

6. A párod hangulata a te napodat is befolyásolja

Egy egészséges kapcsolatban normális, ha idegesnek érzed magad, ha a párod ideges, azonban szintén egészséges kapcsolatban ezt a nap hátralévő részére képes vagy félre tenni. Egy társfüggő kapcsolatban azonban a párunk hangulata komolyan lehúzhat minket. Ha azt hiszed, hogy a te feladatod, hogy a párod állandóan kirántsd ezekből a mélypontokból és a rossz hangulatból, akkor jobb ha tudod, nem fog menni.

7. Mindig tudni akarod mit csinál és mit gondol

Persze az egészséges kapcsolatban élő emberek tisztában vannak egymás ütemtervével. A társfüggő kapcsolatokban élő emberek azonban megszállottan követhetik nyomon a másik ember gondolatait és minden cselekedetét. Miért fontos ez? Mert tudnod kell, hogy hogyan cselekednek. Miért? Mert te a tükörképüknek tekinted magad, ez viszont csak úgy lehetséges, ha tudod, mi történik a fejükben. 

8. A párod igényeit önmagad igényei elé helyezed

A társfüggő személy gyakran küzd függőségi szükségleteivel és átadja magát a párja szükségleteinek egyszerűen azért, mert nem tudja elviselni az egyedüllétet. Még azt is érezheted, hogy te nem lehetsz rendben, ha a párod nincs rendben.

9. Nem tudod azonosítani a saját érzéseid

A legtöbb ember gyorsan és könnyen felismeri, hogyan érzi magát. De a társfüggő kapcsolatban reked emberek küzdenek ezzel. 

Saját érzelmeik gyakran annyira összetéveszthetők, hogy nehéz számukra azonosítani, hol végződik az ő érzésük és hol kezdődik a párjuké. Annyira másra vagy hangolva, hogy nem vagy tisztában a saját érzéseiddel. Lekicsinyítetted saját magad és az érzéseid.

10. Nem csinálsz semmit, amíg nem beszéltél a pároddal

Társfüggő kapcsolatokra jellemző, hogy az ember nem kezdi el a napját addig, amíg nem beszélt a párjával, nem hívta fel, vagy nem jelentkezett be nála. Ez azért is rossz, mert általában ezt az illető azért teszi, hogy engedélyt kérjen arra, hogy elkezdhesse a napját vagy ami ennél is durvább, hogy elkezdhesse az életét.

11. Nehezen mondasz nemet a párodnak

A határok fontosak és egy bizonyos ponton az egészséges kapcsolatban élő emberek kimondják a párjuknak, ha nem tudnak vagy nem akarnak valamit megtenni. De a társfüggő kapcsolatban élő emberek komoly problémákkal küzdenek ezen a téren is. Ennek oka, hogy képtelenek megbirkózni a párjuk csalódottságával és végső soron ez megakadályozza őket abban, hogy azt tegyék, amit akarnak. 

12. Befogod a szád, hogy elkerüld a vitákat

A társfüggő kapcsolatban élő emberek nem tudnak megbirkózni azzal, hogy a partnerük haragszik rájuk, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék a vitákat. Úgy érzik hogy biztonságosabb, ha inkább némán eltűrnek mindent.

13. Lemondod a saját terveid a párod miatt

Néha erre egyébként szükség van, még az egészséges kapcsolatokban is. Lehet, hogy csak abban az időpontban tudtok találkozni, amikor te már egy barátoddal megbeszéltél egy vacsorát, vagy éppen akkor van szüksége a párodnak gyors segítségre, amikor te moziba mentél volna. De ha állandóan minden egyes terved, programod le kell mondanod a párod miatt, akkor ezzel csak azt éred el, hogy nem tiszteled önmagad és az életedben lévő egyéb kapcsolataidat sem.

14. Mindig próbálsz jókedvű lenni, még akkor is, ha nincs kedved hozzá

A társfüggő kapcsolatban élők érzelmileg kimerültek, különösen akkor, ha önként jelölték magukat kettejük nem hivatalos szurkolócsapatába. Ennek eredményeként úgy érezheted, hogy mindig a te feladatod, hogy megold a problémákat, kijavítsd a helyzet és a párod kedvébe járj. 

15. Sokat aggódsz a kapcsolatod miatt

A kapcsolat elején ez normális, tekintve, hogy még nem jöttél rá, hol tartanak a dolgaitok. De ha már egy ideje együtt vagytok és még mindig szorongsz, az nem egészséges. Olyan emberrel szeretnél nyilván együtt lenni, akivel szuperül érzed magad. A szorongás lehet az egyik figyelmeztető jele annak, hogy ezzel a kapcsolattal valami nincs rendben.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása